Bilimler Köyü, İzmir’in Foça ilçesinde birçok farklı disiplinde uzmanlaşmış akademisyenin gönüllü olarak, bilim odaklı etkinlikler düzenleyeceği bir öğrenme alanı oluşturmayı hedefliyor. Bilimler Köyü’nün tanıtım toplantıları şimdiye kadar Foça, İzmir, Ankara ve İstanbul’da gerçekleşti. Tanıtım toplantılarında Bilimler Köyü fikrinin doğuşu, akademik yaklaşımı ve Köy için şimdiye kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılması planlananlar anlatılıyor.
Bilimsel programlar ve etkinlikler
Bilimler Köyü, ‘kimiz?’, ‘ne yapıyoruz?’ sorularını şöyle yanıtlıyor:
“Hepimiz farklı şehirlerden, farklı okullardan, farklı disiplinlerden gelen insanlarız. Ve artık baştaki gibi 4-5 kişi değiliz. 100’leriz. İzmir Fen Lisesi mezunu bir grup sınıf arkadaşı olarak yola çıktık, şimdi tüm mezunlar, tüm okullar, her koldan, her yaştan kolektifimize gönüllü destek veren herkesle birlikteyiz…
“Bilimler Köyü, bilimsel programlar ve etkinliklere odaklanmış bir çabadır. Foça’da açılacak köy için pek çok mecradaki bağış projeleri ile kaynak oluşturmak üzere yola çıkıyoruz.”
Foça Belediyesi'nin sağladığı arazide, İzmir Foça'da, Yeniköy civarında kurulacak olan köyün inşaat çalışmaları devam ediyor.
Akademik takvim 15 Haziran’da başlıyor
Ekibin Bilimler Köyü'nün "hayal babası" dediği Alper Dizdar, akademik çalışmaların 15 Haziran’da başlayacağını söyledi ve şöyle devam etti:
“15 Mart’ta akademik programı yayınlamayı, akademik takvimi de 15 Haziran’da başlatmayı düşünüyoruz. Bu yaz etkinliklerimize başlamış olacağız.
“Hepimiz gönüllülük esasıyla bir araya geldik. Farklı disiplinlerden akademisyen arkadaşlar bir araya gelerek bir akademik program da oluşturmaya başladılar. Bu yaz iki salonda etkinlik programları gerçekleşecek. 12 hafta boyunca da etkinliklerimize devam etmek istiyoruz.
“Öğrenciler yeni içeriklerle karşılacak”
“Bütün hocalarımız gönüllü, yol parası dahi ödemiyoruz. Hocalar gelip çalışmalarını burada yapacaklar. Bilimler Köyü’nde üniversitede yapılmayan akademik etkinlikler olacak ve bunlar da üniversite öğrencilerine dönük olacak. Öğrencilerin yeni içeriklerle karşılaşmaları mümkün olacak.
Dizdar, Bilimler Köyü’ne neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle yanıtlıyor:
"Genel olarak üniversitelerdeki eğitimlere, öğrencilerin durumlarına bakmak lazım. Nasıl ele alırsak alalım hep aynı yere çıkıyoruz: Öğrenciler bilime ve bilim insanlarına istedikleri kadar ulaşamıyorlar, bilim insanları da üniversitelerde istedikleri içerikleri üretemiyorlar. Sonuç "gönüllü hocalar"la, "bilime gönüllü öğrenciler" oluyor. Bir arada üretme noktasında çok istekli olacakları şimdiden ortaya çıkmış durumda.
"Tüm kişi ve kuruluşlar Bilimler Köyü'nün destekçisi ve gönüllüsü olabilir. Programlara bu yıl lisans ve lisansüstü seviyesi öğrenciler kabul edilecek. Gelecek yıllarda Bilimler Köyü'nün kapsamı lise düzeyine genişleyecek ve öğretmenler için açılacak programlarla zenginleştirilecek."
Bilimler Köyü'ne buradan ulaşabilirsiniz. (SO)