10 sayfalık raporda; "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklama, "dava ve girişimler", "RTÜK uygulamaları", "düzenleme ve hak aramalar" ve "Sansür ve tekelleşme" başlıklarıyla hak ihlalleri tüm ayrıntılarıyla yer alıyor.
Saldırı ve tehdit
28 Haziran'da, polisle NATO karşıtı bir gösteriyi izleyen "Günlük Evrensel" muhabiri Uğraş Vatandaş bir polis basın kartını sorarken çevik kuvvet polislerinin "Vurun. O, Evrensel muhabiri" diye bağırmasıyla uğradığı saldırıda belinden darbeler aldı, gazdan etkilendi.
26 Haziran'da, Gaziantep'te yayımlanan haftalık "Beyaz Sayfa" gazetesi sahibi Erdal Çelik, gazete bürosunda iki kişinin bıçaklı saldırısıyla kollarından ve sırtından yaralandı. Çalışanlardan Sedat Güler'in kolu sıyrıldı. Saldırganlar Çelik'in cep telefonu alarak ayrılırken binaya molotof kokteyli fırlattı. Tedavi gören gazeteci, polise saldırganları tanımadığını söyledi.Olayla ilgili soruşturma açıldı.
7 Haziran'da, İçişleri Bakanlığı müfettişleri, yerel seçimlerin gerçekleştiği 28 Mart günü Diyarbakır'da dövülen 9 gazetecinin ifadelerine başvurdu. "Show TV" ve "Sky Türk" temsilcisi Nevzat Bingöl, ifadesinde; kameraman Hakim Çetiner'in telefonuyla olay yerine gittiğinde polislerin Çetiner'i polislerle dövdüğünü gördüğünü anlattı.
Gözaltı ve Tutuklamalar
İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı'nın arama izniyle Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) İstanbul bürosunda gözaltına alınan DİHA Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balık ve aylık "Özgür Halk" dergisi İmtiyaz Sahibi Barış Güllü, "KONGRA-GEL örgütü ile bağlantıları bulunduğu" iddiasıyla 12 Haziran'da tutuklandı. İstanbul 2 No'lu DGM Başkanlığı'na yapılan itiraz üzerine gazeteciler Bayrampaşa Cezaevi'nden 18 Haziran'da tahliye edildiler.
İstanbul DGM Başsavcılığı'nın izniyle DİHA'nın İstanbul bürosuna gelen polis, "KONGRA-GEL örgütü ile bağlantıları araştırmak" gerekçesiyle DİHA, "Ülkede Özgür Gündem" ve "Özgür Halk" dergisi çalışanlarından 25 kişiyi gözaltına aldı. Çalışanlardan 18'si ertesi gün, beşi üç gün sonra serbest bırakıldı.
Kartal E Tipi Cezaevi'nde kalan "Devrimci Demokrasi" dergisi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Mahir Zengin'in ailesi kesinleşen 10 milyar 600 milyon TL. tutarındaki para cezasını ödeyince 28 Mayıs'ta tahliye edildi. Gazeteci, iki yargılamada hükmedilen para cezasını ödemediği için bir hafta önce tutuklanmıştı.
9 Haziran'da, hakkındaki bir ifade nedeniyle dört aydır tutuklu bulunan aylık "Kültür Sanat Yaşamında Tavır" dergisi ve İdil Kültür Merkezi sahibi Muharrem Cengiz'in İstanbul 3 No'lu DGM'deki yargılamasında dosya Ekim 2003'te DGM personel aracına yönelik Bakırköy'de girişilen bombalı saldırı davası ile birleştirildi.
NATO Zirvesi öncesi polisin "Emniyete başvuruları sağlansın" yazısı üzerine harekete geçen Harbiye Karakolu, TRT yönetiminin izniyle 26 Mayıs'ta sekiz TRT çalışanını gözaltına aldı. Çalışanlardan dördü aynı gün serbest kalırken, İsmail Hakkı Uzun, İlhan Şencan, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyesi Mehmet Demir ve İbrahim Uzun ertesi güne kadar askerlik sorunu veya isim benzerliği gibi gerekçelerle gözaltında tutuldular.
Hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı "Savaş çıkabilir, bunu ben de engelleyemem" açıklamasına yayında yer veren "Radyo Dünya" spikeri Yeter Cemile Gündoğdu, 25 Mayıs'ta gözaltına alındı. Terör propagandası yapmakla suçlanan Gündoğdu, DGM Nöbetçi Savcılığına ifade verdikten sonra serbest kaldı.
"Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" uyarınca verilen 15 aylık hapis cezası onanan "Milli Gazete" eski yazarı Hakan Albayrak, 20 Mayıs'ta Ankara Kalecik Cezaevi'ne girdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin onadığı ceza nedeniyle Albayrak, 5 ay hapiste kalacak. Daire, gazetenin o dönemdeki yazı işleri müdürü Mehmet Terzi'ye verilen 15 aylık hapis cezasının da paraya çevrilmesini istedi. Albayrak, "Bir Cenaze Namazı" başlıklı yazısında, "Mustafa Kemal Paşa cenaze namazı kılınmadan defnedildi. Ve bundan ne devlet rahatsız oldu, ne toplum" dediği için mahkum olmuştu.
