Ertuğrul Kürkçü (BİA Koordinatörü) "Bu bir habercilik suikasti"
"Mesleki ve akademik habercilik eğitimini suikastla haberleştiren bu kurum, haberciliğe ihanet etmiş, meslektaşlarını arkadan vurmuştur"
Bir TV'nin, bir haber organının haberciliğe böyle bir suikastta bulunmasını anlamaya çalışıyorum. Araştırmacı gazetecilik damarım bu suikastın nedenlerini anlamaya çalışıyor. Tepeden tırnağa mesleki ve akademik bir habercilik eğitimini suikastla haberleştiren bu kurum haberciliğe ihanet etmiş, meslektaşlarını arkadan vurmuştur. Kasıtın nedenlerini anlamak istiyoruz. Söz konusu haberin, BİA'nın eğitim süreciyle hiçbir ilgisi yok. Söz konusu haberin 5 N, 1 K kuralıyla alakası yok. Hiçbirimizle görüşmeden, konuşmadan eğitim çalışmamıza "sözde eğitim" kulpunu takmışlar. Oysa iddialarını kanıtlayacak bir tek delil bile sunamıyorlar.
"BİA bir sır değil"
BİA'nın bu eğitim semineriyle benim siyasi geçmişim arasında ne bağ olabilir. Böyle bir ilişki kurulamaz bile. Şu anda yaşı 50 civarında olup da, yıllar önce, devrimci hareketler bünyesinde benim yaptığım işleri yapmamış, aklı başında bir tek insan bulamazsınız. Bu konunun zaten konumuzla ilgisi yok. BİA ve BİA'nın kaynaklarının kullanılma biçimi zaten bir sır değil. Asıl önemlisi, medya talebi üzerine kendilerini eğitmeye çalışan, gerçekten emekçi gazetecileri töhmet altında bırakan, yasa dışı bir iş yapılıyormuş gibi göstermeye çalışan bu zihniyeti anlayamıyorum. Yasayı, eline bir tane TV vericisi geçiren mi koymuş oluyor. Utanç verici ve çirkin bir davranış.
"Alanyalı gazeteciler düşünsün"
Bu suikastı hazırlayan TV sahibi, Alanya'daki gazetecilik meslek örgütünün başında. Alanyalı gazeteciler bu şahsı mutlaka başlarından atmak durumundalar. Biz şu anda bu olayın ahlaki, siyasi ve yasal taraflarıyla ilgileniyoruz. Haber kasetini avukatlarımızla inceleyip, yasal kovuşturmayı yerine getireceğiz. Katılımcılarımızın da kendi adlarına yasal başvurularını yapacaklarını tahmin ediyorum.
Nadire Mater (BİA Proje Danışmanı) "Mehmet'in Kitabı" gururumdur
Söz konusu TV'nin haberiyle birlikte bizim eğitim çalışmamızın ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı
Söz konusu TV'nin haberiyle birlikte, bizim eğitim çalışmamızın, tam da eğitim yaparken ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle dün (Cumartesi) habercilik konusunda akademisyen ve gazetecilerin sunuşlarıyla, mesleğimize yönelik önemli tartışmalar yaşadık. Keşke bu 2. Basamak Eğitimi çerçevesi içine TV'cileri de katabilseydik. Bu haberi yapan TV gazetecileri de bu eğitimden yararlanmış olacaklardı. Oysa 1. Basamak Eğitim Programımıza ATV'den katılmışlardı. Evrensel gazetecilik ve habercilik anlayışı, bir haberi yaparken öncelikle olayın bütün taraflarına başvurmayı gerektirir. Burada bu da uygulanmamış oldu. Türkiye'de "Sözde" sözcüğü nedense meselelerin tartışılmasını engelleyen bir araç haline geldi.
"Kitabım yargıda aklandı"
BİA eğitimine katılanlar, gazeteci. Ben de 20 yılı aşkın süredir gazetecilik yapıyorum ve çok mutluyum. Çünkü şu ana kadar beni utandıracak bir tek haber bile yapmadım.
Benimle ilgili olarak tek kaynaktan aktarılanların yanlışlığı, o yazıların yazıldığı tarihten bu yana yazılan yazılarla da kanıtlanmış durumdadır. Benim kitabım yargıda da aklandı. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da "Mehmet'in Kitabı" çok önemli bir gazetecilik çalışması olarak değerlendiriliyor. Ama ben aslında böyle bir kitap yazmış olmak istemezdim. Ama Türkiye'nin koşulları böyle bir kitabı ortaya çıkardı ve yaptığım iş de tüm Türkiye'de yaşayan gazetecilerin yapması gereken bir işti.
"Kitabımla gurur duyuyorum"
Ama Türkiye'de ifade özgürlüğünün düzeyi ve otosansür, gazetecileri alıkoyduğu için "Mehmet'in Kitabı" sıradan bir gazetecilik olayıyken, çok dikkat çekilen bir kitap haline büründürüldü. Ben kitabımla gurur duyuyorum. Ne yazılsa, ne söylense kitabım heryerde ve asla yokedilemeyecek.
