Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, bugün (3 Ağustos) ortak bir açıklama yaparak pandemide gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi ve aşı çağrısı yaptı.
SES Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey ve SES Yönetim Kurulu üyesi Sıddık Akın katıldı.
Vaka sayılarının 200 milyonu aşması bekleniyor
Ortak açıklamayı okuyan Selma Atabey tüm dünyada salgının hızla yayılmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Yaklaşık iki aydır azalan haftalık ölümler son iki haftada 57 bin olarak devam ederken, bu hafta yüzde 21'lik bir artışla 69 bine ulaşmıştır. Vaka sayıları 194 milyona ulaşırken, önümüzdeki iki hafta içinde ne yazık ki 200 milyonu aşması beklenmektedir" dedi.
Atabey, Türkiye'de de 1 Temmuz itibariyle tüm sınırlamaların kalkması ve sınırların açılmasının ardından vaka sayılarının Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine göre en az 4 kat arttığına ve 2 Ağustos itibariyle de 22 bin 898 yeni vaka tespit edildiğini hatırlattı.
"Delta varyantı ölümleri yüzde 137 oranında artırdı"
Atabey, yapılan bilimsel analizlerin Delta varyantının hızının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğini aktardı:
"Kanada'da 200 bin COVID-19 vakasının veri analizine göre Delta varyantının endişe verici olmayan varyantlara göre hastane yatışını yüzde 120, yoğun bakım yatışını yüzde 287 ve ölümleri yüzde 137 oranında artırdığı da belirtilmektedir."
TIKLAYIN - COVID-19 aşıları ve sık sorulan sorular
"Aşılama hızı artırılmalı"
Aşılamanın yaygınlaştırılması çabalarına karşın pek çok ülkede vaka artışları yaşandığı ifade eden Atabey, "Aşıların özellikle tüm dünyada artış gösteren Delta varyantı karşısında etkinlik ve etkililiğine bakıldığında ise kısmen azalma olsa da ağır hastalık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkışında önemli ölçüde koruyucu etkisini sürdürdüğü görülmektedir. Bu nedenle aşılama hızı artırılmalıdır" dedi.
Atabey, toplumsal bağışıklık için varyantların etkileri ile birlikte ülke nüfusunun yüzde 75'inin çift doz aşı olması gerekirken Türkiye'de çift doz aşı olanların oranının yüzde 32 seviyesinde kaldığına dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı ve iktidarın aşı tereddütlerini ortadan kaldıracak herhangi bir politikası ve istekliliğinin görülmediğini savunan Atabey, sağlık emek ve meslek örgütleri adına aşı çağrısında bulundu:
- Sağlık Bakanlığı aşılama konusunda da üzerine düşen sorumlulukları yeterli ve doğru yapmamıştır. Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması için halkımızın bize olan güvenini bilerek, bilimsel bilgiler ışığında toplumu aşılanmaya çağırıyoruz.
- Çağrımızı güçlendirebilmek için topluma yönelik Arapça ve Kürtçe bildiriler; sağlık emekçilerine yönelik de aşılamada halkı bilgilendirmeye yönelik cep broşürü hazırladık.
- Aşılama oranlarının bölgeler arasında eşitsizliğinin giderilmesi; aşı tedarikinde, lojistiğinde ve uygulanmasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması; tüm dezavantajlı grupların öncelikli aşılama kapsamına alınması hayatidir. Hazırlamış olduğumuz bildirilerin yaygın bir şekilde ve hızla dağılımının yapılması için tüm kamuoyunun desteğini bekliyoruz.
- Toplumsal bağışıklık sağlanmadan bu salgın bitmez, toplumsal bağışıklanma da aşısız olmaz. "Toplumsal sorumluluğumuz; yaşamak ve yaşatmak istiyorsan tedirgin olma, aşı ol" diyerek tüm toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Biz aşıya güveniyoruz, siz de güvenin. (KÖ)