Ardahan'ın Göle İlçesi'nde 23 Nisan Bayram kutlamalarında "Yeşil Göle" gazetesi yazı işleri müdürü Ulviye Kılıç gazete dağıtırken, "halkı tahrik etme" iddiasıyla gözaltına alındı, iki saat sonra ifadesi de alınarak serbest bırakıldı.
21 Nisan'da, Niğde'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a destek için Gazeteciler Cemiyeti'nden şehitliğe yürümek isteyen gazetecilere izin verilmedi. Cemiyet binasının önündeki açıklamada "Vali İstifa" sloganı atılması üzerine "Bor FM" Radyosu sahibi ve Gazeteciler Cemiyeti Disiplin Kurulu üyesi Necmi Pişkin, kısa süreliğine gözaltına alındı.
Dava ve Girişimler
Generallerin açtığı manevi tazminat davasında yasal faiz dahil 900 milyara mahkum olan "Vakit" gazetesi, 25 Haziran'da kararı temyiz etti. "Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı yazıyı kaleme almaktan tazminata mahkum olan RTÜK üyesi Mehmet Doğan da 28 Haziran'da temyize başvurdu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Başkanı Mahmut Deniz'in, "Yeni Oluşum" gazetesi yazı işleri müdürü Ahmet Aksoy'a "hakaret" iddiasıyla açtığı davanın görülmesine, Suruç Asliye Ceza Mahkemesi'nde 24 Haziran'da başlandı. Gazeteciye AKP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kapan'ın oğlu Ahmet Kaplan da bir dava açmıştı. Her iki dava da, iki yetkilinin Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu müdürü Fevzi Çelik Kaya'yı "ihale rantı yüzünden tartakladıkları" iddiasıyla ilgili. Gazetecinin toplam 6 yıla kadar hapsi isteniyor.
3 Haziran'da, haftalık "Demokrat İskenderun" gazetesi yazı işleri müdürü Ersen Korkmaz ile Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite üyesi Necmettin Salaz'ın "Devletin askeri ve emniyet kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanmasına devam edildi. 3 yıl hapis ismiyle yargılanan Korkmaz, "Kürtlerin Önderi Alındı Faşistlere Teslim Edildi" başlıklı haber; Salaz ise haberin konusu paneldeki konuşma nedeniyle yargılanıyor.
Mart başında yayımlanan "Uzanlar - Bir Korku İmparatorluğu'nun Çöküşü" kitabı nedeniyle hakkında dört dava açılan "Milliyet" gazetesi ekonomi muhabiri Nedim Şener, 3 Haziran'da, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki hakim karşısına çıktı. Mahkeme, kitabın toplatılmasını reddetti..
Newroz kutlamalarında "ülkede ve Tunceli'deki uygulamaları eleştirdikleri ve topluluğa slogan attırdıkları" iddiasıyla dava açılan Tunceli Baro Başkanı ve "Tunceli'de Munzur Haber" gazetesi sahibi Hüseyin Aygün'ün yargılanmasına 22 Haziran'da devam edildi. 14 kişiyle birlikte yargılanan Aygün'ün, "Cumhuriyeti tahkir ve tezyif" ve "Kanunun suç saydığı fiili övmek" iddiasıyla beş yıla kadar hapsi isteniyor.
Polis, NATO Zirvesi öncesinde yönetimin izniyle TRT İstanbul Radyosu'nda arama yaptı.
27 Mayıs'ta, "Muş Haber" gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Faruk Aktaş ile Yazı İşleri Müdürü Berna Aktaş'ın daha önce tazminata mahkum oldukları "İhaleye Fesat Karıştırıldı" başlıklı habere açılan kamu davası düştü.
15 Haziran'da, DYP eski milletvekili Takiddin Yarayan'a "yayın yoluyla hakaret" ettiği iddiasıyla "Güney" gazetesi sahibi Sami Budak bir milyar 156 milyon lira para cezasına mahkum oldu, yazı işleri müdürü Mehmet Zakir Akdağ beraat etti.
Haftalık "Şehrivan" gazetesinde açlık grevi yapılmasına yol açan 58 milyarlık tekzip davası, 3 Haziran'da beraatla sonuçlandı. Van 1. Asliye Ceza Mahkemesi, "Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeni Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği'nin "Nereden Çıktı Ermeni Karşıtı Dernek" başlıklı yazıya gönderdiği tekziple ilgili sürecin usulüne uygun olmadığına karar verdi.
9 Haziran'da, gazeteci Fikret Başkaya'nın, "Özgür Gündem" gazetesinde çıkan yazılarının derlendiği ve son baskısı Ocak 2003'te piyasaya sürülen "Akıntıya Karşı Yazılar" kitabı nedeniyle yargılanmasında savcı, Başkaya ile yayıncı Maki Basın Yayın Şirketi sorumlusu İsmet Erdoğan'ın cezalandırılması, kitabın editörü Özden Bayram'ın beraatını istedi. Başkaya ile Erdoğan'ın TCK'nın 159. maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapisleri isteniyor.
