BİA2'nin raporu, "Türkçe Dışında Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği"nin çıktığı, Basın Kanunu tasarısının tartışıldığı, "Bilgi Edinme Hakkı Yönetmeliği"nin beklendiği ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üye belirlemesinde askeri etkinin sürdüğü bir döneme rastlıyor.
Dokuz sayfalık raporda; "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklama, "dava ve girişimler", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi", (AİHM) "RTÜK uygulamaları", "düzenleme ve hak aramalar" ve "Sansür ve tekelleşme" başlıklarıyla hak ihlalleri tüm ayrıntılarıyla yer alıyor.
RTÜK'ten yerele 120 gün ceza
2004 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan rapora göre RTÜK, "bölünmez bütünlüğe aykırılık" ve "toplumda nefret uyandırma" iddialarıyla Malatya "Güneş TV", İstanbul "Özgür Radyo", Kars "Serhat TV" ve Diyarbakır "ART TV"ye toplam 120 gün yayın durdurma cezası verdi.
Üç aylık dönemde, ağırlığı ulusal televizyon kanalları ve radyolara olmak üzere RTÜK, 21 program durdurma, 39 uyarı cezası verdi, 19 program için de savunma istedi.
Ulusal televizyon kanallarıyla ulusal radyo istasyonlarının program durdurma gerekçeleri RTÜK yasasındaki "gençlerin ve çocukların gelişimi", kişilerin manevi şahsiyeti", "toplumun milli manevi değerleri ve Türk aile yapısı", "tarafsızlık, doğruluk", "masumiyet karinesi", "haksız amaç", "telefon ile yarışma programı düzenleme", "milli güvenlik" ile ilgili düzenlemelere dayandırılıyor.
Dil yönetmeliğine karşı dava
Diyarbakır'dan "Gün FM" ve "Gün TV", Adana'dan "Radyo Dünya", Ankara'dan "Radyo İmaj", Şanlıurfa'dan "Radyo NET" ve Mersin'den "Radyo Ses" ile Diyarbakır Barosu "Türkçe Dışında Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği"nin iptali için Danıştay'da dava açtılar.
Diyarbakır'da güvenlik kuvvetlerinin saldırısına uğrayan 5'i yerel 9 muhabir, İstanbul'da gözaltına dövülen "NTV" muhabiri Hilmi Hacaloğlu ile silahlı saldırıya uğrayan futbol yorumcusu Ahmet Çakar ve "Agos" gazetesine yönelik tehdit ve protestolarla ilgili soruşturmalardan sonuç çıkmadı.
"Özgür Radyo", yayın durdurma kararını AİHM'e taşıdı. Türkiye, AİHM kararıyla Haluk Gerger'e 7 bin Euro ödeyecek. Tahliye olan Sinan Kara'nın AİHM'ne başvurusu ise reddedildi.
"Muş Haber"e hapis ertelendi
Kürtçe şarkı söyleyen Ömer İpek haberi nedeniyle "ATV"ye verilen uyarı ile "Özgür Radyo"ya verilen 30 gün yayın durdurma cezasına durduruldu. Diyarbakır "Gün FM" ve "Gün TV"ye "yasak müzik parçaları" iddiasıyla açılan 4 dava düştü. Yargıtay, "Atılım" gazetesi eski çalışanı Asiye Zeybek Güzel'in 12 yıl 6 ay hapis cezası kararını usulden bozdu.
Radyo Dünya'dan Sabri Ejder Öziç'in bir yıllık hapis cezası Yargıtay'da. Yayını 545 gün sürdüren, hakkında 315 dava açılan "Yeniden Özgür Gündem" yazı işleri müdürü 25 ay hapis; 478 milyar lira para cezasına mahkum oldu.
"Vatan" gazetesi yazarı Ruhat Mengi, Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısını eleştirmekten Prof. Sulhi Dönmezer'e 40 milyar tazminat ödeyecek. Ardahan'da 3 gazete bir haber nedeniyle 5 milyar tazminat ödemeye mahkum oldular. "Özgür Siirt" gazetesinden Muharrem Nas'ın 23 milyar 850 milyon lira para cezası ertelendi.
"Muş Haber"den Berna Aktaş ve Genel yayın yönetmeni Faruk Aktaş usulsüzlük iddiaları içeren haberleri nedeniyle birer yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Ceza paraya dönüştürüldü ve ertelendi. "Kültür Sanat Yaşamında Tavır" dergisi sahibi Muharrem Cengiz tutuklandı.
Karikatüristler beraat etti
üç yıldır yargılanan karikatüristler Seyit Saatçi ve Aşkın Ayrancıoğlu ile İstanbul'da yayın yapan "Anadolu'nun Sesi" radyosundan Seyfullah Karakurt beraat ettiler. Aylık "Dersim" dergisi yöneticileri, üç Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri, Yazın dergisinden Doğan Özgüden, Emin Karaca ve Mehmet Emin Sert'in ve Fikret Başkaya'nın yargılanması sürüyor.
"ATV" programcısı Savaş Ay'a ve haber program müdürü Mehmet Akif Koşkun'a, "adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif etmek" iddiasıyla ve 1.5 - 9 yıl hapis ceza istemiyle dava açıldı. (EÖ/BB)