Türkiye'de faaliyet halinde bulunan STK'lar bir çok güzel ve hayırlı işlerin altına imza atarlar.
Ancak çeşitli nedenlerle bu yapılanlar yeteri kadar duyurulamaz ve kayıt altına alınamaz. Bunda kişisel eksikliklerimiz ve sistemin baskıcı rolü etkili olur.
Çeşitli zamanlarda kimi vakıf ve derneklere yapılan baskılar yapılan faaliyetlerin açıklanması konusunda insanımızı çekimser bırakmaktadır. Halkımızda bu nedenlerle yaptığı yardım ve desteklerin açıklanmasını çok istemez.
28 Şubat döneminde kimi vakıf ve derneklere yardım yapanlar tek tek sorgulanmış niçin yardım yaptıkları sorulmuştu. Bu "bir daha böyle yerlere yardım yapmayın" demenin bir başka yolu idi.
Son dönemde gerek AB, gerek dünya konjonktürü sivil toplum kuruluşlarının önündeki engelleri kaldırmakta, gelişmelerini desteklemektedir. Bu bir fırsattır. Bu fırsatları kullanarak vakıf ve derneklerimizin etkinliğini ve ulaştığı insan sayısını arttırmak zorundayız.
Bu zamana kadar tamamen "el yordamı" ile, "kara düzen" gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı kurallı ve etkili bir hale getirmeliyiz.
Uzun zamandır bir STK gönüllüsü olarak yaptığımız çalışmaların, nasıl daha verimli ve daha etkili hale getirilebileceğini, geçen hafta sonu bir toplantı sayesinde öğrendik.
16-17 Nisan'da Ankara'da Bağımsız İletişim Ağı'nın, IPS İletişim Vakfı kanalı ile gerçekleştirdiği, "Hak Örgütlerine yönelik Eğitim Programı"na katıldım.
STK nedir? STK'lara yöneltilen eleştiriler nelerdir? Bu eleştirilerle karşılaşmamak için neler yapılmalıdır?
Basın ile ilişki nasıl kurulur? Basın bülteni nedir? Basın açıklaması nasıl yazılır? Nasıl bir dil kullanılır? Basın toplantısı yaparken nelere dikkat edilir? Röportaj nasıl yapılır?
Araştırma raporları nasıl yazılır? Araştırma nasıl yapılır? Mağdurlarla nasıl görüşme yapılır?
Basın stratejileri nasıl oluşturulur?
Yukarıdaki sorular gibi onlarca sorunun cevaplandırıldığı, pratik çalışmalar üzerinde değerlendirmelerin yapıldığı bu toplantıdan bir çok bilgiyi öğrenerek ayrıldım.
Farklı çevrelerden insanlarla, STK gönüllüleri ile tanışarak ortak sorunlarımızı çözme konusunda birlikte çalışmanın yollarını konuştuk.
www.bianet.org sitesi üzerinden yaptıklarımızı ve sorunlarımızı paylaşmaya karar verdik.
BİA2 projesi çerçevesinde bizimle bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara bu vesile ile teşekkür ediyorum.
Bu bilgilerin sadece bizde kalmayacağını, Konya'daki diğer STK'larla da bu bilgileri paylaşacağımızı ifade etmek isterim.(AS/KÖ)