2 Haziran'da, Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde yayımlanan "Bölge Haber" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü İbrahim Tığ, Kaymakam Süleyman Tapsız'ı Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet etti. Gazeteci, Kaymakamın "Devrek Postası" gazetesinde "Seviye...Üslup...Diyalog" başlığıyla kaleme aldığı yazıda kendisi ile ilgili "çaylak" kelimesinin kullandığı ve fino köpeği benzetmesi yapıldığını ileri sürdü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Günlük Evrensel" gazetesi ve yazı işleri müdürü İsmail Muzaffer Özkurt'a, çizer Sefer Selvi'nin "AKP'nin derin başkanı" başlıklı karikatürü nedeniyle açtığı 10 milyarlık tazminat davasına 2 Haziran'da başlandı. "AKP'nin derin başkanı" başlıklı karikatür, Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Davaya 7 Temmuz'da devam edilecek.
"Yeniden Özgür Gündem" gazetesi yazarı Ragıp Zarakolu'nun "Sana Ne" başlıklı yazı nedeniyle TCK 312'ye muhalefetten yargılanmasına 26 Mayıs günü İstanbul 6 No'lu DGM'de devam edildi. Davada, gazete sahibi Ali Çelik Kasımoğulları ve yazı işleri müdürü Mehmet Çolak da yargılanıyor.
25 Mayıs'ta, Yargıtay 8. Ceza Dairesi, "Milli Gazete" yazarı Selahattin Aydar'a İstanbul 6 No'lu DGM'nin verdiği 18 aylık hapis cezasını onadı. Mahkeme, gazetenin 11 Eylül 2001 tarihli nüshasında çıkan "Çocuklarımıza Sahip Çıkalım" başlıklı yazıda "halkı din farkı gözeterek açıkça kin ve düşmanlığa tahrik" edildiğini savunmuştu. Kararda, "Anılan maddede tanımlanan suç bir tehlike suçu olduğu gibi, oluşması için şiddet çağrısında bulunmak zorunluluğu aranmaz" denildi. Kararının bozulması yönünde oy kullanan Daire Başkanı Zeki Aslan ile üye Nuri Yılmaz ise, "suçun oluşabilmesi için yazı veya eylemin yakın ve somut tehlike içermesi" gerektiğini belirttiler. Haziran ortasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na başvurarak dosyanın bir kez de Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda değerlendirilmesini istedi.
"Türkiye'de ve Avrupa'da Yazın" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Doğan Özgüden, gazeteci-yazar Emin Karaca ve yazı işleri müdürü Mehmet Emin Sert'in "Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanması sürüyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Belçika'da yaşayan Özgüden'in ifadesi alınması için sınırda gözaltına alınmasını bir kaç kez istemişti. Hakim değişikliği nedeniyle ilerleme görmeyen dava, duruşma için 22 Eylül'e ertelendi.
Dördü kuvvet komutanı 312 generalin, "Vakit" gazetesi aleyhine açtığı manevi tazminat davası, 20 Mayıs'ta, gazete sahibi Nuri Aykon, yazı işleri müdürü Harun Aksoy ve yazar olarak kabul edilen Mehmet Doğan'ın 624 milyar lira ödemeye mahkum olmalarıyla sonuçlandı. 624 milyarlık bu ceza, yasal faiz de eklenince 900 milyara çıkıyor. "Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı makaleye imza atan Asım Yenihaber'in Mehmet Doğan olduğunu karar veren Mahkeme Başkanı Bülent Çınar, Nurullah Kuloğlu imzalı yazıyı ihbar kabul ederek ve Türk Telekom'un verdiği yanıtı da dikkate alarak karara gitti.
"Resmi sıfatlı kişiye hakaret" iddiasıyla yargılanan "Muş Haber" gazetesi sahibi Faruk Aktaş ile yazı işleri müdürü Berna Aktaş, TCK'nın 268. maddeden açılan davadan 13 Mayıs'ta beraat ettiler. Dava, 11 Kasım 2003'te yayımlanan "Çatısız Eğitim" haberi nedeniyle açılmıştı. Muş'ta eğitim sorununu ele alan haberde, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) tespitlerine de verilerek, torpil ve burs uygulamaları eleştirilmişti.
Mayıs başında, Halfeti Cumhuriyet Başsavcılığı, Nizip'te yayımlanan "Yeni Oluşum" gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ahmet Aksoy'a "basın yoluyla hakaret" iddiasıyla dava açılmasını reddetti. Başsavcılık, bu kararı eski Halfeti Kaymakamı Sıtkı Öcal'ın "Kaymakam Efe Kaymakam Olur Mu? Olur" başlıklı yazı ile ilgili şikayeti üzerine verdi.
11 Mayıs'ta, gazeteci Sinan Kara, Datça Kaymakamını mesai saatlerinde denize girerken görüntülemekten, "Kişiyi rahatsız etmek, ayıp ve çirkin görünen yerlerini görüntülemek" iddiası ve 15 gün hapis veya para cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, aynı haberi yapan Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer için verilen takipsizlik kararının dosyaya dahil edilmesini kabul etti.
Bir yazıda eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile ilgili kullandığı "dizginlemek" ifadesi nedeniyle Marmaris "Değişim" gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Yürek'e Mayıs başında dava açıldı. Davaya, 16 Nisan'da yayımlanan "Desantralizasyon, Yönetişim, Safsiolarite ve Marmaris'in yeni belediye başkanlarına on öneri" başlıklı yazıda, seçimleri kazanan belediye başkanına 10 öneri arasında yer alan "Kenan Evren ve Marmaris Sporu dizginleyin" ifadesi yol açtı.
