Akademi Susmayacak Platformu'nun 2 Şubat'ta İstanbul Tabip Odası'nda düzenlediği ve 19 il ve 38 üniversiteden yaklaşık 200 kişinin katıldığı "Akademiye Özgürlük Tartışıyoruz/Örgütleniyoruz" adlı çalıştay/forumun sonuç bildirgesi açıklandı.
Bildirgede akademi bileşenlerinin üniversitelerin piyasalaşmasına ve akademideki hak ihlallerine karşı toplumun bütün kesimleriyle mücadeleyi ortaklaştıracakları belirtildi.
Üniversitelerin piyasa gereksinimleri doğrultusunda yeniden düzenlendiğinin vurgulandığı bildirgede Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde üniversite ve bilimi piyasalaştırma çabalarının ve hak ihlallerinin arttığı, akademi bileşenlerine yönelik baskılar olduğu ifade edildi.
Bildirgede yeni YÖK Yasa Tasarısı önerisinin üniversiteyi ve bilimi, sermaye ile siyasi iktidarın egemenliği altına sokmada bir adım daha ileri gittiğinin belirtilerek akademideki hak ihlallerine karşı mücadelenin ortaklaştığı oluşumların başarılı olduğuna dikkat çekildi.
Üniversite piyasa doğrultusunda yeniden düzenleniyor
* Yaşamın tüm alanları gibi üniversiteler de piyasanın gereksinimleri doğrultusunda yeniden düzenleniyor. Akademisyenlerin, öğrencilerin, üniversite emekçilerinin en temel hakkı olan güvenceli çalışma ve akademik/bilimsel faaliyetlerin özgürce yerine getirilmesi için gerekli koşullar sistemli biçimde ortadan kaldırılıyor.
* AKP iktidarı döneminde, 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK de kullanılarak üniversitedeki hak ihlalleri yoğunlaştı. Bir yandan keyfi soruşturmalar ve atama-yükseltme konusunda cezalandırmaya dönüşen uygulamalar, diğer yandan iş güvencesinin ortadan kaldırılması, sendikal özgürlüklerin sınırlandırılması ve üniversitedeki ya da toplumdaki diğer sorunlara karşı tepki gösteren öğrencilerin tutuklanması gibi biçimlerde ortaya çıkan üniversitedeki hak ihlalleriyle birlikte akademik/bilimsel özgürlükler ortadan kaldırılıyor.
Akademi bileşenleri baskı ve tehditle karşı karşıya
* Akademik özgürlüğün olmadığı bir üniversitede bilimsel faaliyetler, toplumun gereksinimlerini karşılamaktan uzaklaşıp egemen ideolojiyi yeniden üretmenin bir aracı haline geliyor.
* Bu sürece karşı direnen akademisyenler ise siyasi iktidar ile sermaye çevrelerinin yönlendirmesiyle idari soruşturmalara tabi tutulup üniversiteden uzaklaştırılmaya varan tehditlerle karşı karşıya bırakılıyor. Türkiye'nin en temel sorunlarına dair resmi ideoloji dışında düşünce üreten bilim insanları işlerinden atılırken; öğrencilerin eğitim hakları ellerinden alınıyor ve hatta tutuklanıyor.
Baskılara rağmen örgütlü mücadele
* İTÜ Asistan Girişimi, ODTÜ bileşenleri ve Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi gibi mücadelenin ortaklaştığı oluşumlar, tüm baskılara rağmen üniversitede yaşanan hak ihlallerine karşı mücadele edilerek başarı kazanılabileceğini gösterdi.
* Söz konusu mücadele deneyimlerinin de yol göstericiliğinde bir araya gelen örgütlenmeler olarak akademisyenler, öğrenciler ve üniversite emekçilerinin karşı karşıya kaldığı çeşitli düzeylerdeki hak ihlallerine karşı toplumun bütün kesimleriyle birlikte, uluslararası dayanışmayı da oluşturarak; toplum için, doğa için, akademik özgürlükler sağlanana kadar örgütlü mücadelemizi sürdüreceğiz.
Sonuç bildirgesini imzalayan kuruluşlar:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Elemanları Derneği, Akademi Susmayacak Platformu, Barış İçin Akademisyenler, Eğitim-Sen Ankara 5 nolu Şube, Eğitim-Sen İstanbul 6 nolu Şube, Eğitim-Sen İzmir 3 nolu Şube, Eğitim-Sen Anadolu Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim-Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği, İstanbul Tabip Odası, İTÜ Asistan Dayanışması, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Öğrencime Dokunma, Sosyal Araştırmalar Vakfı (SAV), Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul/Aksaray Şube, SES İstanbul/Anadolu Şube, SES İstanbul/Bakırköy Şube, SES İstanbul/Şişli Şube, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Türk Sosyal Bilimler Derneği , Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi (TODİ), Üniversite Konseyleri Derneği, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Türkiye'de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT Türkiye).(BK/HK)