* Görsel: Pixabay
Sinop Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararına karşı açılan davaların bilirkişi heyeti belli oldu.
15 kişilik heyette yer alacak kişilerden bazıları, daha önce Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul Projesine de bilirkişilik yapmış isimlerden oluşuyor.
Bunun yanında, heyette yer alan bir isim de Barış Akademisyenleri hakkındaki yargılamalar için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına karşı çıkan 1071 akademisyenin içerisinde yer alırken, listede öğrencileri tehdit ettiği iddia edilen bir akademisyen de bulunuyor.
Bilirkişi heyetinde yer alan isimleri açıklayan Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ekoloji Birliği bileşenleri ve diğer davacılar, bu kişilerin bilirkişiliğine itiraz edeceklerini kaydetti.
Öte yandan, bilirkişi heyeti 7 Haziran 2021’de Sinop’ta keşif yapacak.
“Nükleer santral kazalarını unutmadık”
Davacı çevre ve ekoloji örgütlerinin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Sinop NGS Projesi davası bilirkişi seçimi, davanın sonucunu etkileme çabasıdır. Oysa tarafsız bir hukuk sisteminde Sinop NGS’nin ülke çıkarları, kamu yararı, ekosisteme etkileri açısından bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir.
“Adil yargılama sürecine gölge düşürecek olan Prof. Niyazi Meriç ve Akkuyu NGS için olumlu görüş veren diğer bilir kişilerin heyetten çıkartılmasını istiyoruz.
“Bizler, Ekoloji Birliği Bileşenleri olarak ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral kazalarını, Hiroşimayı, Nagazakiyi, Çernobil’i unutmadık.”
TIKLAYIN - "Türkiye Fukuşima'dan ders çıkarmadı"
Heyetteki isimler
Mahkemenin atadığı ortak bilirkişi listesinde ise Prof. Dr. Niyazi Meriç, Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan gibi isimler yer aldı. Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, bu isimlerle ilgili bazı notlar şöyle:
- Prof. Dr. Niyazi Meriç, Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili davada da bilirkişi heyetinde yer alan ve aynı zamanda basına yaptığı açıklamalarda birçok kez nükleer santrali savunan bir isim. Meriç’in bilirkişi heyetinde yer almasına tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle itiraz edilmişti. Ancak, mahkeme itirazı reddetmişti.
- Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu da Akkuyu’da bilirkişi heyetinde yer almıştı. Kadıoğlu’nun bilirkişiliğine sismo-tektonik, oşinografi, kıyı mühendisliği-tsunami risk değerlendirmesi yapabilecek özellikte bir uzmanlığı olmadığı gerekçesiyle itiraz edilmişti. Ancak, başka bir uzman önerisi mahkeme tarafından kabul edilmemişti. Bu isim de Sinop Nükleer Santrali için yapılacak çalışmada bilirkişi heyetinde yer alıyor.
- Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan ise Kanal İstanbul Projesi’nde de yer alan bilirkişiler. Prof. Dr. Yazgan ayrıca daha önce öğrencileri tehdit ettiğine dair haberlerle de adından söz ettirmişti.
Sinop Nükleer Santrali Projesi hakkında1990’lı yıllardan itibaren Sinop’a kurulmak istenen nükleer santral için, Japonya ile Türkiye arasında 3 Mayıs 2013'te uluslararası anlaşma ve işbirliği zaptı imzalandı. Anlaşmaya göre, Japonya teknolojinin tamamını ve finansmanın önemli bir bölümünü sağlayacaktı. Anlaşma Nisan 2015’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece 20 milyar dolar yatırımla kurulması planlanaN Sinop Nükleer Enerji Santrali Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nden sonra projelendirilen ikinci nükleer santrali konumuna geldi. 4 bin 800 MW gücünde olması planlanan ve Atmea 1 tipi reaktörlerle çalışacak santralin yapımını Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries, Itochu Corp. ve Fransa’dan GDF Suez şirketleri 22 milyar dolar bedelle üstlenmişti. Reaktörleri de Mitsubishi Heavy Industries ve Fransa’dan Areva şirketi imal edecekti. 2017'de inşaat başladıDoğal yapısını bugüne kadar koruyabilmiş Akliman, Sarıkum ve Hamsilos Tabiat Parkı'nın kapsayan İnceburun'a yapılması planlanan santral için 2017'de inşaat çalışmaları başladı. Bu kapsamda İnceburun'un yanındaki 2 bin nüfuslu Abalı Köyü boşaltıldı. Anlaşma bozulduTürkiye, Japonya'nın hazırladığı fizibilite raporunun hem maliyet hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşma ile uyum içinde olmadığını belirterek, Japonya tarafıyla bu konudaki işbirliğine devam etmeme konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Erdoğan "durdu" dediAKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan, 27 Haziran 2019'da, G-20 zirvesinin ev sahibi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması üzerinde konuşması öncesinde konuyla ilgili açıklama yaptı. 2023 hedefleri arasında saydığı Sinop nükleer enerji santrali projesinin durduğunu açıkladı. ÇED olumlu kararı ve davaİnceburun mevkiinde EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesince planlanan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eylül 2020'de "ÇED olumlu" kararı verdi. Karara karşı, 59 Sinoplu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TMMOB’ye bağlı odalar, KESK, Sinop Barosu ve birçok demokratik kitle örgütü de dava açtı. TEMA Vakfı da karara karşı ayrı bir dava açtı. İki dava hala sürerken, Samsun 2. ve 3. İdare Mahkemeleri, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. |
(TP)