Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi biber gazı alımının durdurulabilmesi için herkesi ortak hareket etmeye davet etti.
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında biber gazı adıyla kullanılan kimyasalların öldürücü olabileceği vurgulandı.
İstanbul Tabip Odası'ndan Ali Çerkezoğlu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'ndan (TİHV) Ümit Efe'nin de katıldığı açıklamayı Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube Eş Başkanı Selin Top okudu.
Meşrulaştırma çabası
Biber gazı ifadesinin kimyasalları “masumlaştırmak” için kullanıldığı, yetkililerin “organiktir, doğaldır, ölümcül değildir” gibi açıklamalarının da gerçeklikten uzak olduğu ve durumu meşrulaştırmaya çalıştığı anlatıldı.
“Bu kimyasal silahın bir işkence aracı olduğu, ölümcül olduğunu söyledik ve bunu kamuoyuna anlatmaya devam edeceğiz.
“Güvenlikçi devlet anlayışıyla, erk’lerini tehdit eden herkese karşı hunharca kullanılan bu silahın doğru kullanılmasını değil, yasaklanmasını talep ediyoruz!”
"Hükümet gizliyor"
Hükümetin uygulamlarını beğenmeyenlere gaz fişekleriyle karşılık verdiğinin dile getirildiği açıklamada milyonlarca dolarlık biber gazı ithalatı yapıldığına da dikkat çekildi.
“Devlet parasını nereye harcamaktadır? Sağlık, eğitim, çocuklar, kadınlar, işsizler, engellilere harcanmadığından emin olduğumuz hazine bütçesi nerelere ayrılmaktadır?
“Cevap ne yazık ki, gözünü para bürümüş rantçılara ve yer altı-yer üstü kaynaklarını talan edenlere kaynak olarak aktarılmakta olduğudur. Bu talana karşı sesini çıkaranlara, haklarını talep edenlere, demokratik bir ülke kurmak isteyenlere karşı pervasızca kullanılan biber gazları ve her türlü zor kullanım aracı bir başka bütçe-ithalat harcamasını oluşturmaktadır.”
İnisiyatif milletvekillerinin biber gazı ithalatına dönük verdikleri soru önergelerinin ya cevapsız bırakıldığını ya da “ihtiyaç miktarı kadar” denilerek geçiştirildiğini ifade etti.
Askeri harcamalar
Açıklamada Kamu Harcamalarını İzleme Platformu’nun verilerine de yer verildi.
Buna göre, Türkiye askeri harcamaların GSYH’ya (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) oranı açısından dünyada dokuzuncu sırada.
İç güvenlik harcamalarının GSYH’ya oranı 2006-2013 yılları arasında yüzde 55 arttı. Bunun yüzde 71’ini Emniyet Genel Müdürlüğü oluşturuyor.
Hesaplanan askeri harcamaların yüzde 78’i şeffaf olarak ulaşılabilirken yüzde 15’ine ulaşılamıyor. Yüzde 7’si için de kısıtlama bulunuyor. (YY)
Açıklamanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.