Pınar Tarcan'ın editörlüğünde bu hafta okuyacaklarınız...
- Yağmur Karagöz, "Berlin Duvarı'nın söylediklerini" kaleme aldı: "Soğuk savaş döneminin eseri ve tarihe 'Utanç Duvarı' olarak geçen 'Berlin Duvarı' bugün dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerini sergilediği muazzam bir açık hava galerisine dönüştü.
- Spor Politik midir? 2020 Tokyo Olimpiyatları öncesi politik anlama gelebilecek bütün jestler ve simgeler yasaklandı. Peki spor politikadan bağımsız olabilir mi? Ali Safa Korkut yazdı.
- Evrim Ağacı'ndan Tuğçe Aydın'ın "İçimizdeki Canavar Kahramanlar: Evrimsel Psikolojide Jung'un Arketipleri" yazısı diyor ki: "Psikolojik adaptasyon sürecimiz atalarımızdan bu yana değişiklik göstermiştir. Evrimsel psikoloji; evrimsel biyoloji ve sinirbilim ile de iç içe..."
- Şeyhmus Diken, Kürt tarihindeki asıl otantik hikâyelerindeki aşkı yazdı: "Yaşanmış olan birçok aşk hikâyesinde; âşık olan ama aşkını söyleyemeyen genç Sêva Mêxekrêji hazırlayıp âşık olduğu kişiye aşkını dile getirmek üzere gönderiyor."
- Coşkun Liktor, mizahı ve gülmeyi irdelediği yazısında gülmenin sadece direniş olan kısmına değil, faşizan da olabilen kısmına baktı.
- Tarım uzmanı ve çevre aktivisti Göknur Yumuşak zeytinin yolculuğunu yazdı: "Zeytinler her türlü eziyete kıyıma direnirler. Kabaklama budamayı başka hiçbir ağaç kaldıramaz. Bir tek zeytin ölüme direnir ölür ölür tekrar dirilir."
- Rosalino Levantino sordu Ressamla Hırsızın Ne İşi Olabilir? Sundance 2020'den ödüllü Ressam ve Hırsız iki hassas ruhun yakınlaşmasında mazoşizmin önlenemeyen varlığını irdeliyor.
- Mehmet Yeşiltepe, "Mutluluk ve 14 Şubat" başlıklı yazısında mutluluğa bakış açımızı sorguladı: "Bugün artık mutluluk arayışıyla özgürlük arayışının iç içe geçtiği bir süreçteyiz. Üretim ve birikim çok fazla, bilgiye ulaşmak da daha kolay ama bilgisizliğe veya yanıltıcı verilere muhatap olmak da en az o kadar kolay."
- Gözde Yılmaz "Muhalefet Ne Değildir?" dedi ve maddeleri sıraladı: "Muhalefet, kimlikleri romantize eden taraf değildir."
(PT)