Haberin Kürtçesi için tıklayın
Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesi yayında.
Barış Gazeteciliği Kütüphanesi ve Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi ise daha önce yayınlanmıştı. Üç kütüphaneyi de İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) destekliyor.
haberdecocuk.org üzerinden ulaşabileceğiniz kütüphanede, çocuk haklarını merkeze alan bir habercilik anlayışını yaygınlaştırma amacıyla yola çıktık. Bu bağlamda hazırlanan araştırmaları, raporları, makaleleri, tezleri, sözlük çalışmalarını ve örnek haberleri bir araya getirdik.
Çocuk odaklı habercilik nedir?Çocuk odaklı habercilik çocuk haklarını merkeze alan, haber yaparken yeni bir hak ihlaline yol açmayan, çocuğa haberde yer vermek için bir hak ihlalinin konusu ya da faili olmasını beklemeyen habercilik anlayışıdır.Bu anlayışın parçası olarak çocuklar birey olarak benimsenir. Yalnızca kötü bir olay sonrasında ya da 'başarılı' olduklarında haberleştirilmez. Çocukların çevresinde olanlar hakkında ne düşündüklerine, kendi sorunları hakkındaki değerlendirmelerine, çocukların bakış açılarına yer verilir. Çocuk bir hak ihlali sebebiyle haber oluyorsa onları mağdurlaştırarak yeni bir hak ihlaline sebep olmaz. Çocuklar olumsuz bir haberin parçası olduğunda sorunu ortadan kaldıracak politikaların ve çözümlerin üretilmesine katkı sunar. |
Kütüphanede Neler Var?
Sitenin görsel tasarımını Ali Seçkin Karayol hazırlık aşamasındaki içerik tasarımı ve editoryal uygulamasını Elif Ünal yaptı.
Kütüphanede altı temel sekme bulunuyor.
Rehberler bölümünde, haberlerini çocuk odaklı bir pencereden bakarak yazmak isteyen medya çalışanlarının faydalanabileceği ulusal ve uluslararası kurumların hazırladığı çalışmalar yer alıyor.
Araştırma ve analiz bölümü, çocuk odaklı habercilik konusunda hazırlanmış raporlar, araştırmalar, akademik tez ve makalelerden oluşuyor.
Haber ve Söyleşiler sekmesinde ise çocuklarla ilgili örnek haberleri ve güncel gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Sözlük için ayrılan alanda çocuk hakları, çocuk istismarı, erken yaşta zorla evlilik ve devlet korumasındaki çocuklar gibi özel konularda bilgi alışverişini sağlarken ortak bir dilde uzlaşma amacını taşıyan sözlük çalışmalarına ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra mevzuat bölümü Türkiye'de çocuk hakları konusunda bağlayıcılığı olan yasa, sözleşme ve bildirilere ulaşım imkânı sağlıyor. Başlık altında, ulusal mevzuat, uluslararası mevzuat ve uluslararası mevzuatın Türkiye'ye uygulanması olmak üzere üç temel başlığımız yer alıyor.
Bağlantılar kısmında ise haber yaparken faydalanabilecek kamusal, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesinin haberlere çocuk odaklı bakıp bakmadığını sorgulamak isteyen herkes için faydalı olmasını diliyoruz.
Kütüphanemizi aşağıdaki mecralardan takip edebilirsiniz:
www.haberdecocuk.org
www.facebook.com/haberdecocuk
(EÜ/AÖ)