Program, önceki eğitim çalışmalarında olduğu gibi, "Medyanın Açmazları ve Yeni Habercilik Arayışları", "Sorumlu Gazetecilik İlkeleri", "Avrupa Birliği Sürecinde Kadın, Çocuk, Azınlık Haklarında Yeni Düzenlemeler", "Hak Mücadelelerinin Haber Değeri" ve "Yerel Medya Haberciliğini Anlatıyor" başlıklı sunuşlardan ve katılımcıların gazete, radyo ve TV çalışanları olarak 3 ayrı gruba ayrılarak yaptıkları "Haklara dayalı habercilik örnekleri" atölyelerinden oluştu.
Ankara, Bolu, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kocaeli illerinden gelen yerel habercilerin katıldığı çalışmada, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr. Çiler Dursun, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Levent Köker, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Gülgün Tosun ile NTV'den Oğuz Haksever, Radikal gazetesinden Murat Çelikkan ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Ragıp Duran sunuş yaptılar.
BİA² koordinatörü Ertuğrul Kürkçü'nün açış konuşmasıyla başlayan seminer, Ragıp Duran ve Dr. Dursun'un "Medyanın Açmazları ve Yeni Habercilik Arayışları" ve "Sorumlu Gazetecilik İlkeleri" başlıklı sunuşlarının ayrı ayrı yer aldığı ilk oturumla devam etti. Gazeteci Duran, yurttaş gazeteciliğinin yerel basın pratiğinde uygulanabilirliğinden söz etti ve haber kaynaklarını çoğaltmanın önemi üzerinde durdu.
Duran'dan sonra söz alan Dr. Dursun, yerel gazeteciliğin ekonomik endişeler çerçevesindeki açmazlarını anladığını ama gazetecilerin haberle kurdukları ilişkiyi gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Dursun, "Haber, uygulamada zayıf ve tali olanın yanında olarak yapılan bir şey değil," dedi ve birkaç TV haberi üzerinden, haberin farklı okumalarını ve dilini, oturuma katılan habercilerin yorumlarıyla örnekledi.
Dursun ve katılımcılar, insan hakları ihlallerinin konu edildiği haberlerin yapılış biçimlerini ve örnek olarak kullanılan haberlerin nasıl daha doğru yapılabileceğini tartıştılar.
Cumartesi gününün ikinci oturumunda, "Haklara Dayalı Habercilik Örnekleri" başlıklı çalışma için haberciler gazete, radyo ve televizyon atölyelerine ayrıldılar.
Ragıp Duran 'ın yürüttüğü radyo habercileri için yapılan atölyede, haber mecrası olarak radyoyu diğer mecralardan ayıran özellikler ve RTÜK kararları ve uygulamaları tartışıldı. Duran, örnek olarak Türkiye dışından yerel radyo uygulamalarını da anlattı. .
NTV'deki "Ve İnsan" programının sunucusu Oğuz Haksever'in yürüttüğü, TV habercilerine yönelik atölyede, akıcı ve akılda kalıcı haber dili ve formatı tartışıldı ve odak belirlemenin önemi üzerinde duruldu. Atölyeye katılan yerel televizyon çalışanları Haksever'in atölyesinde televizyon haberciliğinin esaslarıyla ilgili teknik bilgiler edindiler.
Radikal gazetesinden Murat Çelikkan, yazılı basında çalışan gazetecilerle hak haberciliği üzerine yürüttüğü atölyede, haberciliğin nesnel olamayacağına değinerek, "bizler hiçbir ön belleği, ön görüsü olmayan dürbünler ya da aynalar değiliz,"dedi. Bu atölyede, insan hakları ihlallerinin haberleştirilmesi, yerel ve ulusal basın örnekleri üzerinden tartışıldı.
Atölyelerden sonra bir araya gelen katılımcılar, atölyeyi yürüten habercilere ve her atölyeyi temsilen bir katılımcıya söz vererek , çalışmalarda ele alınan konuları ve tartışmaları özetlediler.
Cumartesi günü programı, akşam hep birlikte yenilen eğlenceli bir yemekle son buldu.
