Bilim ve Sanat Vakfı, bünyesinde kurulan Şehir Üniversitesi’nin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Marmara Üniversitesi’ne devredilmesine ilişkin açıklama yaptı.
“Hakkın ve adaletin yerine bulacağına inanıyor, yaşanan mağduriyeti kamu vicdanına ve mülkün asıl sahibine havale ediyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul Şehir Üniversitesi önce gelirlerine haciz konularak işleyemez hale getirilmiş, ardından 19.12.2019 tarihinde hami üniversiteye devredilmiştir. Bu süreçte üniversitenin öğrencileri, öğretim elemanları, çalışanları, mezunları ve velileri mağdur edilmiş, paydaşları, bağışçıları ve mensuplarının hakları ihlal edilmiştir.
"İthamları haksız, temelsiz ve maksatlıdır"
“2008 tarihinde kurulan ve 2010 yılında açılışı yapılan İstanbul Şehir Üniversitesi, 90 ülkeden sayıları 7000’i aşan öğrencileri, 750 akademisyen ve çalışanı, paydaşları ve mensuplarıyla birlikte uluslararası ölçekte kalitesini kanıtlamış Türkiye’nin başarılı bir eğitim ve araştırma kurumudur.
“İstanbul Şehir Üniversitesi’ne yöneltilen ‘Dragos kampüs arazisinin devir ve tahsisinde usulsüzlük yapıldığı’ ve ‘üniversitenin kötü yönetildiği’ ithamları haksız, temelsiz ve maksatlıdır. Üniversite, karşılaştığı bütün ekonomik zorluklara, hukukî ve siyasî engellere rağmen kamuoyuna ilan ettiği etik ilkelerden asla taviz vermeksizin kuruluşundan bugüne kadar dürüstlük, şeffaflık ve başarıyla yönetilmiştir.
"Cumhurbaşkanlığı'ndan randevu talep ettik"
“YÖK ve kalite değerlendirme kurul raporları, öğrencilerin ve mezunların başarıları bunu her defasında teyit etmiştir. Üniversite, yaşanan mağduriyetin giderilmesi ve uygun çözümlerin bulunması için ilgili kurumlar nezdinde büyük bir çaba sarf etmiş, tüm paydaşlarını ve kamuoyunu sürekli bilgilendirmiştir. Vakfımız da sorunun çözümü için Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu talep etmiş, taraflar ve STK’larla görüşmüş, fakat bütün iyi niyetli girişimlerimiz ne yazık ki karşılıksız kalmıştır."
Ne olmuştu?
* İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kampüs olarak kullandığı, Kartal Dragos Tepesi yakınlarındaki eski Tekel arazisi 2001 yılında özelleştirme kapsamına alındı.
* 2008'de Ahmet Davutoğlu'nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı, İstanbul Şehir Üniversitesi'ni kurdu. Üniversite Maliye Bakanlığı'na başvurarak 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istedi. (Alan henüz Maliye hazinesine devredilmemişti)
* 28 Kasım 2008'de Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı'yla Cevizli'deki 237 parsel (296.159,73 m2) Tekel'in vergi borçlarına karşılık Maliye Hazinesi'ne devredildi.
* 2009'da 237 parsel sayılı alan için İrtifak Hakkı İhalesi (bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan bir ayni hak) açıldı. İhaleyi tek katılımcı olan İstanbul Şehir Üniversitesi kazandı.
* 2013'te Özelleştirme İdaresi arazinin İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tahsis edilmek üzere Maliye Hazinesi'ne bedelsiz olarak devrine karar verdi. 2014'te Danıştay bu devri iptal etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu 2015'te ise taşınmazın Şehir Üniversitesi'ne doğrudan devrine karar verdi.
* Şehir Üniversitesi, borçlarına karşılık arazinin bir bölümünü teminat göstererek Halkbank'tan kredi aldı. Üniversite bu krediyi "bütünüyle kampüs inşaatı için harcandı" olarak açıkladı.
* Halkbank, Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararına da dayanarak önce üniversitenin kredi teminatlarını durdurdu sonra da tüm bankalardaki varlıklarına tedbir koydu.
* Halkbank, 29 Kasım'da internet sitesinde yayımladığı açıklamada, özetle şöyle dedi: "Şehir Üniversitesi'nin kullandığı kredileri vadesinde geri ödemediğini, bu süreç içerisinde birçok defa ödeme kolaylığı sağlanmasına rağmen yükümlülüklerini yerine getirmedi."
* Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu süreçle ilgili "Halk Bankası dolandırılmaya çalışıldı" dedi.
* Dragos kampüs arazisinin devrinin yürürlükteki yasalara uygun olarak yapıldığını savunan Üniversite, Halkbank'tan alınan kredinin bütünüyle kampüs inşaatı için harcandığını açıkladı.
* Arazinin Milli Emlak tarafından kendilerine tahsis edildiğini, 2013'teki ek kararla bu tahsisin kapsamı ilave parsellerle genişletildiğini, tahsis kararına yönelik 16 dava açıldığını ve bunların 15'ini kazandıklarını belirten üniversite, ancak tahsis kararının 2014'te Danıştay tarafından iptal edildiğini belirtti.
* Üniversite, Dragos kampüs arazisi için ön-izin ve irtifak hakkı bedeli olarak toplam 12.581.195 TL İstanbul Defterdarlığı hesabına ödeme yapıldığını da açıkladı. (RT)