* Fotoğraf: AA arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bugün toplanacak. Toplantıya, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin de video konferans ile katılacak.
Toplantıda, 1 Haziran sonrası atılacak adımlar ve aşı konusunun ele alınacak. 1 Haziran’da kademeli açılmanın devam edeceği bekleniyor.
TIKLAYIN - Uğur Şahin: Normal hayata dönüş gelecek kış
Bakan Koca, toplantıya Şahin’in de katılacağını açıkladığı konuşmasında, Haziran'da 30 milyon doz BioNTech aşısı geleceğini belirtmiş, “O rakamlar bu hafta Uğur hocanın ağzından duyulsun istiyorum” demişti.
TIKLAYIN - Uğur Şahin yaz ayları için uyarı yaptı
Fahrettin Koca, ayrıca 10 milyon doz Sinovac aşısının da geleceğini duyurmuştu.
Özlem Türeci, Uğur Şahin ve BioNTech
TIKLAYIN - Aşının arkasındaki çift: Özlem Türeci ve Uğur Şahin
BioNTech aşısı, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurduğu Almanya kökenli bir şirket olan BioNTech'in eseri. 55 yaşındaki profesör Şahin ve 53 yaşındaki Dr. Türeci, aşı girişiminin ardından 21 milyar dolara (16 milyar sterlin) yükselen BioNTech şirketlerinin değeri ile şu anda en zengin 100 Almanyalı arasında yer alıyor.
BioNTech CEO'su Şahin, Türkiye'nin İskenderun şehrinde dünyaya geldi ve dört yaşında Batı Almanya'ya taşındı. Babası Köln'deki Ford fabrikasında göçmen bir işçiydi.
Şirketin baş sağlık sorumlusu olan Dr. Türeci ise Almanya doğumlu ve İstanbul'dan ülkeye göç eden Türkiyeli bir doktorun kızı. Şahin, Köln ve Hamburg'da doktor olarak eğitim aldı, ancak odağını immünoterapi araştırmasına çevirdi. Dr. Türeci ile akademik kariyerinin başlarında tanıştı.
Çiftin, 2001'de kurdukları ilk şirketi Ganymed Pharmaceuticals'tan koronavirüs çalışmalarına taşıdıkları araştırmaları da bulunuyor.
Şirket, vücudu kanserle savaşması ve kanserle savaşan antikorlar geliştirmesi için değiştirilmiş genetik kod veya Messenger RNA (mRNA) kullanma olasılığını araştırmaya başladı. Çift, bu şirketi 2016 yılında 1,4 milyar dolara (1 milyar sterlin) sattı. Çok daha geniş bir kanser immünoterapi araçları yelpazesini takip etmek için 2008 yılında kurulan BioNTech'i kurma çalışmalarına başladı.
Çiftin mRNA potansiyeli üzerine yaptığı çalışmalar, COVID-19 aşısının geliştirilmesinde hayati öneme sahip oldu. (AS)