Ayşegül Özbek'in editörlüğünde hazırlanan biamag'da bu hafta okuyacaklarınız şöyle:
- Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu Özgür Karakaya, babasının bayram görüşüne gelişine dair bir öykü yazdı.
- Josef Hasek Kılçıksız, "kültürel yamyamlık kurbanı" dediği babaannesinin gözyaşları eşliğinde anlattığı hikayesini aktarıyor okura: O, 1915'li yıllar boyunca "bir gözyaşı vadisinde" dolaşmak zorunda kalanlardandı.
- Murat Türker, Savaşta çocuklarını yitirmek istemeyen annelerden yükselen imdat çığlıklarının nasıl bir kitlesel harekete dönüştüğünü anlatan "Four Mothers" belgeseli üzerine yazdı.
- Arif Şentek, 1921'de "Kardeşlerimize karşı savaşmayacağız" dedikleri için İnciraltı'nda kurşuna dizildiği söylenen 200 komünist Yunan askerinin hikayesi üzerinden "söylence, efsane ve gerçek nedir"i sorguluyor ve "Gelin tarihi tarihçilere, güvenilir kanıtlara ulaşmaya çalışan araştırmacılara bırakalım" diyor.
- Prof. Dr. İsmail Tufan 60+Tazelenme Üniversitesi üzerinden öğrenme ve yaşlılıkta öğrenme üzerine deneyimlerini paylaştı.
- Dünyayı Gözünde Taşıyanlar'da bu hafta Sinem Taş, Özgür'ün hikâyesine yer veriyor.
- Diyarbakır'da yapımına başlanan ve tepkiler üzerine durdurulan 12 kilometrelik duvarla ilgili olarak Şeyhmus Diken, "Şimdi soru orta yerde çırılçıplak duruyor: Hani "bölücülük" suçtu" diye soruyor.
- Selay Dalaklı, Osmanlı'daki kolera salgını, İngiltere'deki Kara Veba ve ABD'deki İspanyol gribine kadar tarihteki salgın hastalıklar ve protestoları derledi.
- Ömer Burçin Özkişi son şiir kitabı "Zamanın Kül Dediği"'yi Evrim Kepenek'e anlattı.
- Çocuk kitapları yazarı Tülin Kozikoğlu savaş ve göç üzerine yol öyküsü olan yeni kitabı "Dönme Dolap"ı Ayşegül Özbek'e anlattı: "Dönme Dolap'ın tüm okumaları empatiye çıkıyor. Benim için önemli olan bu." (AÖ)