Bilişim alanında çalışan yedi dernek yaptıkları ortak açıklamayla İnternet sitelerine erişimin kapatılmasına yol açan yasaları eleştirerek "İnternet yasakları Türkiye'ye zarar veriyor" dedi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), İnternet Teknoloji Derneği (INETD), Tüm İnternet Derneği (TID), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Tüm İnternet Evleri Derneği (TIEV), Bilişim Sektörü Derneği (TUBIDER) ve Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Telekomünikasyon Kurumu (TK) ve mahkemelerin yaklaşımını eleştirdi.
Buna göre,
- Mahkemeler, 2007 Mayıs'ında yürürlüğe giren İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve diğer yasalara dayanarak wordpress, youtube, geocities gibi web sitelerine erişimi sık sık kapatıyor.
- Aynı yasa, TK'ye de yurtdışındaki sitelere erişimi kapatma yetkisi veriyor. Kurumun bu sitelerin hangileri olduğunu duyurma yükümlülüğü yok.
Yasanın tartışılmadan ve sivil toplum kuruluşlarına danışılmadan çıkarılmasını eleştiren örgütler, yasanın son anda "Atatürk'e karşı suçlar"ı da kapsayacak şekilde genişletildiğini; benzer bir yasanın "modern dünyada olmadığını" söyledi.
Örgütler, yasanın bu haliyle "sansür yasası" olduğunu; çocukları ırkçı, pornografi içeren ve temel insan haklarına aykırı içerikten korumak için filtre kullanılmasının yeterli olacağını belirtti.
Yasak tutmuyor zaten!
Savcı ve avukatların bilişim konusunda eğitilmesi gerektiğini söyleyen açıklamada "Uygulanan yasaklamalar, haklı bir nedene dayansa bile, en başta vatandaşlarımızı cezalandırmakta, vatandaşı çok da etkin olmayan bu yasakları aşma yollarını aramaya itmektedir" denildi.
"Gönlümüzde ise, ülkemizde İnternet'te sansür hayalinden vazgeçilip, TK’nin ana işi olan telekomünikasyon sektörümüzün tam rekabet koşullarına kavuşması için çalışması ve Türkiye İnternet'inin yönetişim ilkeleri çerçevesinde kamu, özel sektör ve STK'ler tarafından birlikte geliştirilmesinde yatmaktadır." (EÜ/GG)