Haberin İngilizcesi için tıklayın
bianet ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün ortak projesi olan Siber Güvenlik ve Dijital Dünyada Gazetecilik Atölyesi, Muğla Akyaka'da gerçekleşti.
Tüm gün süren atölyenin eğitmenliğini Sarp Kürkçü yaptı. Atölyeye Muğla ve çevre illerden gazeteciler ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Katılımcılar “Dijital dünyada 'güvenlik' ve 'güvende olmak'” üzerine tartıştı.
Atölyede, HTTP, HTTPS, Pishing, işletim sistemleri, Windows'un güvenlik açıkları, antivirüsler, Virtual Private Network teknolojileri, güvenli iletişim yöntemleri, gazetecinin kendisini ve haber kaynaklarını nasıl koruyacağı, sosyal medyanın kullanımında ifşanın riskleri, internet servis sağlayıcıları (ISP) ve açık kaynak kavramı hakkında eğitim verildi.
"Yüzde yüz güvenlik diye bir şey yok"
Sarp Kürkçü sunumunu "Dijital dünyaya adım atıldığından itibaren güvenlik ve güvende olmak diye bir şey yok" diyerek başladı.
Güvenliğe ve kişisel verilerin korunkasına yönelik tüm çabaların yüzde yüz korunma sağlamayacağını söyleyen Kürkçü, günümüzde dijital verinin tamamen silinmesinin çok zor olduğunu söyledi. "En güvenli silme yöntemi hard diskinizin üzerine benzin döküp yakmaktır." Günümüz dünyasında atılan tüm dijital adımların izlenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Kürkçü, önlem almak, dikkatli olmak ve bilgili olmak gerektiğini söyledi.
Sunumunun girişinde tanımladığı olumsuz tabloyu daha sonra anlattığı güvenlik tedbirleriyle yavaş yavaş ortadan kadırdı.Sunumun ikinci böümünde güvenliğimizi nasıl artırabileceğimiz, son dönemlerde bu alanda kullanılan araçların ne olduğu, nasıl kullanıldıkları, verilerin nasıl şifrelenebileceği ve saklanacağını anlatan Kürkçü, Virtual Private Network (VPN) kurulumunu da adım adım gösterdi.
Sarp Kürkçü kimdir?
2010'da bianet'te yazı yazmaya başladı. Sonraki yıllarda Oyungezer ve Hardware Plus gibi basılı dergilerin editörlüğünü, yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
YouTube kanallarının ya da web sitelerinin idaresini almış olan Kürkçü endüstriyel tasarım temelli, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Kültür Yönetimi dalında yüksek lisans eğitimi görüyor.
Proje hakkında
RSF ile bianet ortaklığında yürütülen Gazeteciler için Dijital Güvenlik Projesi gazetecileri dijital güvenlik konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Bir tarafta kişinin kendi güvenliğini siber dünyada koruması, diğer tarafta bilginin kendisine ulaşması eğitim modülünün amaçları arasında. Projede dijital dünyada “güvenlik” kavramlarını tartışılıyor ve daha güvenli bir dijital yaşam için yapılması gerekenler anlatılıyor. (EA)