18. Genel Kurulu ve Strateji Konferansı’nı Trinidad ve Tobago ülkesinin Port-of-Spain başkentinde gerçekleştiren Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışma Örgütü IFEX, üye sayısını 88’den 103’e çıkardı.
70 farklı ülkeden 170 kadar temsilcinin katıldığı ve 23 yıllık küresel ifade özgürlüğü işbirliğini de simgeleyen kongrede delegeler, İFEX Konseyi’ni de yeniledi.
Üyeler arasındaki işbirliği ve dayanışma için çalışan IFEX üyelerinin sayısı da 8’den 13’e çıkarılırken bianet Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu da, iki yıllığına görev yapacak 13 Konsey üyesinden biri olarak seçildi.
Bianet’in konsey üyeliği, sunumunda Düşünce Özgürlüğü Müzesi’ni tanıtan Düşünce Suçuna Karşı Girişim temsilcisi Berna Akkızal tarafından da desteklendi.
Yeni tüzük, yeni üyeler
Kongrede, daha önce Kanada İfade Özgürlüğü Gazetecileri (CJFE) adlı dernek bünyesinde faaliyet yürüten İFEX, kongre sonunda, yine Kanada merkezli “kar amacı gütmeyen dernek” statüsüne kavuştu. Bu durumda CJFE ve IFEX çalışmaları birbirinden ayrılmış oldu.
Ayrıca, IFEX’e yeni üye olmak isteyen Pakistan, Belarus, Kamboçya, Sri Lanka, Makedonya, Macaristan, Britanya, ABD, İrlanda, Kosta Rika, Lübnan, Kolombiya, Trinidad&Tobago ve Tunus merkezli 15 kadar hak kuruluşunun başvuruları da oylamayla kabul edildi.
IFEX’e yeni katılan ifade özgürlüğü örgütleri, Belarus Gazeteciler Derneği (BAJ), Pakistan’dan Bites For All (B4A), Kamboçya Bağımsız Medya Merkezi (CCIM), Sri Lanka Özgür Medya Hareketi (FMM), Macaristan Sivil Özgürlükler Birliği (HCLU), Makedonya’dan Metamorphosis, ABD’den Bahreyn için Demokrasi ve İnsan Hakları Merkezi, Britanya’dan Çocuk Hakları Uluslararası Ağı, Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR), Kosta Rika’dan Medya ve İfade Özgürlüğü Enstitüsü (IPLEX), Kolombiya’dan Karisma Vakfı, Lübnan’dan March ve Sosyal Medya Değişim Programı (SMEX), Trinidad ve Tobago’dan Yayıncılar ve Derneği (TTBPA), Tunus’dan Demokratik ve Medeni Devlet için Hassasiyet (CCDLE) oldu.
Kanada merkezli IFEX, onlarca ülkede mücadele veren ulusal yapılarla birlikte, dünyanın belli başlı gazetecilik ve medya özgürlüğünü savunan, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) veya Article 19 gibi örgütlerin de çatı örgütü olarak biliniyor (BA).