Ayça Söylemez'in editörlüğünde hazırlanan bu haftaki biaMag'da 1 Eylül Barış Günü’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) Trabzon Şube Sekreteri Ulvi Bacıoğlu, İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Günal Kurşun ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden yazar Yetvart Danzikyan, 1 Eylül Barış Günü’nü ve çözüm sürecinin geldiği noktayı hak odaklı bir perspektiften değerlendirdi.
Serhat Şahin, Ezidilerin sığındıkları kamplara gitti. Midyat, Silopi ve Batman’daki Ezidileri fotoğrafladı.
Ferhat Tunç, Dersimlilere, Şengal katliamından kaçan Ezidiler ile kucaklaşma çağrısı yaptı.
Kıvanç Eliaçık 13 Mayıs 2014’te Soma’daki iş cinayetinin ardından halen “taziye evi” olan ilçeyi ve hükümet ile işverenlerin yaptıklarını yazdı.
Başak Ekinci ile Mustafa Eren, hapishanede hastalığının teşhisi ve tedavisi geciktirilen, yaşama ümidi kalmadığında Adli Tıp raporuyla tahliye edilen ve tahliyesinden sadece dört gün sonra yaşamını yitiren Şehmus Yetek’i, Adalet Bakanlığı’nın tavrını yazdı.
Şeyhmus Diken, Siirt’teki Botan Çayı’nda boğulanları ve halkın tepkisini anlattı.
Selma Kara, Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozok ile Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi’ni, 1. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Konferansı’nı ve “erkekliği” konuştu.
Levent Şentürk, Kopenhag/København’ın “Kurtarılmış Bölge”sini, Christiania’yı, bu bölgenin “neden yaşaması gerektiğini” anlattı.
Haluk Kalafat, Aytekin Yılmaz'ın kitabı Yoldaşını Öldürmek'i yazdı.
Neşe Özgen, Emre Can Dağlıoğlu’na, sınırların o bölgede yaşayan insanları nasıl etkilediğini, Iğdır ve Ardahan’daki kimlik inşasını, bu kimlik inşasında Ermeniliğin yerini ve Ermenistan sınırının durumunu anlattı.
Murat Türker, Kosova'nın en önemli kültürel etkinliği, uluslararası belgesel ve kısa film festivali DokuFest’in filmlerini yazdı.
Brett White Marvel’in cinsiyetçi Örümcek Kadın karakterine tepki olarak “erkek kahramanları” da cinsiyetçi bir bakış açısıyla çizdi. (AS)