Benim kitabımla BİA eğitimleri arasında bir ilişki kurmak sadece bir gazetecilik çalışması anlamında doğru olabilirdi.
"BİA 7 yılın ürünü"
BİA, çok önemli bir proje. Biz 6-7 yıldır bu proje için yerel gazeteciler, radyocular ve televizyoncularla çalıştık ve BİA'yı birlikte yarattık. Eğitim, projemizin çok önemli ayaklarından biri. Biz 2001 yılında Türkiye'nin 9 merkezinde 300 gazeteciye, Türkiye'nin önemli üniversitelerinden iletişim akademisyenleri ve kıdemli gazetecilerle birlikte temel gazetecilik seminerleri verdik.
"İki farklı eğitim"
Aralık ayında başladığımız 2. basamak eğitimde iki farklı eğitim sunuyoruz. Birincisi BİA ağı içinde yeralan radyoların görevlilerine, TRT'nin eski spikerlerinden Ülkü İmsat Giray tarafından konuşma teknikleri ile ilgili seminer veriliyor. İkincisi ise ilkini Bursa'da, ikincisini Alanya'da gerçekleştirdiğimiz yazılı basın ve radyo gazetecilerine yönelik eğitimdi. Bu seminere televizyoncuları çağırmadık. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi bizim ağ içinde televizyoncular çok az. İkincisi TV eğitiminde ekipman gerekiyor. Ekipman sağlanıp, eğitim verilmesi radyo ve yazılı basın gazetecilerine verilen eğitim kadar kolay değil. Biz de bu yüzden TV gazetecilerini bunun dışında tutmak zorunda kaldık. Ama bu olay TV gazetecilerinin eğitimsizliğini ortaya çıkardı. BİA uzun soluklu bir proje ve ATV'deki gazetecileri de seminerlerimize bekliyoruz. Akşamki yayını ben de izledim ve gazetecilik mesleği açısından çok acıklı buldum. Bir gazeteci olarak da çok üzüldüm.
Bu gazeteciler militan mı?
BİA seminer katılım listesi
Medeni Yavuzarslan Karaman'ın Sesi G.
Ali Ünlüer Karaman Radyo TV
Kadir Atalay Manavgat Sahil G.
Ferdi Ökrüce Demre'nin Sesi G.
Serkan Şimşek Burdur Radyo TV
Soner Kan Mersin Arayış G.
İbrahim Nanecioğlu Bucak Gündem G.
Adil Okay Mersin Ufuk G.
Hilmi Karagöz Alanya TV
Sefa Seyitoğlu Akdeniz Çağdaş G.
Zeki Demir Yankı Dergisi
Alper Kutay Haber Alanya G.
Gülseren Daş İmece Gazetesi
Kadir Boziki Yeni Gazete
Mehmet Tutum Marmaris Hedef G.
Mehmet Emin Berber Akdeniz Çağdaş G.
Mustafa Yılmaz Serbest Gazeteci
Mehmet Can Toprak Mersin Radyo Ses
Hasan Üstün ÇGD Akdeniz
İsmail Akın Antalya Gündem G.
Abdullah Yalçın Antalya Gündem G.
Engin Korkmaz ÇGD Akdeniz
Gaye Coşkun Kanal Alanya
Refika Akgül Kanal Alanya
Mustafa Nazar Karadeniz Son G.
Miktat Algül Haberci G.
Sadettin Küsmez Memleketim Alanya
Mehmet Ergün Radyo Flash (Alanya)
Cumhur Kekiççioğlu Siirt Mücadele G.
Seyhan Sincar Radyo Dünya
Burak Önder Burdur'un Sesi G.
Kıymet Gökçe Mersin Radyo Metropol
Abidin Yağmur Mersin Sokak G.
Selim Turat Mersin Radyo Kont
Doğan Sönmez Manavgat Radyo Venüs
Azat Akyaman Radyo Ses
Yasemin Taştepe Antalya Radyo Martı
Hüseyin Özkaya Kanal Alanya
Coşkun Efendioğlu Milas Özdeş G.
Erdun Özden Sivas G.
Selçuk Önal Hakimiyet G.
Selçuk Tokgöz Gülses G.
Bahadır Kocaoğlu Haber Isparta G.
Murat Karaduman Akdeniz Üniversitesi
Ekin Anıl Yarımada Gazetesi
Sibel Karaduman Ege Üniversitesi
Kerim Toksöz Yeni Alanya G.
Adem Tekin Yeni Alanya G.
Hatice Özdemir Isparta Demokrat G.
İsmail Kızılbay Doğu Akdeniz G.
