Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı’nın 2000’den beri düzenlediği habercilik seminer ve eğitimlerinin yeni adresi biaOkul düzenlenen kokteyl ile açıldı.
bianet haber merkezi binasında yer alan biaOkul’un açılışında, 2017 erkek şiddeti çetelesi infografiği de paylaşıldı.
OHO'dan biaOkul'a
Açılışta konuşan bianet Eş Genel Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat biaOkul’un Okuldan Haber Odasına (OHO) programını temel aldığını söyledi.
Kalafat bianet'in yıllar içinde oluşturduğu birikimi yeni bir eğitim kurumu yapısıyla paylaşacağını, karşılıklı öğreme sürecini burada sürdüreceğini söyledi.
Alankuş: Artık biaOkul'un zamanı geldi diye düşündük
Eğitim danışmanı Sevda Alankuş, biaOkul'un gazeteciliğin iyi biçimde yapılmasına tuğla koymak hedefinde olduğunu anlattı.
“2000 yılından beri eğitim veriyoruz, biz de eğitildik çok. Yerel medyacılarla başladık, 2002’den 2007’ye dek 1500 kadar yerel medya çalışanı ile hak odaklı haberciliği kavramsallaştırdık, yaygınlaştırmaya başladık, tez konuları yapılmaya başladı, artık herkes hak odaklı haberciliği yapıyor olmaktan söz etmeye başladı. Bu, daha önce hak odaklı habercilik yapılmıyor anlamına gelmiyordu ama bu çalışmalar hak odaklı haberciliği kurumsallaştı, yayınlaştırdı, bir iddia, tercih oluşturdu. Hak odaklı habercilik o zaman da şimdi de, politik ve etik bir tercih.
“İletişim fakültelerine de ulaşmak istedik. İletişim fakülteleri ile hayata dönen gazetecilik arasında boşluk oluyordu. Bunu OHO ile tamamlamaya çalıştık. Çok şey öğrendik, bunların sonucunda kitaplar ortaya çıktı.
“2000 yılında da içimizde varmış, okul olsak biz duygusu. Artık zamanı geldi diye düşünüldü herhalde. Okula dönüşme projesi Nadire Mater’in, Evren Gönül’ün ve bia’nın projesi.
“biaOkul’da ne farklı olacak? OHO eğitimlerini sadece iletişim fakültesi öğrencilerine yapıyorduk, yaz aylarındaydı, on güne sıkıştırmaya çalışıyorduk, biaOkul’da bütün yıl eğitim verilecek.
“Herkesin kendi isteği doğrultusunda yararlanabileceği, hak odaklı haberciliği de barış gazeteciliğini de içeren bir programla herkese ulaşmaya çalışacak.”
Tahaoğlu: "Çeteleleri yapmayacağımız günler umuduyla"
Begüm Baki’nin medya taramasını yaptığı ve bianet Kadın ve LGBTİ editörü Çiçek Tahaoğlu’nun hazırladığı 2017 erkek şiddeti çetelesinin afişlerini sanatçı Cem Dinlenmiş tasarladı.
Çiçek Tahaoğlu, bianet’in 2008 yılında bu konuda resmi veri olmadığı için, buz dağının görünen ucunu göstermek amacıyla veri tutmaya başladığını anlattı. Emine Özcan ve Burçin Belge ile başlayan erkek şiddeti çetelesini 2011 yılından beri Tahaoğlu hazırlıyor.
Verileri beş yıldır infografiğe dönüştürdüklerini anlatan Tahaoğlu, bu yıl hazırlanan infografikte her karenin bir vakayı temsil ettiğini belirtti.
“Umarım bu çeteleleri yapmayacağımız günler gelecek” dilekleriyle konuşmasını bitirdi. (BK)
* Fotoğraflar: Murat Bayram / bianet
* Açılış kokteyline desteğinden dolayı La Cave'a teşekkür ederiz.