Kaynak: AA, BBC Türkçe, Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un liman bölgesinde dün meydana gelen şiddetli patlama ile ilgili olarak liman müdürü Hassan Koraytem, amonyum nitratla ilgili emirlerin uygulanmadığını söyledi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre Lübnan Televizyonu OTV'ye konuşan Koraytem, amonyum nitratın altı yıl önce mahkeme kararıyla limandaki bir depoya konduğunu fakat hem gümrük yetkilileri hem de Dışişleri Bakanı'nın bu maddenin limandan çıkarılması ya da ihraç edilmesi yönündeki talimatlarının uygulanmadığını kaydetti.
Liman müdürü, 2013'te durdurulmuş bir gemiden geriye kalan patlayıcının, altı yıl önceki bir mahkeme kararıyla limanda depolandığını söyledi. Koraytem, gümrük ve devlet güvenlik yetkililerinin bu malzemenin ülkeden çıkarılması veya yerinin değiştirilmesi için yetkililerden talepte bulunduğunu anlatıp "Fakat hiçbir şey değişmedi" dedi.
Sorumlulara ev hapsi
Ayrıca Lübnan hükümeti, dünkü faciaya yol açan patlayıcıların tutulduğu Beyrut Limanı'nda 2014'ten bu yana depolama, koruma ve denetim işlerini yürüten tüm sorumlular hakkında ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıkladı.
5 bin yaralı
Öte yandan patlamada ölü sayısı 135'e yükseldi. Yaklaşık 5 bin yaralı ve enkaz altında onlarca da kayıp var. Sağlık Bakanı Hamad Hasan, televizyonda yayınlanan açıklamasında, "Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısı 135'e yükseldi, ayrıca yaklaşık 5 bin yaralı ve enkaz altında onlarca da kayıp var" dedi.
"Köprüden uzak durun"
Beyrut Valisi Mervan Abbud da gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerin yakınındaki Charles Helu Köprüsü'nde çatlaklar oluştuğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi. Abbud, vatandaşlardan köprüden uzak durmalarını istedi.
AFAD ve Kızılay bölgeye gidiyor
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, patlamanın ardından Türkiye'nin Lübnan halkının acil ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar başlattığını bildirdi. Aksoy, şu ifadeleri kullandı:
"Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Kızılay aracılığıyla bölgeye arama kurtarma ekibi ve acil sağlık personeli sevk edilmekte, Sahra Hastanesi kurulumu planlanmakta, ayrıca ilaç ve tıbbi malzeme dahil acil insani yardım malzemesi gönderilmektedir."
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtmişti.
Avn, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının 'kabul edilemez' olduğunu söylemişti. Öte yandan yetkililerden patlamanın sabotaj olup olmadığı konusunda net bir açıklama gelmedi.
(AÖ)