IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi"nin altıncı gününde katılımcılar atölye çalışmaları ve sunumları süresince edindikleri bilgilerin uygulandığı alanlardan biri olan bianet'i ziyaret etti.
Katılımcılara bianet'in işleyişi hakkında kısa bir bilgi veren bianet Eş Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat, temel olarak hak haberçiliği olarak adlandırdıkları yaklaşımla haber yaptıklarını söyledi.
"Biz bir habercilik anlayışı, bir fikir üzerinden gazetecilik yapıyoruz. Ancak gazeteciliğinin kesin bir doğrusu olmadığının bilinciyle, hareket ediyoruz. Tabii ki ilkelerimiz var. Hak haberciliğini bu ilkelere bağlı olarak yapıyoruz. Ancak zamanla yaşanan değişimleri takip ederek, yeni pozisyorlar, yaklaşımlar besleyerek, habercilik anlayışımızı geliştirerek ilerlemeye çalışıyoruz.
"bianet'in kadın ve LGBTİ haberleri editörü Çiçek Tahaoğlu'nun bir önceki atölyede verdiği sunumda anlattığı toplumsal cinsiyet odaklı habercilikteki ilkeleri genel anlamıyla hak haberciliğinde uyguluyoruz".
"Hak haberciliğinde en geniş tanımıyla tüm hakları önceliyoruz. En uç örneğini vereyim. Hak kaybına uğramış bir kişi ya da grup hakkında haber yaparken yaptığımız haberin haberdeki unsurlara zarar verip vermeyeceğini ciddiyetle düşünürüz. "
Haluk Kalafat hakkındaODTÜ, Siyaset Bilimi mezunu. Üniversite yıllarında Abra ve Patika adlı dergilerin yayınlanma süreçlerinde yer aldı. Bir süre Sol Yayınları'nda editörlük yaptı. Gazeteciliğe GazetePazar'da başladı; ardından Hürriyet gazetesinde çalıştı. Daha sonra Habertürk - Yarın gazetesi, Picus Edebiyat Dergisi'nde, Sabah ve Habertürk dergi gruplarında çalıştı. 2011'den bugüne bianet haber sitesinde çalışıyor. |
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi nedir?
IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor.
7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi”nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın.
(YT/HK)