Amerika Birleşik Devletleri (ABD) grup maçlarında Arjantin'e yenilmesinin ardından dün de Yugoslavya'ya 81-78 yenildi ve böylece ABD takımının antrenörü George Karl'ın "bizi yenecek iki takım var" kehaneti de gerçekleşmiş oldu.
George Karl'ın kehaneti
Bu kehanetin gerçekleşmesi ne anlama geliyor: Öncelikle "Dream Teams" olmasa bile kabus yaratmayacak kadar kalburüstü Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) oyuncularından kurulu takımla bir Avrupa takımının arasında çok da fark olmadığı görüldü.
ABD'nin her zaman galip geleceğine duyduğu inançla soğukkanlı davranışını yitirdiğinde neler yaptığı ortaya çıktı; seyirciler hakeme yeşil dolar gösterirken, kenar yönetimi sürekli hakemlerle diyaloğa girdi.
NBA'de oynanan endüstriyel basketbolla, endüstrinin kıyısında duran ve hala geleneksel basketbol değerlerine bağlı oyun arasındaki fark görüldü. Bu anlamda Arjantin'in takım halindeki mücadelesi, altı çizilmesi gereken nokta.
Bir de politik vurgu: ABD'nin birinci elden müdahalesiyle ekonomik ve siyasi sorunlar yaşayan iki ülke , ABD'yi hem de patentini kendi üstüne aldıkları bir oyunla yenmiş oldu. Yani bir beyzbol maçında Irak'ın ABD'yi yenmesi gibi bir durumla karşı karşı karşıyayız
Son durum .
Yarı finalin ilk maçı Yeni Zelanda ile Yugoslavya arasında.
Yeni Zelanda tam anlamıyla sürpriz; gruptan çıkmaları bile şüpheli görünürken finale adım attılar. Belki de Maoriler'den aparttıkları danstan güç alıyordur ama ABD'nin mağrur tavrını cezalandıran Yugoslavya karşısında çok da şansları yok.
Arjantin - Almanya maçında ise her ne kadar Arjantin biraz daha ağır basıyorsa da Almanya takımını buraya kadar sürükleyen Nowitzki faktörünü de unutmamak gerekir. Üstelik Almanya kapasitesini bilen, geçmişe göre daha mücadeleci bir ekip. Fakat yine de maç içerisindeki pozisyonları değerlendirdiğimizde Arjantin'in şansının daha yüksek olduğu görülüyor.
ABD 5'lik maçına Porto Riko'yu yenerek çıktı, karşısındaki takım İspanya. Pau Gasol turnuvanın en iyi pivotu, bu maçta da ağırlığını koyarsa, ABD karşısında şanslarını arttırır.
Türkiye, Rusya ile dokuzunculuk maçı için oynayacak, maç muhtemelen yeni bir üç sayı atma yarışmasına dönüşebilir, Türkiye Rusya maçlarının tarihine baktığınızda yüksek skorlu, bir ana kadar mücadelenin devam ettiği göze çarpıyor, dolayısıyla erken davranıp rakibini pes ettiren maçtan galip çıkar. Türk medyası da "fasulyeden" dediği yeni bir galibiyeti ya da "gazozuna" oynanıp kaybedilen bir maçı aktarmakla yetinir.
Angola ve Çin onbirincilik için oynayacak, Angola geç de olsa mücadele etmeyi öğrendi ama oynanan basketbolun kendilerinden bir beden büyük olduğunu da gördüler, tıpkı Çin takımı için söylenmesi gerektiği gibi...(NK/BB)