Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet 2000’den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, Atölye BİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde, 7-13 Haziran tarihlerinde düzenliyor.
Atölye BİA'nın ilk eğitim modülü olan “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi”, Tuğrul Eryılmaz’ın açılış konuşması ve Gazeteciliğe Giriş dersiyle başladı.
Atölyeye farklı üniversite ve şehirlerden 16 gazeteci ve gazetecilik öğrencisi katıldı.
Eryılmaz “Dünyanın her yerinde gazete çıkar ve görüntüde hepsi aynıdır. Ama nedense Türkiye gibi bazı ülkelerde ‘Keşke bizde de İngiltere’deki gibi gazetecilik yapılsa’ denir. Basının ilk kuruluş amacı otoriteyi destekleme ve onun adına bilgi vermek. Peki şuan bu farklı mı?” diyerek ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
“Gazeteci sesini duyuramayanların sesidir”
Gazetecilik ilkelerini ‘Toplumsal Sorumluluk Kuramı’ çerçevesinde ele alan Eryılmaz, gazetecinin görevinin doğruyu bulmak değil, haberleştirdiği durumun nedenlerini düşündürmek olduğunu ifade ederek “Gerçeği yakalamak, çatışmayı tartışma platformuna çekmek istiyorsanız iktidar diliyle değil, tarafsız bakış açısıyla haber yapmaya özen gösterilmeli. Gazeteci, sesini duyuramayanların sesidir” dedi.
Haber yazımı kuralları ve nelerin haberleştirilebileceği ile ilgili bilgiler de veren Eryılmaz katılımcılarla, farklı tekniklerde haber yazımını uygulamalı olarak anlattı.
Bu yıl programa farklı üniversite ve şehirlerden 16 gazeteci adayı katılıyor. Atölye süresince gazetecilik öğrencileri, iletişim akademisyenlerinden, gazetecilerden eğitim alacak ve öğrenciler için haber atölyeleri düzenlenecek.
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi nedir?IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir. 7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi"nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. |
(YT/EKN)