Haberin İngilizcesi için tıklayın
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin, HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması talepli davasında ilk bilirkişi raporu geldi.
Bilirkişi heyeti, rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaatini bildirdi.
Raporda, "Bazı hastalıkların aşı ile önlenebileceği ve yok edilebileceği bilimsel bir gerçektir. Bunlar arasında rahim ağzı kanseri aşısı da vardır. Dünyada rahim ağzı kanserlerini önlemeye yönelik aşılama (HPV aşısı) 87 ülkede ulusal aşılama programına dahildir" denildi.
Türkiye'de sigorta kapsamında değil
Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV'den aşıyla korunmak mümkün olsa da aşı Türkiye’de sigorta kapsamında değil.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından HPV aşısının ulusal aşılama programına alınmasına ilişkin açılan davada bilirkişi raporu geldi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hidayet Yazar, SGK Uzmanı Cüneyd Kökten ve Eczacı Pınar Aydın tarafından oluşan bilirkişi heyeti, "Rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır" dedi.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden yapılan açıklamada, "Derneğimizin, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınması talepli davasında ilk bilirkişi raporu geldi. Raporda, HPV aşısının tıbben gerekli olduğu konusunda kanaat belirtildi" denildi
Derneğimizin, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınması talepli davasında ilk bilirkişi raporu geldi.
— Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği (@oncecocukkadin) January 22, 2022
Raporda, HPV aşısının tıbben gerekli olduğu konusunda kanaat belirtildi❤️
Rapordan bir bölümü dostlarımızla paylaşıyoruz????#hpvaşısıücretsizolsun pic.twitter.com/ffSh69xJ59
Türkiye'de ücretsiz olması için kampanya var
Şimdiye kadar tespit edilen 100 çeşit HPV virüs türü var. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma çabaları kapsamında 100 ülkede aşılama programı uygulanmakta.
Türkiye'de de HPV aşısının ücretsiz uygulanması için kampanyalar yürütülüyor. HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi Meclis gündemine taşınmıştı. Aşının bir dozu Türkiye'de 700 TL civarında. Üç doz yapılması gereken aşının toplam maliyeti böylece 2 bin lirayı geçiyor.
TIKLAYIN - Askıda HPV aşısı kampanyası başlatıldı
TIKLAYIN - Kadınlardan HPV aşısı için hukuk mücadelesi
(EMK)