Psikodrama dernekleri ortak bir açıklama yaparak Gezi Parkı’ndan Türkiye’ye yayılan eylemlerin ortak bir bilinç birliğinin birleştirdiği bir toplumsal kimlik yapılanmasının göstergeleri olduğunu ifade etti.
“Böylesi bir bilinç birliği, birdenbire ortaya çıkmaz; tarihsel ve toplumsal çatışmaların zorlu sürecinde, toplumsal sarsıntıların kıskacında yoğun yaşanan toplumsal sorgulamalar sonucu doğar.”
Ankara Psikodrama Derneği, Psikodrama ve Grup Psikoterapileri Derneği (İstanbul), İzmir Psikodrama Derneği Malatya Psikodrama Derneği, Denizli Psikodrama Derneği’nin ortak açıklamasında, “Toplumsal bir kimlikte buluşmanın en temel koşullarından biri, yaşantının ve eylemin yarattığı bilinç birliğidir” denildi.
Eylemleri başlatanların çoğunluğunun gençlerden olmasından hareketle gençlik döneminin kimlik yapılanmasının gerçekleştiği bir dönem olduğu vurgulandı ve kimlik yapılanmasının dayanışmayı, direnmeyi, karşı çıkmayı ve sorgulamayı gerektirdiğine dikkat çekildi.
“Yapılan araştırmalara göre bu eylemleri başlatanların çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır.
“Gençlik dönemi kimlik yapılanmasının gerçekleştiği dönemdir ve ulaşılan kimlik bir krizi aştıktan sonra, araştırıp sorgulayarak, kendi değerlerini oluşturmuş bir kimlik yapılanmasıdır.
“Bu yapılanmanın bir örneği de toplumsal kimliktir.
“Ülkemizde sürmekte olan bu eylemler, gerek bu süreci yaşayan gençler için, kendi değerlerini belirleyerek, kendi varoluş biçimlerini, yaşam tarzlarını yapılandırmaları, gerekse bu gençlerle birlikte yola çıkan diğer yurttaşlar olarak bizler için, bir toplumsal bilinç birliğinde birleşerek, toplumsal kimliğimizi yeniden sağlamlaştırma adına çok önemli ve işlevsel bir süreçtir.
“Kimlik yapılanması zorlu bir süreçtir. Dayanmayı, direnmeyi, karşı çıkmayı, sorgulamayı gerektirir.” (YY)