Seminerin ikinci günü, Prof. Levent Köker'in "AB Sürecinde Kadın, Çocuk, Azınlık Haklarında Yeni Düzenlemeler" sunumu ile başladı.
Köker, insan hakları kavramının felsefi geri planından söz ederek, "Gazetecinin önceden bir dünya parametresine dayanmaksızın bir gözlemde bulunması beklenemez," dedi. İdeolojinin tanımları ve hak çeşitleri üzerinde duran Köker, azınlık hakları, kültürel farklılıklar ve anadil konularından örnekler vererek içinde bulunduğumuz durumun, hak haberciliği açısından tanımlanmasının önemli olduğunu belirtti.
Köker, "Türkiye toplumu kendi kendisiyle hala yüzleşemedi; basın da bunun etkilerini yaşıyor," dedi ve habercilerin, hangi duyarlılıkların hak haberciliğini etkilediğinin farkında olmaları gerektiğini ekledi.
Pazar gününün ikinci oturumu Doç. Dr. Gülgün Tosun'un "Hak Mücadelelerinin Haber Değeri" başlıklı sunumuydu. Tosun, sivil toplum kuruluşları ile basının toplumun taleplerini, gereksinimlerini ve isteklerini devlete ileten kurumlar olması gerektiğini ve basının kamusal alanın bir parçası olduğunu söyledi. Yerel medyanın kendisine düşen görevin farkında olması gerektiğini söyleyen Tosun, basında hak haberlerinin ancak küçültülerek, içi boşaltılarak ve haber-eğlence şeklinde yer alabildiğini söyledi.
Tosun ayrıca, AB uyum yasalarının çıkmasından sonra gazetelere yansıyan insan hakları ihlalleri haberlerinden örnekler verdi.
Toplantının son sunumunda BİA² koordinatörü Ertuğrul Kürkçü, BİA²'nin haber sitesi bianet'i tanıttı ve katılımcılara, işbirliğimizin sürmesini dileyerek bianet'e haber gönderebileceklerini, bianet'teki diğer haberleri de kullanabileceklerini hatırlattı.
Oğuz Haksever'in, Uçan Süpürge'nin 'Köprüler Kuruyoruz' projesiyle ilgili yaptığı kısa programın gösterilmesinin ardından, BİA² projesinin Bolu semineri, eğitmen ve katılımcıların birlikte olduğu bir değerlendirme toplantısıyla son buldu.
Bu çalışmanın kendilerine gerçekten yarar sağladığını belirten yerel haberciler, diğer eğitim çalışmalarında olduğu gibi, seminerlerde daha çok atölye çalışmasına yer verilmesini ve BİA² seminerlerinin daha sık ve il bazında yapılmasını istediklerini söylediler.
Toplantıya Katılanlar:
Ankara: Zafer Aktaş (Özgür Radyo), Özlem Kınal (Uçan Süpürge), Abdullah Yüce (Radyo İmaj)
Bolu: Sinan Ayhan, Ebru Eyvazoğlu, Mutlu Yuca (Yeni Hayat Gazetesi), Dilek Kılıç (Bolu Olay Gazetesi), Hikmet Manaz (Bolu Kadın İnsiyatifi), Murat Yılmaz (Akşam Gazetesi), Mehmet Arı (İzzet Baysal Üniversitesi)
Eskişehir: Hakkı Sağlam (Sakarya Gazetesi), Ahmet Yılmazdoğan (Süper ES-TV)
İstanbul: Nadiye Gürbüz, Gökçen Arabul (Özgür Radyo)
Karabük: Turgut Ertuğrul (Safranbolu Ekspres), Hüseyin Yavaşçı (Karabük Kent Haber), Özgür Ulupınar, Atakan Dağ (BRTV), Hakan Tuncer (Kanal 78 TV)
Kocaeli: İsmail Kahraman (Yeniz Gebze Gazetesi), Yahya Kahraman (Yeni Kocaeli Gazetesi), Serkan Bozlak (Kocaeli TV), Hasibe Derdi (Radyo Kocaeli)