Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından telekonferans yöntemiyle düzenlenen bianet yayın yönetmeni Haluk Kalafat’ın konuk olarak katıldı.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda Yrd. Doç. Dr. Murad Karaduman ve Yrd. Doç. Hasan Üstün’ün moderatörlüğünü yaptığı seminer 24 Aralık Çarşamba günü saat 15.00’de gerçekleştirildi. Seminere Yeni İletişim Teknolojileri ve Alternatif Medya derslerini alan çok sayıda öğrenci katıldı. Bianet'in kuruluşu ve yapısı hakkında bilgi veren gazeteci Haluk Kalafat şunları söyledi: “Nisan 1997’de üretim temelinde bir dayanışma ve haberleşme ağı oluşturma girişimi olarak ortaya çıkan bianet, 13 Ocak 2000 yılında da proje olmanın ötesine geçerek bağımsız iletişim ağı haline geldi”
Kalafat: Ana akımdan farklı çalışıyoruz
Çalışma prensibi olarak ana akım internet gazetelerinden farklı olarak basında yer almayan konulara, kişilere ve olaylara yer vermeye çalıştıklarını belirten Kalafat, “İnsan hakları, çocuk hakları, kadın hakları, LGBT, çevre ve İfade özgürlüğü konularında çalışıyoruz. Sabah her editör kendi konusuna bağlı olarak haber araştırmasını yapıyor. Haber toplantısında bu konuları etraflıca ele alıp nasıl işleyeceğimizi konuşuyoruz. Toplantıda haberleri tartışmanın yanı sıra habercilik tartışmaları da yapmaya gayret ediyoruz. Haber yazımı sırasında da kullanacağımız kelimelerde, ifade biçimlerinde bile masa başında karşılıklı konuşmalar, fikir alış verişleri oluyor.”
"Farkında olmadan sansasyon mu yaptık diye bakıyoruz”
Kurumlardan ve vakıflardan aldıkları fonlarla 14 senedir haberi internet sitesi arayıcılığıyla kamuoyuna ile ilettiklerini vurgulayan Kalafat, ‘İnternet gazetelerinin tek hedefi tıklanmak. Çeşitli oyunlarla bu hedefi gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bianet’in okuru ise sürekli, ivmesi değişmeyen bir hızla artıyor. Ancak bianet ana akım internet gazetelerine göre çok tıklanmayan bir site. Eğer bir haberimiz çok tıklandıysa bu haberde hata mı var, farkında olmadan sansasyonel başlık mı attık diye bakıyoruz” diye açıkladı. Kalafat sözlerine Gezi direnişi, 1 Mayıs ve toplumsal muhalefet için önemli günlerde bianet’in ayrıca bir çekim alanı haline geldiğini, böyle dönemlerde daha yoğun okur aldığını sözlerine ekledi. ise Seminer sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplayan gazeteci Haluk Kalafat, teşekkürlerini ileterek tekrar görüşme sözü verdi.
Akgün: Bağımsız ağlar çoğalmalı
Alternatif Medya dersini alan 4. sınıf öğrencisi Hakkı Akgün seminerle ilgili olarak şunları ifade etti: “Alternatif Medya dersimiz kapsamında bir alternatif medya kuruluşu olan Bianet’in genel yayın yönetmeni Haluk Kalafat’ı yeni iletişim teknolojilerini kullanarak skype üzerinden fakültemizin konferans salonuna konuk etmek fakültemiz için bir ilkti. Yeni iletişim teknolojileri sayesinde artık sınırların kalktığı bir dönemde gazetecilik anlamında da yeni yeni çalışma alanları ortaya çıkıyor. Bu teknolojiler sayesinde artık ana akım gazete ve televizyonlarda yer alan haberlerle sınırlı kalmayıp kitle medyasının görmediği ya da görmek istemediği haberleri de okuma fırsatı yakalıyoruz. Bu anlamda bianet gibi bağımsız iletişim ağlarının çoğalmasını ve daha da güçlenmesini istiyoruz.”
Tanrıtanır: Farklı bir bakış açısı sunuldu
Yeni İletişim Teknolojileri dersini alan 2. Sınıf öğrencisi Büşra Tanrıtanır: “Bu konferansta Yeni İletişim Teknolojileri dersinde öğrendiğimiz yöntemleri kullanma şansı bulduk. Skype üzerinden telekonferans metoduyla düzenlenen seminere ilk defa katıldık. Bu benim için ilginç bir deneyim oldu. Bianet gibi alternatif medya sitelerinin üniversitelerde iletişim fakültesinden mezun olacak öğrencilere kendilerini tanıtmasını oldukça önemli buluyorum. Bu sayede gazetecilik eğitimi gören öğrencilere kitle medyasının dışında farklı bir bakış açısı sunuluyor.”
Üstün: Telekonferanslar devam edecek
Alternatif Medya dersini yürüten Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, video telekonferans uygulamasının gazetecilik alanındaki profesyonellerle öğrencileri buluşturma ihtiyacından ortaya çıktığını hatırlatarak şunları söyledi: "İletişim Fakültesi'ndeki teorik eğitimleri hayatın içinden uygulama örnekleri ile pekiştirmek amacıyla İstanbul veya Ankara'da profesyonel gazetecilik yapan bir insandan mesleki deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşmasını istediğimizde konferans verecek kişinin en az iki gün zaman ayırması gerekiyor. Ayrıca davetli konuğun Antalya'ya ulaşımı ve konaklama giderleri için bütçe bulmak her zaman kolay olmuyor. Video telekonferans yöntemiyle mesafe sorununu ortadan kaldırarak iki saat içerisinde konuk konuşmacı ile öğrencilerimizi buluşturmak mümkün olabiliyor." Video telekonferansların alternatif medya alanında çalışan uzmanların katılımıyla devam edeceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, 29 Aralık 2014 Pazartesi günü saat 15.00'te, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Alternatif Medya Derneği Başkanı Prof. Dr. Funda Başaran Özdemir'in "Türkiye'de Alternatif Medya Uygulamaları" temalı bir konferans vereceğini söyledi.