28 Temmuz'da başlayacak Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödemeleri, eski yasa "aile reisi" metnini içerdiği için özellikle boşanmış kadınları haklarından yoksun bırakıyor. CHP Milletvekili Canan Arıtman, bu eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağını düşündüğü önergenin AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini söylüyor. Mağdur kadınlar bu ayrımcılığa karşı çıkıyor; hukukçular kadınlara yargıya başvurmalarını öneriyor.
bianet gün boyunca Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya ve AKP'li kadın milletvekillerine ulaşmaya çalıştı. Kimi meşguldü, toplantıya girmek üzereydi, kimi incelemesi gerektiğini söyledi, kimilerineyse telefonla ulaşılamıyordu.
Sorularımız var
Bu düzenlemeye evet diyen Çubukçu'ya ve AKP'nin kadın milletvekillerine bianet'in soruları var:
Düzenlemenin özellikle boşanmış olan kadınlara yönelik ayrımcılık ve eşitsizlik taşıdığının farkına ne zaman vardınız?
Arıtman'ın eşitsizliği gidereceğini söylediği "Konut edindirme yardımı hak sahiplerine iadesinde evlilik birliğinde eşlere eşit olarak,boşanma halinde boşanma tarihleri göz önüne alınarak evlilik birliğinin devam ettiği süre değerlendirilip orantı kurularak eşlere iade olunur" ifadesinin yasaya eklenmesine neden, hangi düşünceyle hayır oyu kullandınız?
1987-1995 arasında KEY kesintilerinin yalnızca erkeklerden yapıldığı için yine yalnızca erkeklere ödenmesini mantıklı buluyorsanız, Avukat Şenay Tavuz'un "Erkeğin maaşından kesinti yapıldığında, bu kadının maaşından ortak bütçeye daha çok katkı var demektir. Yine ayrımcılıkla karşı karşıyayız" diyerek işaret ettiği gibi bir ayrımcılık aklınıza gelmedi mi?
Bu noktadan sonra kadınların KEY geri ödemelerinde uğradığı eşitsizliğin ve ayrımcılığın giderilmesi, telafisi için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Ne zaman?
Hakkını aramak için yargı yoluna başvuracak veya destek bekleyen ya da bu konuda kampanya yürütecek kadınları nasıl destek vereceksiniz? (TK/EZÖ)