bianet.org'un da bir parçası olduğu Bağımsız İletişim Ağı (BİA) 10. yaşını bu hafta düzenlenecek bir etkinlikle kutlayacak.
2 Mayıs Pazar günü Galatasaray'daki Cezayir toplantı salonunda yapılacak etkinlik, 2010 ilk çeyrek medya gözlem raporunun basın açıklamasıyla başlayacak. 10 yıldır düzenli olarak yayınlanan medya gözlem raporları, Türkiye'de ifade özgürlüğünün gelişimini izlemek için detaylı veriler sunuyor.
Ardından "Dönüşen Medya, Kısılan Sesler" başlıklı bir panel/forum düzenlenecek.
Etkinliğin moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi'nden Esra Arsan ve Radikal ek yayınlar yönetmeni Tuğrul Eryılmaz üstleniyor. Konuşmacılar Gaziantep Sabah gazetesi yayın yönetmeni Nurgün Balcıoğlu, Hürriyet gazetesi yazarı Ferai Tınç, Açık Radyo yayın yönetmeni Ömer Madra, hukukçu Fikret İlkiz, Günlük gazetesinden Hüseyin Aykol, Ankara Üniversitesi'nden Gamze Yücesan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden, BİA eğitim danışmanı Sevda Alankuş.
Salondan katılımlarla gelişecek panelde medyanın güncel yapısının geniş toplum kesimlerinin ifade özgürlüğü önünde engel teşkil edip etmediği, ve bunu aşmak için çözüm yolları tartışılacak.
10 yıllık mücadele birikimi
1997'den itibaren ilk adımları atılan BİA projesinin en uzun soluklu kısmı günlük haber sitesi. IPS İletişim Vakfı'nın yürüttüğü proje kapsamında oluşturulan www.bianet.org Aralık 2000'den bu yana düzenli olarak yayında.
Bağımsız medyanın güçlendirilmesi hedefiyle oluşturulan kar amacı gütmeyen proje kapsamında haberciliğin yanı sıra yerel medya, hak örgütleri, hukukçular ve gazeteci adayları için eğitim programları düzenlendi. Eğitim çalışmaları, yaygın bir kaynak haline gelebilmesi için kitaplaştırıldı. Yerel radyolar için ücretsiz, hak temelli programlar üretildi. Yerel medyaya hukuki destek sağlandı.
İfade özgürlüğü ihlallerini derleyen üç aylık ve yıllık medya gözlem raporları yayınlandı. Ana akım medya haklara yaklaşımı açısından eleştirel biçimde takip edildi. 2006'da düzenlenen Uluslararası Bağımsız Medya Forumu, Türkiye'den ve dünyadan 90 ismi deneyimlerini paylaşmak için buluşturdu.
Hak haberciği, barış gazeteciliği, yurttaş haberciliği gibi kavramları yaygınlaştırmak için çalışan BİA, kendi içinde de toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, hiyerarşiyi kaldıran, uzmanlaşmayı sorgulayan bir yaklaşımı benimsedi. bianet, 10 yılda her kesimden yaklaşık 3 bin 900 yazarın gönüllü katkı sunduğu bir yayın haline geldi.(EÜ)
* BİA hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
* IPS İletişim Vakfı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.