Bir ihbar üzerine gazeteci Hadi Özışık'ın evinde 2 Mayıs sabahı arama yapıldı. "Uzanlar'a ait 7000 Telsim kontörü arandığı" gerekçesiyle yedi sivil polisin yaptığı aramada bir şey bulunamadı. Mahkeme kararıyla yapıldığı bildirilen arama ile ilgili www.internethaber.com sitesi sahibi Özışık, "bu işin peşini bırakmayacağım" dedi.
Aylık "Dersim" dergisi yöneticileri Kemal Mutlu ve Ali Ekber Coşkun'a, "Mülki amire verilen beyannameye aykırı yayın yapmak" iddiasıyla açılan davanın 27 Nisan duruşmasında Mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin Basın Kanunu ile ilgili Cumhurbaşkanı'nın iptal istemiyle açtığı davanın beklenmesine karar verdi. Gazeteciler, Haziran 2002'de Kürtçe yazılara yer verdikleri için Basın Kanunu'na aykırı davranmaktan yargılanıyorlar.
27 Nisan'da, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Milliyet" gazetesi ekonomi muhabiri Nedim Şener'in kaleme aldığı "Uzanlar - Bir Korku İmparatorluğu'nun Çöküşü" başlıklı kitabın satışına tedbir talebini reddetti.
Nadire Mater'in yazdığı "Mehmedin Kitabı"nı tanıttığı yazısında "devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif" ettiği iddiasıyla yargılanan Mersin "Çınar" gazetesi eski yazı işleri müdürü Güler Yıldız 27 Nisan'da beraat etti. Yargılama süresince Yargıtay, cezaları bir kez usulen bir de reformların dikkate alınması istemiyle bozdu.
26 Nisan'da, Batman Asliye Ceza Mahkemesi, "Batman Doğuş" gazetesi sahibi Mahfuz Uyanık, tekzip metnini usule uygun yayınlamama iddiasıyla açılan davada beraat etti.
Welate Mın (Memleketim) ve Halıtbege Cbiri müzik parçaları nedeniyle 30 gün yayın durdurma cezası verilen Diyarbakır "ART" televizyonu, 24 Nisan'da sustu. CHP Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, bandrollü bir CD'de yer alan parçanın yayımlanmasına dikkat çekerek, bir soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren RTÜK Başkan Vekili Zakir Avşar, cezanın "Kürtçe parça yayımlandığı için değil, parçanın içeriğinde Türklere hakaret edildiği için" verildiğini açıkladı. RTÜK, 16 Ağustos 2003'te yer verilen Kürtçe parçalar nedeniyle kanalı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın yaptığı" iddiasıyla cezalandırmıştı.
21 Nisan'da, haftalık "Yeni Asya International" dergisinde yayınlanan "Zelzelelere Denktir Felaketler" yazısında "Din ve mezhep farklılığı gözeterek halkı birbirine karşı tehlikeli olabilecek şekilde kin ve düşmanlığa tahrik" edildiği iddiasıyla sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Döküler 1 milyar 840 milyon para cezası çarptırdı ve ceza ertelendi. Türkiye dışında dağıtılan derginin 3 gün süre ile kapatılmasına da karar verildi.
21 Nisanda, "Milli Gazete" eski yazarı Hakan Albayrak'a 5816 Sayılı "Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" uyarınca verilen 15 aylık hapis cezası Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nce onandı. 1951'de kabul edilen yasa gereği mahkum edilen gazeteci Albayrak 5 ay hapiste kalacak.
Dokuz buçuk yıl kaldığı cezaevinden yeniden yargılanma talebiyle dilekçe verdiği için 12 yıl hapis istemiyle yargılanan "Özgür Gündem" gazetesi eski Diyarbakır temsilcisi Hasan Özgün, 20 Nisan'da beraat etti.
16 Nisan'da, Ankara 10. İdare Mahkemesi, "canlı bomba" Songül Akkurt'a başsağlığı haberiyle ilgili Malatya "Güneş TV" ye verilen 30 günlük yayın durdurma cezayı durdurdu. RTÜK'ün cezası 30 Mart'ta uygulamaya sokulduğunu için kanal, cezanın bitmesine 11 gün kala yeniden yayınına başlayabildi.
15 Nisan'da, "Muş Haber" gazetesi sahibi Faruk Aktaş "yayın yoluyla hakaret" iddiasıyla 1 yıl 9 ay, yazı işleri müdürü Berna Aktaş da, 7 milyar 340 milyon para cezasına çarptırıldı. Vali Yardımcısı İbrahim Küçük'ün açtığı tazminat davalarından gazetecilere, 21 milyarlık icra emri çıkarılmıştı. Üçü Yargıtay aşamasında olmak üzere gazetecilere açılan çok sayıda da ise sürüyor.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 14 Nisan'da düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin sorduğu soruya kızarak "şeyini şey ettiğimin şeyi" şeklinde bir söz sarf etti, daha sonra da cevabın maksadını aştığını söyledi.
