bianet editörleri, yazarları ve dostları her biamag günü izledikleri filmleri, okurlarıyla paylaşıyor. Yani "Biz izledik, beğendik, izlemediyseniz izleyin; izlediyseniz belki yeniden izlersiniz" diyorlar...
Zıpçıktı
(1995)
Yön: Ünal Küpeli
Oyn: Şenol Coşkun, Melih Çardak, Bülent Bilgiç, Sinem Üretmen, Orhan Günşıray
Zıpçıktı, ABD filmi “Problem Çocuk” serisinin Türkiye uyarlaması. Filmde Şenol Coşkun’un canlandırdığı Cafer karakteri hiçbir yetimhanede barınamayan sorunlu çocuk rolünde. Melih Çardak’ın canlandırdığı “Psikopat Balta”ya hayran olan Cafer, 12. yetimhaneden sonra çocuğu olmayan toplumun üst kesiminden bir aileye evlatlık olarak verilir. (Ekin Karaca)
Serseri Mayınlar
(Mine Vaganti 2010)
Yön: Ferzan Özpetek
Oyn: Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi, Riccardo Scamarcio, Carolina Crescentini, Elena Sofia Ricci, Ennio Fantastichini, Daniele Pecci, Ilaria Occhini, Lunetta Savino, Dario Bandiera, Carmine Recano, Massimiliano Gallo, Bianca Nappi
Aile, kalıplar, kendini bulmak, kendin olmak, kavgalar ve elbet müziklerle dolu bir İtalya filmi. Kayıpları uğurlarken de gülümsetebilen sonları ve yeni başlangıçları iç içe saklıyor. Bittiğinde gülümsüyor oluyor insan. (Beyza Kural)
Rüzgâr Bizi Sürükleyecek
(Bad Ma Ra Khahad Bord - 1999)
Yön: Abbas Kiarostami
Oyn: Behzad Dorani, Noghre Asadi, Roushan Karam Elmi
“...bir an ve sonrasında hiç / bu pencerenin arkasında gece titremede / ve yeryüzü giderek durmada / bu pencerenin arkasında bir bilinmez / seni ve beni merak ediyor / ey baştan aşağı yeşil! / yakıcı anılar gibi ellerini/ bırak benim aşık ellerime / ve dudaklarını / varlığın sıcak duygusunu / benim sevdalı dudaklarımın okşayışına bırak / rüzgâr bizi götürecek / rüzgâr bizi götürecek...”
Abbas Kiarostami’nin ismini Ferruhzad’ın şiirinden alan Rüzgar Bizi Sürükleyecek’te bir grup mühendisin, yas ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir Kürt köyüne yaptıkları yolculuk anlatılır.
Film adını Fürüğ Ferruhzad’ın aynı adlı şiirinden almıştır.
Kiarostami’nin İran Kürdistan’ında uzak bir köy olarak seçtiği yerin adı da, keder ya da melankoli veren siyah renkle bütünleşmiş Siyah Vadi’dir... Siyah Vadi Ferruhzad’ın dünyasıdır belki de.
Filmde Siyah Vadi'nin dolambaçlı yollarında yaşam ile ölüm sorgulanır.
İzleyici yani biz rehber olan çocuk Ferzad’dan yaşamı ve ölümü değerlendirmeyi öğreniriz. Onun bakışından ölümü beklememeyi, fakat yaşamı da kutlamayı, ihmal etmemeyi öğreniriz.
Ferruhzad’ın dediği gibi zamanın herhangi bir anında “Rüzgâr bizi uzaklara götürecektir”. (Kenan Tekeş)
Dönüş
(Return - 2003)
Yön: Andrei Zvyagintsev
Oyn: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko
Rusyalı yönetmen ilk uzun metrajlı filmi Dönüş eve geri dönen bir babayı anlatıyor. Hiç tanımadıkları babalarına hem öfkeli hem de özlem dolu olan iki kardeş için bu ani dönüş çok da kolay olmaz.
Dini referansların da yoğunlukta olduğu film göz dolduran görselliğiyle özellikle babaları uzakta olanlara gelsin. (Nilay Vardar)
Teyzem
(1986)
Yön: Halit Refiğ
Oyn: Müjde Ar, Yaşar Alptekin, Mehmet Akan, Tomris Oğuzalp, Necati Bilgiç, Ayşe Demirel, Serra Yılmaz, Uğur Yücel
Sinemada katmanlı ve parmağı göze sokmadan mesaj vermek ve öykü anlatmak kolay değil. Her şeyden önce güçlü senaryo gerektiriyor. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı Teyzem, büyük ölçüde iyi bir sinema örneği olarak hafızamda duruyordu. Bir kaç yıl önce Ümit Ünal filmi yeniden çekmek istediğini, 18 yaşında senaryoyu yazarken kafasındaki halini sinemaya aktaracağını açıklamıştı. Haberi okuyunca Üftade'yi Müjde Ar'dan bir başkası olarak hayal etmek benim için güç gelmişti.
Geçtiğimiz günlerde arşivimden çıkarıp yeniden izledim. Müjde Ar'ın ilk başta rahatsız eden, sonradan stil olarak benimsediğim tutuk haliyle tüm bir filmi (ve tabii bir çok filmi) sürüklemesini hayretle bir kez daha izledim. (Haluk Kalafat)