Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Avusturya örgütü İfade Özgürlüğü Ödülü bianet'e verildi. RSF Avusturya Başkanı Dr. Rubina Moehring bianet'in hapis gazetecilerin sesi olduğu için bu ödüle layık görüldüğünü söyledi.
RSF Avusturya'nın Viyana'daki merkezinde gerçekleşen ödül töreninde ödülü bianet adına bianet Proje Danışmanı Nadire Mater aldı.
RSF Avusturya İfade Özgürlüğü Ödülü – Avrupa İçin Bir Mesaj (Press Freedom Awards – A Signal for Europe) 2001'den beri, Güneydoğu Avrupa ve Avrupa Birliği'ne komşu ülkelerdeki basın özgürlüğü, insan hakları, yolsuzluk, toplumsal sorunlar ile ilgili eleştirel, bilgilendirici yayınlar yapan muhabir, gazeteci ve yayıncılara veriliyor. Bu ödül ile demokratik ilkeler ve değerler için mücadele eden bu kişi ve organizasyonları görünür kılmak, mücadelelerinde bu kişi ve kurumlara destek olmak amaçlanıyor.
"bianet hapis gazetecilerin sesi oldu"
bianet'e konuşan RSF Avusturya Başkanı Dr. Moehring, 2013 ödülünün çok sayıda gazetecinin hapiste olduğu Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekmek için Türkiyeli gazetecilere verildiğini, bianet'in de hapis gazetecilerin yazılarını yayınlayarak onların sesi olduğu için bu ödüle layık görüldüğünü söyledi.
"bianet'in sosyopolitik meselelere gazetecilik bakışı, cesur, tutarlı ve eleştirel pozisyonu son derece etkileyici. Bunların yanı sıra, Türkiye'deki kadınların durumu, demokrasi ve siyaset meselelerindeki eleştirel analizleri ve hapis gazetecilere çevrimiçi platform üzerinden yayın yapma şansı tanıması sebebiyle bianet bu ödüle layık görülmüştür. bianet, Füsun Erdoğan gibi hapis gazetecilerin sesi olmuş ve unutulmadıklarını göstermiştir."
RSF Avusturya İfade Özgürlüğü Ödülü – Avrupa İçin Bir Mesaj ödülü daha önce şu kişilere verilmişti:
* 2002'de Çek Cumhuriyeti'nden Petr Uhl, Macaristan'dan Agnes Karácsony ve Polonya'dan Jerzy Káliná;
* 2003'te Hırvtistan'dan Zeljko Peratovic, Yugoslavya'dan Milorad Vesic ve Jelena Bjelica;
* 2004'te Moldova'dajn Alina Anghel, Ukrayna'dan Andriy Shevchenko ve Romanya'dan Anca Paduraru;
* 2005'te Türkiye'den Demet Bilge Ergün, Güney Kıbrıs Yönetimi'nden Makarios Drousiotis ile Kuzey Kıbrıs Yönetimi'nde Sevgül Uludağ;
* 2006'da Sırbistan'dan Svetlana Lukic ve Svetlana Vukovic ile Kosava'dan Migjen Kelmendi;
* 2008'de Bulgaristan'dan Kristina Koleva-Tuncheva ve Svetlana Ivanova Batalova ile Romanya'dan Ovidiu Vanghele;
* 2009'da Azerbaycan'dan Ganimat Zahidov ile Eynulla Fatullayev, Ermenistan'dan Marianna Grigoryan ve Gürcistan'dan batumelebi;
* 2010'da Rusya'dan Mikhail Bekhetov ve Olga Bobrova;
* 2011'de Macaristan'dan Daniel Pál Rényi ile Mária Vásárhelyi. (EA)