10 Nisan'da, Marmara Bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerinin çıkardığı Amigra Dergisi'nin Kocaeli Üniversitesi (KÜ) İletişim Fakültesi'nde dağıtım ve satışına izin verilmedi. Dekan Hasret Çomak, Kürtçe ve Ermenice yazıların yer aldığı derginin yasaklanması kararını, "Kararımız sadece kampus içinde geçerli" diyerek savundu.
6 Nisan'da, İstanbul "Özgür Radyo" Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, RTÜK'ün kapatma cezasından sonra İnternet üzerinden yayına devam ettiği gerekçesiyle hapisten 4 milyar para cezasına mahkum oldu. Kadıköy 6. Asliye Ceza Mahkemesi, kapalı olduğu halde İnternet üzerinde veri göndermeyi radyo üzerinde yayın olarak değerlendirdi.
2 Nisan'da, "Muş Haber" gazetesi sahibi Faruk Aktaş ve yazı işleri müdür Berna Aktaş'a, Valilik icraatları ile ilgili haberler nedeniyle icra geldi. Üç davadan verilen tazminat cezaları nedeniyle 21 milyar 226 milyonluk icra emri tebliğ edilen Aktaş'a, 50 milyara yakın işlem daha yapılması bekleniyor.
Düzenlemeler ve hak aramalar
29 Haziran'da, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni kaldıran 5190 sayılı "Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda Değişiklik Yapılması ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kaldırılmasına Dair Kanunu" nu imzaladı.
Cumhurbaşkanı Sezer, 5187 sayılı "Basın Kanunu" nu 25 Haziran'da imzaladı.
1950 tarihli ve 5680 sayılı Basın Kanunu, 9 Haziran'da kabul edildi. Düzeltme ve cevabın yayımlanması ile ilgili hâkim kararlarına uymayan sorumlu müdür ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili, on milyar liradan yüz elli milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılacak. Ağır para cezası, bölgesel süreli yayınlarda en az yirmi milyar lira, yaygın süreli yayınlarda elli milyar lira olacak. Hazırlık soruşturmasının başlamasından takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlayan kimse, iki milyar liradan elli milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılacak. Bu ceza, bölgesel süreli yayınlarda on milyar liradan, yaygın süreli yayınlarda yirmi milyar liradan az olamaz. Görülmekte olan bir dava kesin kararla sonuçlanıncaya kadar, bu dava ile ilgili hâkim veya mahkeme işlemleri ile ilgili mütalaa yayımlamıyor.
Türkçe dışında dil ve lehçelerde ilk yayın, TRT Radyo 1'den ve TRT 3 televizyonundan 7 Haziran sabahı Boşnakça ile başladı. TRT Radyo 1 ve TRT 3'te anadilde yayın, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kırmançi, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca yapılıyor.
Anadilde yayın gündeme geldiğinden beri yaptığı Yönetim Kurulu toplantılarında iki kez bu dillerde yayın yapmayı reddeden TRT Yönetim Kurulu, 26 Mayıs'ta yaptığı basın toplantısında Türkçe dışında dil ve lehçelerde yayın yapmayı kabul etti.
Mayıs sonunda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, "gazetecilerin sorunları ve basın özgürlüğünün önündeki engeller"i görüşmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le görüştü.
Diyarbakır Barosu'nun "Türkçe Dışında Dil ve Lehçeler yayına ilişkin Yönetmeliğin" iptali için Danıştay'a yaptığı başvuru reddedildi.
Sansür ve Tekelleşmeye Tepkiler
NATO Zirvesi öncesinde ani bir kararla Erzurum'a "geçici görevle" gönderilen TRT İstanbul muhabirlerinden ve Haber-Sen işyeri temsilcisi Mehmet Demir, 21 Haziran'da Erzurum'a vardı. 17 Haziran akşamı alınan bir kararı, TGC Yönetim Kurulu üyesi Oral Çalışlar "Bu olay tabi ki bir sürgün. Olayı, TRT'de örgütlenmeye karşı bir engellenme olarak görmek gerekiyor" sözleriyle değerlendirdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Merkez Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu üyeleri ve şube başkanlarından oluşan Yöneticiler Kurulu 15 Haziranda İzmir'de toplandı. TGS, Ana tüzüğünün yeniden yazılması için ön hazırlıklara kısa zamanda başlanması ve medyada yeni bir toplu iş sözleşmesi modeli oluşturulması kararı da alındı. Yeni Basın Yasası'nın, eksik yönleri bulunduğunu ancak basın özgürlüğünün genişletilmesi yönünde iyi niyetli ve olumlu bir adım olduğunu savunan TGS, mutlak basın özgürlüğünün, yalnızca devlet ile basın arasındaki ilişkinin iyileştirilmesiyle sağlanamayacağına dikkat çekti.
TGC Başkanı Orhan Erinç, yeni Basın Kanunu'nda "Cevap ve Düzeltme hakkı" ile "Yargıyı etkileme" başlıklı bölümlerin adli haber kavramını ortadan kaldıracak bir içerik taşıdığına dikkat çekti.
3 Haziran'da Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), "Alınteri" gazetesi eski yazı işleri müdürü ve ÇGD İstanbul Şubesi yönetim kurulu Makbule Türk'ün hapse mahkum edilmesini protesto etti ve "gazetecilere hapis cezası verilmiyor" denmesine karşı çıktı. Türk, "terör örgütü propagandası" iddiasıyla 10 ay hapisle cezalandırıldı. 3 ayda toplam 17 dava açılan Türk bugüne kadar 10 milyar lira ceza ödedi.
