Anadolu 29. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile ilgili sözleri nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk hakkında açılan 10 bin TL’lik manevi tazminat davasını ilk duruşmada reddetti.
Mahkeme, “Bilal’i ifadeye niye çağırdılar? Hırsızlıktan çağırdılar, yolsuzluktan çağırdılar, örgüt kurmaktan çağırdılar tamam mı” sözlerini kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirmeyerek tazminata hükmedilecek bir durum olmadığına kanaat getirdi.
“Sadece suçu ortaya çıkarılmasını istedim”
Öztürk, suça gerekçe yapılan bu sözleri Meclis kürsüsünde, hükümeti sarsan 17 ve 25 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve iddialarını kapsamında Bilal Erdoğan’ın ifadeye çağrıldığı haberlerinin yayıldığı ve Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilleri arasında konuyla ilgili sert tartışmaların yaşandığı bir sırada 22 Ocak’ta dile getirmişti.
Kararı değerlendiren Öztürk de, aslında Bilal Erdoğan’ı kesin bir hükümle suçlamadığını savundu, “Ben sadece savcının Bilal Erdoğan’ı ifadeye hangi suçu işlediği iddiasıyla çağırdığını sordum. Yani Bilal Erdoğan’ın hangi suçla itham edildiğinin açıklığa çıkarılmasını istediğimi söyledim” dedi.
Yolsuzlukla ilgili iddialarda şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmesinin ardından sıra, son haftalarda daha ziyade söz konusu iddiaları gündeme getiren Günlük Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Yurt, Taraf ve Zaman gazeteleri ve Ulusal Kanal gibi medya kuruluşlarına “hakaret”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla açılan davalara geldi.
Bilal’e operasyondan gazete yargılanıyor
Yolsuzluk operasyonuyla ilgili Günlük Evrensel gazetesinde yer verilen “Bu da Bağış’ın belgeleri” ve “Operasyon Başbakanın oğullarına dayandı” başlıklı haberler nedeniyle gazetenin imtiyaz sahibi Mehmet Arif Koşar ve sorumlu müdürü Vural Nasuhbeyoğlu’nun hapsi isteniyor. Gazeteciler, 13 Kasım’da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Soruşturmanın gizliliğini ihlal”den yargılanmaya başladılar (EÖ).