* Görsel: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kazdağları’nda, Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi için Temmuz 2021’de verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi için açılan davada yapılan bilirkişi keşfine ilişkin rapor çıktı.
Bilirkişi raporunda tesise “ÇED olumlu kararı”nın verilmesinin uygun olmadığı belirtildi.
Rapora ilişkin açıklamada yapan Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP), “Bilim, bu kez de bizden, doğadan, haklıdan yana safını belirledi. ‘Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, arkeolojik alanlarımızın altın-bakır madeni için yok edilemez. Hukukun da, bilimin yanında yer alarak, acilen ‘yürütmeyi durdurma’ ve arkasından da ‘ÇED olumlu kararının uygun olmadığı’ konusunda karar vereceğine inanıyoruz’” dedi.
Harika Haber
— Her Yer Kazdağları #KazdağlarıHepimizin (@heryerkazdaglar) February 15, 2022
Cengiz Holding'in Kazdağları'nı yok edecek Halilaga Bakır Madeni projesine bilirkişi heyeti de olmaz dedi.
Mahkemenin de bilimden ve yaşamdan yana karar alarak acilen projeye iptal kararı vermesini umuyoruz. pic.twitter.com/abX9rTkT1U
Doğan: Bu projenin durdurulması çok önemli
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise raporla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bilirkişi raporunun doğadan yana çıkmasından çok memnunuz. Umarız davanın hakimleri de bilirkişi raporunu gözeterek yürütmeyi durdurma kararı verirler ve arkasından da ÇED raporu için iptal kararı verirler. Çok uzun soluklu bir mücadele oldu. Çok uğraştık. Her yerde itirazlarımızı dile getirmiştik.
“Bilim bu kez bizden yana oldu. Bu projenin durdurulması çok önemli. Bu projeyi durdurmuş olursak büyük bir başarı elde etmiş olacağız. Herkesin emeği var. Çok sayıda davacı vardı. Halk sahip çıktı. Bu nedenle de çok sevinçliyiz.”
Ne olmuştu?
Çanakkale Kazdağları’nda, Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin çevreye verdiği tahribatın ardından, Cengiz Holding 2019 yılında Halilağa Bakır Ocağı Tesisini 55 milyon dolara satın alarak, Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için çalışma başlatmıştı.
2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma döneminin planlandığı 'Halilağa Bakır Projesi' için, her ne kadar "bakır madeni projesi" dense de proje alanında 2012 yılında "Halilağa Altın Madeni Projesi" ismiyle ÇED süreci yürütülmüştü. O proje de ÇED olumlu kararı almıştı. Ancak yine, yöre halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi bu projenin gerçekleşmesini engellemişti.
Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.’nin 87513 ruhsat numaralı sahasında Cengiz Holding’e 26 Temmuz 2021'de verilen “ÇED olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile KEP bileşenleri ve yerel vatandaşlarla 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı ile 24 Ağustos 2021 tarihinde dava açıldı.
Davacı kurumlar arasında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği bulunuyordu.
TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası ve ayrıca Çevre Mühendisleri Odası tarafından da davalar açıldı. Çanakkale İdare Mahkemesi KEP bileşenlerinin olduğu davanın yürütmeyi durdurma kararını TEMA’nın açtığı davada yapılacak bilirkişi keşfine bağladı. 21 Kasım’da, itirazlar üzerine KEP’ten sınırlı sayıda temsilcinin de gözlemci olarak katılmasına izin verilen bir bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.
- NOT: Çanakkale’nin yıllık su ihtiyacı 12 milyon ton. Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki bakır madeni projesi için yıllık 4,1 milyon ton su kullanacağı ileri sürülüyor. Bedelinin 923 milyon TL olduğu çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyasında ifade edilen projede, ÇED izni alanı yaklaşık 600 hektar ve üç poligondan oluşuyor.
(TP)