2 Haziran'da açıklanan Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi 2004 Bahar Dönemi Raporu'na göre "Yeniden Özgür Gündem" gazetesine toplam 271 dava açıldı, bandrol yasası baskı aracı olarak kullanıldı.
"Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişimi"in çabasıyla ve bir yılı aşkın bir süre mevzuatın taranması sonucu oluşturulan ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemelerin derlendiği kitap yayımlandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Yavuz Önen ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan'dan oluşan bir grup, 2148 sayfalık kitabın birer örneğini, 25 Mayıs'ta devlet yetkililerine gönderdi. Prof. Semih Gemalmaz'ın yönettiği çalışma, yasalarda, Bakanlar Kurulu kararnamelerinde, bakanlıklar ve alt birimlerinin ve diğer kamu kurumlarının yayınladıkları yönetmelik ve genelgelerde "Düşünce, vicdan ve ifade" özgürlüklerini yok eden, engelleyen, kısıtlayan ne varsa hepsini bir araya getirmeyi amaçlıyordu.
25 Mayıs'ta, Adana DGM'si, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajına yer verdiği için dava açılan "Radyo Dünya" nın sahibi şirketin feshi için de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yazı yazdı. Avukat Dilek Bal, mahkemenin, yayın ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle RTÜK'ün de işlem yapmasını istediğini açıkladı.
TRT'de örgütlü ve yetkili Haber-Sen, 12 Mayıs'ta TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ü istifaya, TRT yönetim kurulu üyelerini de göreve çağırdı. TRT'de sansür uygulandığını ve kurumda dört aydır hukuksuzluk yaşandığını öne süren Basın-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş "TRT diğer televizyonlara servis yaparken talimatla görüntüleri sansürledi. Başbakanlık Basın Müşaviri Ahmet Tezcan sansürü itiraf etti" dedi.
Diyarbakır'dan yayın yapan "Gün TV" televizyonu, ilk kez Kürtçe'nin Kırmançî lehçesinden bir belgesel film yayımladı. 9 Mayıs akşamı, saat 21.00'de yayımlanan "Çek Çek" başlıklı belgesel filmdeki tüm konuşmalar Türkçe alt-yazı ile verildi. Diyarbakır 3. Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Diyarbakır'da çekilen film bir çekçekçinin hayatını konu alıyor. Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, yayının 25 Ocak'ta yürürlüğe giren Türkçe Dışında Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği'ne uygun olarak yayımlandığını belirtti.
4 Mayıs'ta, "Sanat ve Hayat" dergisi yetkilileri, Emniyetin elektronik posta haberleşmesine müdahale ettiği gerekçesiyle İstanbul Adliyesi'ne giderek İstanbul Valiliği, Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanlığı aleyhinde suç duyurusunda bulundu.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2003'te Türkiye'de 14 gazetecinin gözaltına alındığını, 18'inin saldırıya uğradığını, 8'inin yılın bir bölümünü ya da tamamını cezaevinde geçirdiğini, bunlardan 4'ünün yıl çerisinde tahliye olduğunu duyurdu.
Türkiye PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Müge Gürsoy Sökmen Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, "Basın, yani ifade özgürlüğü, dünyanın her yerinde hâlâ eksikliği çekilen özgürlüklerin başında geliyor, çünkü o olmadıkça diğer özgürlükleri sağlamak çok güçleşiyor" dedi.
Nisan başında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantsına Norveç PEN başkanı Kjell Olaf Jensen, PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Program Direktörü Sara Whyatt, Prof. Alfred de Zayas, Türkiye PEN'den Müge Sökmen, Metin Celal, Fikret İlkiz, Yayıncılar Birliği'nden Ragıp Zarakolu, gazeteci Ragıp Duran, "Agos" gazetesinden Hrant Dink, Uluslararası Af Örgütü Gazeteciler Birimi'nden gazeteci Ümit Öztürk, besteci Şanar Yurdatapan katıldılar.
