Fotoğraf: AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç - Koçyiğit'in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle hayvanat bahçelerine ilişkin verdiği soru önergesine yanıt geldi.
Söz konusu soru önergesini Kılıç - Koçyiğit, bianet'te 8 Haziran'da yayınlanan Mervan Sak imzalı haberde yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ndeki ihlaller üzerinden vermişti.
TIKLAYIN -"Türkiye'de hayvan hakkı yok"
TIKLAYIN - Gaziantep Hayvanat Bahçesi için soruşturma açıldı mı?
Bakanlıktan gelen yanıtta, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Doğal Yaşam Parkında doğadan yakalanarak doğal yaşam parkına getirilen hiçbir hayvanın bulunmadığı belirtildi.
Öte yandan Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı 1 adet köpek bakımevi ve rehabilitasyon merkezi bulunduğu, 9 ilçe ve 780 mahalleye hizmet verdiği bildirildi.
Bakanlığa sorular
HDP Milletvekilinin soruları şöyleydi:
*Gaziantep hayvanat bahçesinde yaşanılan hak ihlalleri hakkında Bakanlığınız bir soruşturma açmış mıdır?
*Bakanlığınız Gaziantep Barosuna bağlı Hayvan Hakları Merkezi ile beraber hayvanat bahçesi ile ilgili ortak çalışma yürütmeyi düşünmekte midir?
*Gelmesi beklenen yasa kapsamında hayvanat bahçeleri gibi ticarethanelerin düzenlenmesine ilişkin bir kapsam olmamasının nedeni nedir?
*Gaziantep'te bulunan hayvanat bahçesinde Bakanlığınıza bağlı birimler en son ne zaman denetim yapmıştır?
*Yapılan denetim sonrasında gözlenen hayvan hakkı ihlalleri raporlaştırılmış mıdır?
*Belediyelerin görevleri arasında hayvan haklarını korumaya dönük önlem alma, kaynak ayırma yükümlülüğünün getirilecek midir?
*Genel olarak Türkiye'de özel olarak Muş ilinde bulunan barınak sayısı kaçtır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen yanıt ise şöyle:
Bakanlığın yanıtı
"Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığından alınan bilgide;
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Doğal Yaşam Parkı 24.06.2004 tarih ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanan Hayvanat Bahçelerinin Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte belirtilen şartları taşıdığından dolayı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldığı, tüm barınaklar ve hayvanlar her ay rutin olarak Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeli tarafından denetlendiği, olumsuz şartlar taşıyan hayvanat bahçelerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kapatıldığı,
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Doğal Yaşam Parkında doğadan yakalanarak doğal yaşam parkına getirilen hiçbir hayvanın bulunmadığı, burada yaşayan hayvanların hepsi yurtiçi ve yurtdışında bulunan hayvanat bahçelerinden CİTES kapsamında getirilen ve tüm sağlık sertifikaları bulunan hayvanlar olduğu, ayrıca doğal yaşam parkında bulunan tüm hayvan barınaklarının Dünya Hayvanat Bahçelerinin çalışma esasları ve yönetmeliklerine göre hazırlandığı, Gaziantep Hayvanat Bahçesinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan hayvanat bahçesi çalışma ve yönetmeliklerine uygun olarak çalıştığı, ülkeye kaçak yollarla sokulan ve doğada yaralı olarak bulunan hayvanlara ev sahipliği yaptığı,
"Hayvanat bahçesinin kurtarma merkezi olarak görev yaptığı, doğadan yaralı olarak getirilen hayvanların, veteriner hekimler tarafından tedaviye alındığı, gerekli besleme, bakım ve tedavisinin yapıldığı, tedavisi ve bakımı tamamlanan hayvanlardan doğaya bırakılması uygun olanlar tekrar doğaya bırakıldığı,
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı 1 adet köpek bakımevi ve rehabilitasyon merkezi bulunduğu, 9 ilçe ve 780 mahalleye hizmet verdiği, yine Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak 1 adet köpek bakımevi ve rehabilitasyon merkezi yapımının devam ettiği,
"2020 yılında Gaziantep ve ilçelerinde 6.000 adet köpek toplandığı, bunların 3.000 adedinin sahiplendirildiği, 2.000 adedinin gerekli tedavi, bakım ve kısırlaştırma işlemleri yapılarak toplamda 200 tane bulunan beslenme noktalarına bırakıldığı, 1.000 adedinin ise köpek bakımevi ve rehabilitasyon merkezinde bulunduğu belirtilmiştir.
"Diğer taraftan; mer'i mevzuat hükümlerine göre belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınmasıyla ev ve süs hayvanı satan işletme sahiplerine ve yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitimi organize etmekle ilgili tedbirleri almaktadır.
"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve uygulama yönetmeliği hükümlerine uyulup uyulmadığım denetleme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığına aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülki amirine devredebilmektedir."
(AÖ)