Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) üyesi Cüneyt Yalaz, İstanbul Kültür Başkenti etkinliklerinden bağımsız olarak yaptıkları İstanbul'daki kültür sanat çalışmalarını bianet'e anlattı.
BGST, eylülde yapacağı İstanbul 2010 etkinliği öncesinde kentin yok sayılanlarının mekanlarının hikayelerini dinleyecek. Sanatçılar ve aktivistler mahallelere gidip atölyeler düzenleyerek, müzik ve dans çalışmaları yapacak. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan semtlerde özellikle kadınların, çocukların, mahallelinin hikayelerini anlatacaklar.
İlk olarak Sulukule, sonra Başakşehir ve Gülsuyu
BGST ilk olarak Karagümrük mahallesinde bulunan Akşemsettin İlkokuluna gitti. Sulukule'deki kentsel yenileme nedeniyle okullarını bırakan çocuklarla çalışıldı. Sulukule'de çalışma yapan gönüllüler, çocuklara hızlandırılmış eğitim sundu. Sınıfta üç yıl önce okulu bırakıp tekrar okula dönen çocuklar da var.
Yoksul bir mahallede bulunan Akşemsettin İlkokulu'nun bu sınıfındakiler daha da yoksul. Atölye çalışmasına 11 çocuk katıldı. Yalaz, atölyeye katılan çocukların müziğe yatkınlıkları olduğunu, hatta bazılarının ustalık düzeyinde darbuka çaldıklarını söylüyor.
BGST Başakşehir'de bulunan Başak Kültür Merkezi ve Maltepe Gülsuyu'ndaki ev işçisi kadınlarla da atölye yapmayı tasarlıyor.
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, gösteri sanatları alanında avangard ve alternatif projelere zemin oluşturan, bu alanda eğitim ve araştırma faaliyetlerini özendiren bir yapılanma.
Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüplerinde başlayan sanatsal faaliyetleri mezuniyet sonrasında da sürdürmek isteyenler tarafından 1995 yılında kuruldu. BGST temel çalışma ilkelerini benimseyen herkesin katılımına açık.
BGST, dans, müzik ve tiyatro alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu alanlarda uzmanlaşma ve alternatif okullaşma hedeflerini gerçekleştirebilmek için gereken eğitim-araştırma altyapılarını tesis edebilecek birim yapılarının oluşumu teşvik ediliyor.
Gösteri sanatlarının farklı alanlarında uzmanlaşan BGST birimleri, çalışmalarını farklı fiziksel hayat koşullarına sahip üyelerinin bir arada faaliyet gösterebileceği asgari çalışma ilkeleri çerçevesinde örgütlemekte, birimler ve üyeler arasında demokratik, katılımcı bir işleyiş oluşturulmasına özen gösteriyor.
BGST, konser, oyun, gösteri, atölye ve seminerlerin yanı sıra, yayıncılık faaliyeti de yürütüyor. (İP)