Kurum kurum, yönetmelik maddelerine göre RTÜK Cezaları
1- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması"na ilişkin (z) bendini ihlalden;
Uyarılar
TGRT, "Hayatın Renkleri" ile "Alişanlı Gece" programları; 14 Mart, 7 Şubat (13 Nisan 2004)
Kanal 6, "Mağlup Edilemeyenler" ve "İbret" filmleri; 24 Ocak, 27 Şubat (20-21 Nisan 2004)
Olay TV (Bursa), "Koruyucu" adlı film; 28 Şubat 2004 (20-21 Nisan 2004)
TGRT, "Ekstra Magazin" ve "Pazar Yıldızları" programları, 11 Ocak; 1, 8 Şubat 2004, 4, 11 Ocak 2004 (27 Nisan 2004)
Show TV, "Popstar" programı, 05,19,26 Nisan 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
NTV, Futbol Pazarı ve reklamlar, 11-12 Nisan 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
Kanal D, reklamlar, 27 Mart 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
CNBC-e, reklamlar, 25 Mart 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
Star TV, "Lastik Çocuk" adlı çizgi film, 18-24 Nisan 2004 (25 Mayıs 2004)
Program durdurma
ATV, "Esra Ceyhan'la A'dan Z'ye" programı, 19-20 Ocak 2004 (13 Nisan 2004 tarihli toplantı)
Kanal D, "Sabah Sabah Seda Sayan" programı, 12 Ocak ve 18 Şubat 2004 (25 Mayıs 2004)
Savunma istemi
TGRT, "Serap Ezgü ile Kadının Sesi" programı, 19-20 Şubat ve 3 Mart 2004 (13 Nisan 2004)
Kanal D, "Sabah Sabah Seda Sayan" programı; 2, 10, 17 Mart 2004 (20-21 Nisan 2004)
ATV, reklamlar, 23 Şubat 2004, 03,16,29 Mart 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
Show TV, reklamlar, 15 Mart 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
Kanal D, "Kadının Sesi" programı, 6 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Show TV, "Sabah Yıldızları" programı, 29 Nisan 2004 (25 Mayıs 2004)
2- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması..."na ilişkin (ı) bendini ihlalden;
Uyarılar
CNN Türk, "Editör", "Gece Görüşü", "Yeni Gün" ve "Ajans" programları, 25-26 Şubat 2004 (20-21 Nisan 2004)
Doğu TV (Erzurum), ana haber bülteni; 8, 14 Ağustos 2003 (20-21 Nisan 2004)
Ulusal TV, "Kırmızı Koltuk" programı, 9 Şubat 2004 (20-21 Nisan 2004)
Mesaj TV, ana haber bülteni, 14 Şubat 2004 (20-21 Nisan 2004)
Kanal A (Adana), "Bakış" program, 17 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Ulusal TV, haber bültenleri, 1 Nisan 2004 (27 Nisan 2004)
Çukurova TV (Adana), Haftanın Ardından programı, 6-7 Aralık 2003 (27 Nisan 2004)
Radyo Turkuaz (İstanbul), "İstekler, Şiirler, İletiler" programı, 24 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Ulusal Kanal, "Günün İçinden" programı, 21 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Radyo Gülen (İstanbul), Çatalca Gündem programı, 22 Ağustos 2003 (27 Nisan 2004)
SRT (Ankara), haber bültenleri, 6-9 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Alfa TV (Samsun), haber bülteni, 20 Ocak 2004 (27 Nisan 2004)
Klas TV (Samsun), haber bültenleri, 14, 15 Ocak 2004 (27 Nisan 2004)
Türk Dünyası (Düzce), 14, 15 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Medya Fm (Samsun), "Kampana" programı, 15 Ekim 2003 (27 Nisan 2004)
Show TV, "Popstar" programı, 05,19,26 Nisan 2004 (04-05,12 Mayıs 2004)
3- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması"na ilişkin (e) bendi ihlalden;
Uyarı
Show TV, "Sevda Masalı" programı, 11-20 Mart 2004 (20-21 Nisan 2004)
Kanal A (Adana), "Bakış" başlıklı program, 17 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Kanal D, "Sabah Sabah Seda Sayan" ve "Zaga Show", 29 Nisan ve 9 Mayıs 2004, (25 Mayıs 2004)
4- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkan verilmemesi"ne ilişkin (b) bendini ihlalden;
Savunma
Can TV (Diyarbakır), müzik programı ve haber bülteni, 7 Ocak 2004 (20-21 Nisan 2004)
Gün TV (Diyarbakır), 20 Kasım, 3, 4, 6 Aralık 2003 (20-21 Nisan 2004)
Anadolu'nun Sesi (İstanbul), "Objektif", "Halkın Sesi", "Gün İzi" programları ve haber bültenleri; 7 Ekim, 9, 14, 15, 19, 25 Aralık 2003 (27 Nisan 2004)
Özgür Radyo (Ankara), 19 Aralık 2003, (27 Nisan 2004)
Hakkari FM, 2, 6 Ekim 2003 (27 Nisan 2004)
Arifan Radyo (Ankara), "Seher Vakti" programı, 2 Eylül 2003 (27 Nisan 2004)
5- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın yapılmaması"na ilişkin (a) bendini ihlalden;
Savunma istemi
Gün TV (Diyarbakır), 20 Kasım, 3, 4, 6 Aralık 2003 (20-21 Nisan 2004)
Anadolu'nun Sesi radyosu, "Objektif", "Halkın Sesi", "Gün İzi" programları ve haber bültenleri; 7 Ekim, 9, 14, 15, 19, 25 Aralık 2003 (27 Nisan 2004)
6- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması; özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi..."ne ilişkin (l) bendini ihlalden;
Uyarı
Ulusal TV, haber bültenleri, 1 Nisan 2004 (24 Nisan 2004)
7- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi..."ne ilişkin (k) bendini ihlalden;
Uyarı
Doğu TV (Erzurum); ana haber bülteni; 8, 14 Ağustos 2003 (20-21 Nisan 2004)