Mesut Keskin Uşak Art Radyo
*** İşte program
Bağımsız İletişim Ağı (BİA)
2. Basamak Eğitim Programı
25 - 26 Ocak 2003, Antalya-Alanya
- 25 Ocak 2003 Cumartesi
- Hoş Geldiniz BİA Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü / Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi
- BİA, Bianet ve Eğitim Çalışmaları
- Yurttaş Gazeteciliği (Tanımı, temeli, etiği, uygulamaları) İncilay Cangöz - Eskişehir Anadolu Üniversitesi
- Yeni İletişim Teknolojileri ve Habercilik Pratiği (Yeni iletişim teknolojilerinin habercilik üzerine etkisi. Haber kavramı/anlayışında değişmeler. Yeni/alternatif haber kaynakları ve bunlardan yararlanma) Murat Karaduman - Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi
- Çatışma ve Savaş Bölgelerinde Gazetecilik Esra Doğru Arsan / Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
- 26 Ocak 2003 Pazar
- Araştırmacı Gazetecilik Atölyesi İsmail Kızılbay Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi - Celal Başlangıç / Radikal gazetesi
- Sayfa Tasarımı Atölyesi Mehmet Sucu / Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
- Haber Fotoğrafçılığı - Özcan Yurdalan / Fotoğraf Vakfı
- Genel Değerlendirme
- Radyo gazeteciliği
- Bir Haber Medyası Olarak Radyonun Özellikleri / R. Duran
- Türkiye'de Radyo Haberciliği, TRT ve Özel Radyolar/ Ahmet Burak -- Yabancı Örnekler / R. Duran
- Konu Seçimi, Radyoya Haber Toplarken Dikkat Edilmesi Gereken
Hususlar, Kullanılan Kaynaklar, Kaynakla İlişkiler, Haber Yazımı, Muhabirin
Çalışma Yöntemleri,(mikrofon, kayıt, editing, tepegöz) Radyo Haber Bülteninin
Hazırlanması (hiyerarşi, süre, içerik) ve Sunumu, Söyleşi
- Örnekler üzerinde tartışma
- Genel Değerlendirme
*** BİA nedir, ne amaçlar?
Bağımsız İletişim Ağı (BİA) 13 Ocak 2001 tarihinde 190 yerel medya kuruluşunun imzaladığı bir kuruluş bildirgesiyle İzmir'de kuruldu. BİA, bir yerel medya inisiyatifinin adı. Gazetecilik meslek ilkelerine saygılı ve nitelikli haberciliği önemseyen yerel medyayı internet ortamı üzerinde ve haber/program üretimi ile değişimi temelinde dayanışma/paylaşıma sokmayı hedefliyor. Yerel medyanın kendi ayakları üzerinde duracak şekilde güçlendirilmesini, böylelikle Türkiye'deki medya ortamının çoğulculaşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Bağımsız İletişim Ağı Koordinasyonu, 130'u aşkın yerel radyo, gazete ve TV'yi "üretim temelinde bir dayanışma ve haberleşme ağı" çevresinde bir araya getiriyor. BİA Projesi, 13 Ocak 2001'de İzmir'de toplanan "Kuruluş Konferansı'"ndan bu yana habercilik etkinliğini İnternetteki haber sitesi bianet'te sürdürüyor.
Ertuğrul Kürkçü'nün Koordinatörlüğü ve Nadire Mater'in Danışmanlığı altında sürdürülen BİA Projesi, yerel haberci ve iletişim eğitimcileriyle, kamu yararına meslek kuruluşları temsilcilerinden oluşan 16 kişilik bir Yürütme Kurulu tarafından yönlendiriliyor.
BİA Editoryal Masası, yerel radyo, gazete ve televizyonların BİA haber havuzuna geçtikleri haberlerin yanı sıra, İstanbul'daki haber merkezinin ve diğer BİA birimlerinin çalışmalarını bir araya getiriyor.
Burçin Belge Coşar'ın Editörlüğündeki BİA Haber Merkezi, her gün yaygın medyanın görmezden geldiği konuları ve toplum kesimlerinin yaşamına ve gerçeklerine ayna tutan haberleri izleyici ve kullanıcılara sunuyor. İhmal edilenlerin ve işitilmeyenlerin seslerine ve fikirlerine kanal oluşturmaya çaba gösteriyor. BİA'nın internetteki sitesi bianet'in deneme yayınına başladığı 7 Aralık 2000'den 1 Haziran 2001'e kadar BİA editoryal masasından izleyicilere 650 yerel medya kuruluşundan online sitelerden ve STK'lardan 1210 haber, 116 makale sunuldu.
BİA Merkezi Hukuk Birimi asistanı Erol Önderoğlu'nun yerel medya temsilcileriyle sürdürdüğü görüşmelerle tek tek kuruluş ve kişilerin sıkıntıları saptanıyor. Ulusal ve yerel basında çıkan haberlerden hareketle yerel medyanın temsilcileriyle temas kuruluyor. Toplanan bilgiler "Yerel Medyaya Yönelik İhlaller" veya uygun bir başka başlık altında bir rapor halinde duyuruluyor. Yerel medya temsilcilerinin dile getirdikleri en çok ihtiyaç duyulan hukuki mevzuat bianet sitesine taşınıyor.
İletişim hukuku konusundaki çabalarıyla tanınan hukukçu Fikret İlkiz'in danışmanlığındaki birim, Basın Yasası, RTÜK, Telif Hakları Yasası ve diğer mevzuattan kaynaklanan sorunları aşabilmeleri için yerel medya kuruluşlarına ve yerel habercilere düzenli ve sürekli olarak ücretsiz yardım sağlıyor. (FK)