* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
17. G20 Liderler Zirvesi, Endonezya'nın Bali adasında başladı.
"Birlikte Toparlanma Daha Güçlü Toparlanma" ana temasıyla bugün (15 Kasım) başlayan ve Bali'nin güneyinde yer alan Nusa Dua Yarımadası'nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi iki gün sürecek.
G20 Liderler Zirvesi kapsamında Bali'de bulunan Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün zirveye katılacak liderlerle ikili görüşmelerde bulundu.
Erdoğan, ikili görüşmelerin ardından G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna katılarak bir konuşma yaptı.
Erdoğan, zirve kapsamında önce beraberindeki heyetle birlikte Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.
TIKLAYIN - Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a devri AYM'de
Zirvenin yapıldığı Apurva Kempinski'de basına kapalı yapılan görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.
Zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de basına kapalı bir ikili görüşme yapan Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile de bir araya geldi.
Benzer şekilde basına kapalı gerçekleştirilen Erdoğan-Biden görüşmesinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı.
İkili görüşmenin ardından Biden-Erdoğan görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinde yazılı bir açıklama yayınlandı.
Açıklamada, Biden'ın 13 Kasım'da İstanbul'da altı kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye halkına içten taziyelerini" ilettiği ve "NATO Müttefikinin yanında olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğu" kaydedildi.
Beyaz Saray'ın açıklamasında ayrıca Biden'ın Karadeniz'deki tahıl koridorunu yeniden işler kılmak için "gösterdiği çabalar sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a memnuniyetini dile getirdiği" ifade edildi.
Açıklamaya göre, Erdoğan ve Biden, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken söz konusu inisiyatifin "küresel gıda güvenliğini geliştirmek için kritik önemde olduğu ve devam etmesi gerektiği" konusunda hemfikirdi.
"İkili, aynı zamanda NATO İttifakı konularına ilişkin devan eden yakın koordinasyon ile bölgesel ve küresel öneme sahip diğer konuları ele aldı."
"Türkiye, NATO üyeliği sürecinde önemli bir aktör"
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Beyaz Saray açıklamasından farklı olarak İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
"Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten ABD Başkanı Biden, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu da ifade etti."
TIKLAYIN - Washington, Ankara'nın S-400 cezasını "yeterli" buldu: "Artık F-16 satabiliriz"
Türkiye, 2021 sonbaharında ABD'den 40 F-16 savaş uçağı ve mevcut filosu için 80 modernizasyon kiti talep etmişti.
"Gübre piyasası istikrara kavuşturulmalı"
Erdoğan, ikili görüşmelerin ardından G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna katıldı.
Oturum sırasında yaptığı konuşmada dünyadaki gıda krizine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız" dedi.
Karadeniz'deki tahıl koridoru üzerinden şu ana kadar 10 milyon tonun üzerinde tahıl sevki edildiğini aktaran Erdoğan, özetle şöyle konuştu:
"İstanbul Mutabakatı, savaşa rağmen tarafların uzlaşıya varabildiklerini de gösterdi. Tabii mekanizmanın işlemeye devam etmesi için sizlerin de desteğiyle, sıkıntıya yol açan engellerin esnetilmesi noktasında adım atılması lazım. Ayrıca ihraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz."
TIKLAYIN - Rusya, tahıl koridoru anlaşmasına geri dönme kararı aldı
G20 hakkında
G20, başlıca "gelişmiş" ülkeler ile önemi ve ağırlığı artmakta olan yükselen ekonomilerin küresel ekonomik karar alma süreçlerinde daha fazla temsil edilmesi ve uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 1997'deki Asya ve 1998'deki Rusya krizlerinin ardından 1999 yılında Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde oluşturulmuş, aşağıdaki üyelerden oluşan bir platformdur:
Avrupa: Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu
Amerika: ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya
Asya-Pasifik: ÇHC, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Avustralya
Afrika: Güney Afrika
Orta Doğu: Suudi Arabistan
Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85'ini, ticaretinin yüzde 75'ini ve nüfusunun 2/3'ünü temsil eden G20, farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiriyor. 2008 yılında meydana gelen küresel krizin ardından G20 Liderler düzeyinde toplanmaya başlamıştır. (SD)