Kanal S (Samsun), "Beyaz Telefon" programı, 28 Ekim 2003, (24 Nisan 2004)
ETV (Edirne), haber bültenleri, 21 Nisan, 12-16 Haziran, 25-30 Temmuz, 12-13 Ağustos 2003 (27 Nisan 2004)
Sev Radyo (Balıkesir), Haber programı, 16 Ocak ve 18 Şubat 2004, (04-05-12 Mayıs 2004)
Show TV, Haber Özel programı, 24 Şubat 2004 (25 Mayıs 2004)
8- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayıncılığın haksız bir amaç ve çıkara alet edilmemesi ve haksız rekabete yol açılmaması..."na ilişkin (j) bendini ihlalden;
Uyarı
VTV (Antalya), "Finale Doğru" programı, 15 Kasım 2003 (27 Nisan 2004)
Mardin Show Radyo, 27 Ocak 2004 (27 Nisan 2004)
Program Durdurma
ATV, Ana Haber Bülteni, 19 Ocak 2004 (04-05,12 Mayıs 2004) (bir kez)
Star TV, Ana Haber Bülteni, 31 Aralık 2003, 19-28 Ocak 2004 ((04-05,12 Mayıs 2004) (bir kez)
9- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Bilgi iletişim telefonları yoluyla yarışma ve benzeri yöntemlere başvurulmaması ve bunların sonucunda dinleyici ve seyircilere ikramiye verilmemesi veya ikramiye verilmesine aracılık edilmemesi..."ne ilişkin (p) bendini ihlalden;
Uyarı
Show TV, "Serdar Ortaç'la Hep Beraber" programı, 9 Ocak 2004 (13 Nisan 2004)
10- 3984 sayılı yasanın 4756 sayılı yasayla değiştirilen 4. maddesinin "Yayınların şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte olmaması"na ilişkin (v) bendini ihlalden;
Uyarı
Anadolu'nun Sesi Radyosu (İstanbul), 23 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Barış Radyo (İstanbul), 12 Şubat 2004 (27 Nisan 2004)
Star TV, "Av 2" adlı yabancı film, 9 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Kanal D, Ana haber bülteni, 29 Nisan 2004 ve 1, 2, 5 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Program Durdurma
Show TV, "Kurtlar Vadisi" programı, 12 Şubat 2004 (25 Mayıs 2004) (1 kez)
11- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Bilgi iletişim telefonları yoluyla yarışma ve benzeri yöntemlere başvurulmaması ve bunların sonucunda dinleyici ve seyircilere ikramiye verilmemesi veya ikramiye verilmesine aracılık edilmemesi.."ne ilişkin (p) bendini ihlalden;
Uyarı
TGRT, Telekritik programı, 4 Mart 2004 (13 Nisan 2004)
Show TV, "Sinyal" programı, 4 Nisan 2004 (27 Nisan 2004)
Star TV, "Miss Turkey 2004" yarışma program, 28 Nisan 2004 (31 Mayıs 2004)
12- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Kadına, güçsüzlere ve küçüklere karşı şiddetin ve ayırımcılığın teşvik edilmemesi"ne ilişkin (u) bendini ihlalden;
Uyarı
Show TV, "Haber Özel" programı, 17, 19 Şubat 2004 (13 Nisan 2004)
Show TV, reklam filmi, 9 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Kanal 7, reklam filmi, 8.11 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
TGRT, reklam filmi, 9 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
Lig TV, reklam filmi, 9 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
Savunma istemi
Özel Fm (İstanbul), 10 Mart 2004 (27 Nisan 2004)
13- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Türkçe'nin, özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması; milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak çağdaş, kültür, eğitim ve bilim dili halinde gelişmesinin sağlanması"na ilişkin (h) bendine aykırılık;
Savunma İstemi
Kanal D, "Sabah Sabah Seda Sayan" programı; 2, 10, 17 Mart 2004 (20-21 Nisan 2004)
14- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Suç örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerinin yansıtılmaması"na ilişkin (y) bendini ihlalden;
Uyarı
Ulusal TV, haber bülteni, 29 Şubat, 1-2 Mart 2004 (20-21 Nisan 2004)
15- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Yayınların müstehcen olmaması"na ilişkin (t) bendini ihlalden;
Uyarı
Radyo Klas, "Gazoz Ağacı" programı, 2 Mart 2004 (20-21 Nisan 2004)
Kanal D, reklamlar, 17 Nisan 2004 (04-05-12 Mayıs 2004)
16- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması"na ilişkin (s) bendine aykırılıktan;
Uyarı
Kanal 52 (Ordu), haber bülteni, 23, 24 Kasım 2003 (27 Nisan 2004)
Show TV, 9 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Kanal D, "Kadının Sesi" programı, 5 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
Kanal 7, reklam filmi, 8.11 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
TGRT, reklam filmi, 9 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
Lig TV, reklam filmi, 9 Mayıs 2004 (31 Mayıs 2004)
17- 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 4. maddesinin "Halkı aldatacak, yanıltacak veya haksız rekabete yol açacak reklam yayınlarına yer verilmemesi"ne ilişkin (m) bendini ihlalden;
Uyarı
ATV, "Akademi Türkiye" programı, 1 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
Kanal D, "Türkstar" programı, 30 Nisan 2004 (25 Mayıs 2004)
Show TV, "Türkiye'nin Yıldızları", "Popstar Türkiye" ve Türkiye Kupası final karşılaşması maçı, 30 Nisan, 4-5 Mayıs 2004 (25 Mayıs 2004)
(EÖ/YS)