Kamu makamlarını gazetecileri "yargının bir yardımcı" olarak görmelerinden kaynaklanan bu tarz olaylarda polis, hakim veya savcı, "suçu" soruşturmak gerekçesiyle gazeteciden çektiği görüntü ve fotoğraflarını talep ediyor.
Aynı yola başvuran Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Biçer, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6 Mart'ta Belediye binasında düzenlenen panelde "yasadışı örgütün propagandası yapılıp yapılmadığı"nı soruşturmak için polise Doğan Haber Ajansı (DHA) bürosundan gazetecilere ait görüntü ve haberlere el koyma izni verdi.
Gazeteci, "kayıt yapan şahıs" oldu
İşleme, Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından organize edilen, Şırnak Barosu'ndan Avukat Perihan Akkurt Bayram, Av. Pirşenk Barton ve Av. Mücahit Dursun'un konuşmacı olduğu ve kadınların izlediği panelde "PKK propagandası" iddiasını araştırmak için izin verildi.
İzin, 1982 Anayasası'nın 20 ve 21. maddeleri; 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 119/1, 127/1. maddeleri, Adli ve Arama Yönetmeliği'nin 7/2 ve 15/1 maddeleri uyarınca verildi.
"Toplantıda suç ve suç unsuru olabilecek konuşmaların yapılabileceğinden dolayı toplantıda kayıt yapan Emin Bal isimli şahıs hakkında" talep ettiği arama izni aynı gün (5 Mart) savcı Biçer tarafından karşılanan Beytüşşebap İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, basın mensuplarına ait görüntü ve haberlere el koydu.
Uygulamaya Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, DHA muhabiri Emin Bal'ın kasetleri vermek zorunda kaldığını belirterek uygulamaya tepki gösterdi. Bölgelerinde özellikle son üç aydır basına yoğun baskı uygulandığını söyleyen muhabir Bal, keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını savundu.
Bal, 10 Ekim 2006'da Beytüşşebap İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde "üç polis memuru"nu dövdüğü gerekçesiyle22 Mart'ta Sulh Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha hakim karşısına çıkacak.
Habercinin haber kaynağı da neymiş?
5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 12. maddesi gazetecilere "haber kaynaklarını açıklamama ve mahkemelerde tanıklık yapmama" hakkı veriyor.
Ancak bu olayın, Temmuz 2006'dan bu yana Beytüşşebap İlçesi'nde gazetecilerin haber kaynaklarına yönelik gelişen üçüncü saldırı olduğunu bildirildi:
* Kuzu Kırpma Kültür Sanat ve Yayla Şenlikleri Festivali'ni izleyen gazetecilerden DHA muhabiri Emin Bal'ın bürosuna Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlendi. Baskında büro arandı ve ardından "mahkemede delil olarak kullanacakları" gerekçesiyle Bal'ın tüm kaset ve cd'lerine savcılık izniyle el konuldu.
* Sokak isimlerini değiştirdiği için Kaymakamın tepki gösterdiği Belediye Başkanı Faik Dursun bir basın toplantısı düzenledi. Polisin basın toplantısını izleyen gazetecilerin kasetlerini istemesi üzerine kasetler verilmek zorunda bırakıldı.
* İhlas Haber Ajansı (İHA) bölge muhabirliğini yapan Abdil Tekin'in de festival dönüşünde Beytüşşebap Alay Komutanlığı'na bağlı askerlerce arama noktasında durdurularak karakola götürüldüğü bildirildi. Burada bir süre sorgulanan Tekin'in de kaset ve cd'lerine el konuldu.
* Haber kaynağının gizliliğine yönelik saldırılar daha önce Mayıs 2006'da, "Milliyet" gazetesi Ankara muhabiri Tolga Şardan'ın "bilgisine başvurmak amacıyla" Emniyet Genel Müdürlüğü Müfettişlerince ifadeye çağrılmasıyla ve "Hürriyet" gazetesi muhabiri Sebati Karakurt'un, Kandil Dağı dönüşünde Ekim 2004'te gözaltına alınarak çektiği fotoğraflar istendiğinde gündeme gelmişti. (EÖ/TK)