Fotoğraf: Evrensel/İkizköy Çevre Komitesi
Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi'ndeki Akbelen Ormanı'nda Limak Holdinge ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerine kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor.
Maden sahalarının genişletilmesi için verilen ÇED muafiyet kararının iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesinde açılan dava kapsamında bölgede bugün bilirkişi incelemesi yapıldı.
İkizköylüler termik santrallerinin ömrünü 25 yıl daha uzatmayı hedefleyen rehabilitasyon ve kapasite artırımı projesine karşı dava açmıştı. ÇED'den muaf tutulan projede yeni maden ocakları açılması ve çıkan kömürlerin taşınması için bant yapılması planlanıyor.
Evrensel'de yer alan habere göre bilirkişi keşfi öncesi bir açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi kömürün bedelini on yıllardır ödediklerini dile getirdi. Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan yurttaşların 40 yıldır termik santrallerin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşadıklarına dikkat çekilen açıklama şöyle:
"Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanı'mızı, ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor. 40 yıl önce Muğla'da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Şimdi, bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimizi sormuyor."
Termik santraller için üretim yapılan kömür madeninin 40 yıldır çok sayıda köyü yutarak en son İkizköy'e dayandığına dikkat çekilen açıklamada, "Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız" denildi.
Akbelen direnişi
Akbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan'dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.
17 Temmuz'da Orman Genel Müdürlüğü'nün ekipleri Akbelen Ormanı'na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.
28 Temmuz'da başta Manavgat olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla'ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti.
Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu.
Hem Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti.
Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği'nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti. Bilirkişi keşfi sırasında hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle davacı İkizköy avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile Adana Barosu'ndan Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusu yapmıştı.
Muğla Valiliği, Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi'nde genişletilmek istenen kömür madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulan kömür taşıma bandının yapımını durdurmuştu.
(AÖ)