10. yılını kutlayan bianet, insan hakları savunucularına bu süre boyunca bianet'in nasıl bir farklılık yaratığını, önemini sordu.
"Hak savunucularının iletişimini sağladı"
Levent Korkut (Uluslararası Af Örgütü): Sivil toplumun önündeki engellerden biri iletişimsizlik. bianet her şeyden önce işe başladığından beri bunu sağlıyor. İletişimin içeriği de önemli. Sadece olayları değil, bir konu hakkında ne yapılması gerektiğine dair bilgi aktarımı da gerekiyor.
Önemli bir sorun da zamanında hareket edememe. bianet konuları zamanında gündeme getirip müdahale olanağı sunuyor. Harekete geçirici yayınlara ihtiyacımız var. Örneğin anayasa değişikliği sürecinde ikincil düzeye düşen sendikal haklar, çocuk hakları gibi konuları gündeme getirdi. Ve elbette bianet sivil toplumdaki aktörlerinin birbirlerini tanımasını da sağlıyor.
"Alternatif, kirlenmemiş haberciliğin kaynağı"
Emel Kurma (Helsinki Yurttaşlar Derneği): bianet yereli de kapsayan, etik, araştırmacı gazetecilik, yurttaş gazeteciliği için bir referans oldu. Bu 10 yılda alternatif, yeni haber ortamı kavramını yerleştirdi. Yereldeki gazetecilerin bianet'in anlayışıyla hazırladığı haberlerin daha çok olmasını, bianet'in daha yaygın bir haber ağına dönüşmesini belerim.
Fatma Zengin Dağıdır (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği): bianet insan hakları savunucularının basındaki sesi gibi; bizim için gerçekten bağımsız, kirlenmemiş bilgiye ulaştığımızı hissettiğimiz bir haber kaynağı. Keşke bianet daha yaygın olsa, daha çok insana ulaşsa.
Türkiye'yle ilgili araştırmacalar için güvenilir kaynak
Emma Sinclair-Webb (Human Rights Watch-İnsan Hakları İzleme Örgütü): Bir araştırmacı olarak bianet'i güvenilir bir kaynak olarak görüyorum. İnsan haklarıyla ilgili sürecin tamamını yansıtan, polemik yerine sade bir dil kullanan, uzman bir habercilik yapıyor. İngilizce sayfası da bu anlamda önemli. Türkiye'yi takip eden araştırmacılara, gazetecilere öneriyorum. Hazırladığı ifade özgürlüğü, medya gözlem raporları da çok değerli. Bu işin ne kadar zor olduğunu bilirim.
bianet 10 yılda insan hakları haberciliğinin standartlarını, kalitesini yükseltti. Bu çizgiye devam etmeli; yarattığı tecrübe, birikim çok değerli.
"Hak haberciliğinde referans"
Umut Güner (Kaos GL): 2003'te bianet bizimle söyleşi yaptığında, derdimizi anlatabildiğimiz, medyadaki tartışmaları aydınlatabildiğimiz bir söyleşi olmuştu bu. Bir ilkti. bianet önemli günlerde, unutulanları anımsatan bir yayın. İki örnek hatırlıyorum: Biri "gerdek korkusu" haberinde bizden de görüş alınması, diğeri bütün dünyada heteroseksüeller için kurgulanan sevgililer günü için yayın yaparken "Eşcinseller de var" demişti bianet. Kaos GL için hak haberciliğini nasıl yapabiliriz diye düşünürken bianet'i referans alarak örgütlenmeye çalıştık. Bizim için bir örnek. Zaman zaman haber çaldığımız, haber de pasladığımız bir kardeşimiz. Kurumsal yapısında hiyerarşik olmaması, okurunun doğrudan haberciye ulaşmasını da sağlıyor.
Yusuf Alataş (FIDH-Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu): bianet bizim, insan hakları savunucularının eli, ayağı, gözü ve dili. Bizim sesimizi duyuran belli başlı araç. Türkiye'deki insan hakları hareketinin görünürlüğünü, kamuoyuyla bağını sağlayan ve insan hakları bilincinin gelişmesine ciddi katkıda bulunan bir yayın kuruluşudur.
bianet'in sahadaki, yereldeki insan hakları savunucularının sesini daha fazla duyurmasını bekliyorum. İnsan hakları ajansı tarzı, yaygın bir yayın ağından bahsediyorum.
"Sosyal adalet talebini anımsattı"
Hakan Ataman (İnsan Hakları Gündemi Derneği): bianet insan hakları savunucularının etkinliklerini duyuran, onlara ses veren, insan hakları farkındalığının, bilincinin yaygınlaştırılması için çok önemli bir faaliyet yürüten bir haber ağı..
Çok somut örneklerinden biri, hak örgütlerinden sendika konfederasyonlarına uluslararası örgütlerin, bianet'ten "Hakları haberleştiren bağımsız bir haber ajansı" olarak bahsetmesidir.
Bu on yılda bianet insan hakları aktivizminin ve aktivistlerin değerli olduğunu gösterdi; hatırlattı.
Adaletin sosyal adalet olmadan gerçekleşemeyeceğini, adalet için savunuculuk yapanın sosyal adalet talebinde de bulunması gerektiğini açık, yalın bir ifadeyle anlattı. Kişisel ve siyasal hakların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla ilişkilendirilmeden gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti. Eşitliğin sadece kanun önünde eşitlikle olmayacağını gösterdi. Azınlıkların, en kırılgan grupların, yoksulların, engellilerin, kadınların, işsizlerin düşünülmeden bir insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü tasavvurunun olamayacağını anlattı.
bianet'in yaygınlığını, haber kapsamını daha da genişletmesini isterim. Sosyal sponsorluk konusunda hevesli olanların bu işlere kaynak ayırması gerektiğinin göstergesi bianet. bianet'i daha fazla nasıl yaygınlaştırabiliriz, nasıl daha etkin nasıl kılabiliriz, buna kafa yormak gerek. (TK)