*Fotoğraf: AA/Washington.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşılmasındaki küresel çabalarını hızlandırmasını dört gözle beklediğini belirtti.
ABD Başkanı Joe Biden'ın, Paris İklim Anlaşmasına yeniden katılma kararından duyduğu memnuniyeti ifade eden Guterres, iklim krizinin üstesinden gelmek için Biden yönetimi ve diğer liderlerle yakından çalışacağını aktardı.
- PARİS İKLİM ANLAŞMASI: Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan anlaşmanın temel hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması.
Seçimleri etkileyen faktörlerden
ABD seçimlerindeki güçlü demokrat aday adaylarından Elizabeth Warren, çekilme kararıyla ilgili olarak Guardian'a yazmış ve "Sonsuza kadar iklim inkarcısı bir başkana sahip olmayacağız. ABD tekrar iklim lideri olabilir" demişti.
Her zamankinden daha fazla ABD'li iklim değişikliğini önemsiyor ve konu 2020 başkanlık seçimine gidilirken en önemli konularından biri haline geldi.
"DSÖ kararı kritik önemde"
Biden yönetiminin Dünya Sağlık Örgütüne de (DSÖ) yeniden katılacağından memnuniyet duyan Guterres, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı koordineli mücadele için DSÖ'nün desteklenmesinin kritik olduğunu vurguladı.
ABD'nin 46. Başkanı Biden, göreve gelir gelmez Trump yönetiminin tartışmalı politikalarını geri çevirmeye yönelik kararlar aldı.
- NOT: Eski başkan Donald Trump, Haziran 2017'de ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini duyurmuş, 4 Kasım 2019'da ise resmi olarak anlaşmadan ayrılmıştı. Trump, Covid-19 salgınında Çin yanlısı tutum almakla ve başarısızlıkla suçladığı DSÖ'den de çekilmişti.
TIKLAYIN - Trump: DSÖ'yle İlişkilerimizi Sonlandırdık
Biden'ın diğer kararnameleri
Biden yemin töreninin yapıldığı Çarşamba günü ilk olarak Paris İklim Anlaşması ve Dünya Sağlık Örgütü'ne dönüşün yanı sıra şu kararnameleri imzaladı:
Maske zorunluluğu: Tüm federal binalarda hem federal çalışanları hem de sözleşmelilere maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirdi.
Çevre kararnameleri: Biden, ilk gününde Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı'nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen iznin geçici olarak durdurulması kararını da imzaladı. Böylece Trump yönetimi tarafından Keystone XL şirketine verilen izin iptal ediliyor.
Göçmenlik kararnameleri: Biden, Trump yönetiminin ilk eylemlerinden biri olan Müslüman ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı. Trump 2017 yılının Ocak ayında yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklamıştı.
Öğrenci kredileri: Ayrıca Biden Eğitim Bakanlığı'na federal öğrenci kredilerine getirilen affı en azından 30 Eylül'e kadar uzatması talimatı verdi.
Haciz ertelemesi: Biden ev kredi borçlarını ödeyemeyenlerin haciz işlemleriyle kiralarını ödeyemeyenlerin evden çıkarılması sürecini en erken 31 Mart 2021'e kadar erteledi. ABD'de resmi verilere göre ev sahiplerinin neredeyse yüzde 12'si konut kredilerini karantina sürecinde ödeyemedi.
(PT)