Editör: Yüce Yöney
"Hamşen (Hemşin) Yer İsimleri" kitabının yazarı Erivan Üniversitesi profesörlerinden Lusine Sahakyan araştırmalarından hareketle Hemşin'i anlattı.
Tuğçe Ellialtı namus cinayetlerinin gelenek ile ilişkilendirilerek temsil edilmesine itirazını dile getirdiği yazıda, bunun başta Kürt kadınları olmak üzere Türkiye’deki kadınlara karşı devlet şiddetini ve kadına karşı şiddette devlet ortaklığını görünmez kıldığını anlattı.
50.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki "50.Yıl Sergisi" Vedat Türkali, Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz, Zeki Müren, Atıf Yılmaz, Kuzgun Acar gibi Türkiye’de iz bırakmış birçok ismi tekrar anmamızı sağlıyor.
Mustafa Üstün makalesinde okuyucuyu Altın Portakal Film Festivali'nin başlangıcına götürüyor, festival hakkında bugüne yansıyan bilgilerin doğruluğunu sorguluyor.
Mustafa Sütlaş “politikayı yontarak yapmak” başlıklı yazısında yontu eserleriyle tanıştığı Ahmet Yaltıraklı’yı yazdı.
Şeyhmus Diken bu haftaki yazısında Demokratikleşme Paketi'ne baktı.
Göktürk Özal geçmişinin ve bugününün izinde İmroz’u, adalı Rumlar’la karşılaşmasını kaleme aldı.
Ulaş Başar Gezgin Gezi’yi psikolojik açıdan incelerken, geçirgen bir psikoloji anlayışının esas alınması gerektiğini anlattı. “Geçirgenlikten kasıt, psikolojinin diğer toplumsal bilimleri dışlamayacak biçimde açıklama yapması.”
Ebru Tönel, onuncu sayısında feminist manifestolar seçkisi sunan fanzin Cin Ayşe'yi tanıttı.
Göktürk Öcal İmroz gezisinde karşılaştığı adanın Rum sakinleri üzerinden İmroz2un geçmiiyle bugünü arasında çıktığı yolculuğu kaleme aldı.
Kenan Tekeş, Tuncel Kurtiz'in ardından yazdı: "Eylül biraz hüzündü, biraz sancıydı, biraz ayrılıktı, özlemdi, hasretti, biraz Nazım'dı, biraz Cemal Süreya, biraz da Yılmaz Güney'di ya... Artık biraz da Yılmaz Güney'in yol arkadaşı Tuncel Kurtiz oldu."
Şadiye Dönümcü yazısı yaşlı nüfusun artışına ayırdı.
Aykan Sever “Türkiye, AB, Demokrasi, Oryantalizm” başlıklı yazısında “AB yetkililerinin aslında Türkiye'de demokrasi standartlarının gelişmesine pek aldırdıklarını düşünmüyorum. Çünkü ‘Türkiye'yi en seveni’de dahil bakış açıları oryantalizm tarafından sakatlanmış” diyor.
Emine Sevgi Özdamar'ın Annedili kitabını Yonca Güneş Yücel yazdı.
Ayrıca Milliyet Gazetesi Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu ve Vatan Gazetesi Yargı Muhabiri Kemal Göktaş'ın beraber kaleme aldığı “Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler”iden hareketle yazarlarla yapılmış bir söyleşi, Merve Ateş'in bianet'teki staj dönemine bakışı ve bianet'te yayınlanan haberler üzerinden Gezi Direnişi'nin kronolojisi! de bu hafta biamag'da. (YY)