"Küresel savaş ve liberal kapitalizmin küreselleşmesi çağında modernleşme ve modernlik tartışmasına tekrar can vermek ve toplumsal gelişmeyi iyileştirecek öneriler ortaya koymak imkansız değil, üstelik gerekli. Bugün modernleşme yerel koşullar ve ideallerle ilişkili modeller üzerinde ve yerelle "küresel" arasındaki uzlaşma alanında gerçekleştirilmeli."
Küratör Hou Hanru bienalin "İmkansız Değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik" olan temasını İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) internet sitesinde böyle anlatıyor. 10. Uluslararası İstanbul Bienali'nde 96 farklı uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun 130'a yakın projesi sergilenmekte.
"Yakmalı mı Yakmamalı mı?"
Bienalin Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) çalışmaları "Yakmalı mı Yakmamalı mı?" başlığını taşıyor. Dünyanın farklı yerlerinden 16 sanatçının davet edildiği AKM'de, bienalin tanıtım broşüründe de dendiği gibi, "küresel kentsel nezihleştirme eğilimi ve post-ütopyacı gerçeklikle tartışan çeşitli hikayeler ve stratejilerden oluşan bir tür konçerto yönetiliyor".
Bienalde eserleri bulunan sanatçılar şöyle:
Vahram Aghasyan, Nancy Davenport, Daniel Faust, Didier Fiuza Faustino, Nina Fischer, Maroan el Sani, Erdem Helvacıoğlu, Emre Hüner, Aleksander Komarov, Markus Krottendorfer, Lee Bul, Els Opsomer, Katleen Vermeir, Ronny Heiremans, Xu Zhen, Tomoko Yoneda
AKM'de sergilenen eserlerden bazıları
Didier Fiuza Faustion - Kayıp Hayaller
1960'larda Portekiz'den Fransa'ya göç eden Faustion Portekiz'in demokratikleşme ve Avrupa Birliği'ne giriş sürecini anlattıktan sonra soruyor: Peki ya gerçek bu kadar göz alıcı mı?
Faustion eserinde Avrupa'nın enerji sorununa gönderme yapıyor.
Nancy Davenport - Apartmanlar:
Davenport'un mimari ağırlıklı fotoğraf çalışmasında "terör" saldırılarına atıfta bulunuluyor. Apartmanların "terör" saldırılarına maruz kalınan yerlere benzerliğine dikkat çekilerek, insanların aslında evlerinde güvende olmadıkları ve şiddetin her yerde olduğu anlatılıyor.
Emre Hüner - Boumont:
Hüner'in kaynaklarını tüketen toplumun olası geleceğini anlattığı video gösterimi, gaz maskesiyle yaşarken geçmişi yalnızca fotoğraflardan hatırlayan bir insanı tasvir ediyor.
Bienale dair...
Nedir?
Bienal iki yılda bir gerçekleşen ulusal veya uluslararası nitelikteki çağdaş sanat sergisidir.
Neden yapılır?
Bienallerin güncel sanat ve düşünce dünyası üzerinde büyük etkisi bulunur. Sanatın yanı sıra kültürel ve toplumsal konulara da odaklanır ve bunları tartışmaya açarlar. Toplumu uluslararası sanat ortamıyla buluştururken düzenlediği kenti de dünya kültür haritası üzerinde ayrıcalıklı bir konuma oturtur.
Nerede?
AKM (Taksim), İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (Unkapanı), Antrepo No:3 (Tophane), santralistanbul (Eyüp), Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, İstanbul'un 26 noktasında gecegezenler projesi.
Ne zaman?
8 Eylül-4 Kasım arası. (GG)