* Fotoğraf: aoc.gov.tr, Kaynak: TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nın yargıya taşıdığı; Atatürk Orman Çiftliği'ndeki (AOÇ) çimento fabrikası alanına Limak Holding'in rezidans ve AVM yapmasına imkân sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliği davasında bilirkişi raporu yayımlandı.
Bilirkişiler Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne sundukları raporda, AOÇ arazisi sınırlarındaki alanlarında konut, ticaret ve sanayi yapılanmalarına yer verilemeyeceğini ve alanın AOÇ'ye geri kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu plan değişikliklerinin hukuka aykırı olduğunu bildirdiler.
Önce özelleştirilme, sonra satış
Raporu değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ arazisini ranta açmak isteyenlere "en güzel" cevabın bilirkişilerden geldiğine değinerek şöyle dedi:
"Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk'ün şartlı bağışına ve vasiyetine uygun şekilde kullanılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Atatürk Orman Çiftliği'ndeki çimento fabrikası, Ankara'nın imarı için Atatürk tarafından kurulmuştur. Çimento fabrikası neoliberal politikalarla önce özelleştirilmiş, sonra da Limak'a satılmıştır. Limak Holding Atatürk Orman Çiftliği alanlarında çimento fabrikası arazisine lüks konutlar ve dükkânlar yapılması için projeler hazırlamış ve Çevre-Şehircilik Bakanlığı da yapılaşmaya açılması için plan değişikliği yapmıştı.
"Çevre-Şehircilik Bakanlığı, söz konusu alan olan Etimesgut İlçesi Bahçekapı 3243 ada 7 nolu parsel ile Etimesgut Mahallesi 3243 ada 26 ve 38 nolu parsellerde, 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği yaparak Atatürk Orman Çiftliği alanlarına rant projesinin önünü açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak plan değişikliklerini yargıya taşıdık. Atatürk Orman Çiftliği'ne devredilmesi gereken alanı, talana açmaya çalışanlara en güzel cevap ise yargı sürecinde bilirkişilerden geldi. Bilirkişiler ders niteliğinde bir rapor sundu."
Alan, AOÇ'ye kazandırılmalıdır
Candan, bilirkişi raporunda yer alan "Dava konusu planlama alanına (çimento fabrikasına) bitişik tarımsal üretim alanı tarımsal üretim alanı ve ağaçlandırılacak alan kullanımları yer aldığı, AOÇ Atatürk'ün mirası olarak hazineye devrinden sonra zaman içerisinde mülkiyeti bir şekilde AOÇ dışına çıkmış dava konusu planlama alanı gibi aynı nitelikli alanların geri kazanımı yerine konut alanına dönüştürülmesi alanın bütünlüğünü bozacağı, halbuki 5524 sayılı kanun kapsamında AOÇ arazilerinde konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceği öngörüldüğü, dolayısıyla yasal mevzuata da aykırı planlama kararları verildiği görülmektedir," cümlelerine de dikkat çekerek söz konusu alanın AOÇ'ye geri kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Bu plan katliamdır
Candan, son olarak çimento fabrikasının endüstri mirası olarak korunması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün şartlı bağışına uygun olarak ağaçlandırılması gerektiğinin altını çizerek şöyle dedi:
"5659 sayılı kanuna ve Sayıştay raporlarına göre kaynağı Atatürk Orman Çiftliği olan alanlara konut ticaret yapılamaz. Bilirkişiler de haklılığımızı verdikleri raporla tescil etmiştir. Bu plan Atatürk Orman Çiftliği alanları için bir katliamdır. Bilirkişiler de, mahkemeye sundukları raporda amacı dışında kullanılan çimento fabrikası alanının nitelikli bir şekilde AOÇ'ye kazandırılması gerektiğine dikkat çekmiştir.
"Çimento fabrikası endüstri mirası olarak korunmalı alana bir metrekare dahi yapılaşma öngörmeden, alan Atatürk'ün şartlı bağışına uygun olarak ağaçlandırılmalıdır. Limak, alandaki yapılaşma ve lüks konut ticaret iş merkezi ve her şey dahil rant alanı isteğinden vazgeçmelidir."
Atatürk Orman Çiftliğinde ne oldu?Atatürk Orman Çiftliği, Mustafa Kemal Atatürk tarafından satın alınan 20 bin dekar arazi üstünde 1925'te kurulmaya başlandı. |
(TY)