*Fotoğraf: AA.
Birleşmiş Milletler (BM), Salı günü Beyrut'ta meydana gelen yıkıcı patlamanın ardından Lübnan'da bir insani kriz konusunda uyarıda bulundu.
En az 154 kişinin hayatını kaybetmesine, 5 bin kişinin yaralanmasına ve 300 bin kişinin evsiz kalmasına neden olan patlamadan önce Lübnan halihazırda büyük bir ekonomik gerileme yaşıyordu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ise, sağlık sisteminin ciddi şekilde zarar gördüğünü ve üç hastanenin hareketsiz kaldığını söyledi.
Bu arada Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun, patlamayla ilgili uluslararası soruşturma yapılması yönündeki çağrıları reddetti ve yerel makamların patlamanın bomba gibi "dış müdahale" tarafından tetiklenip tetiklenmediğinin inceleneyeceğini söyledi.
Hizbullah hareketinin lideri Hassan Nasrallah da limanda silah veya cephane depoladığı iddialarını yalanladı.
Hükümet, patlamanın limanda altı yıldır güvenli olmayan bir şekilde depolanmış olan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlamasının sonucu olduğunu açıklamıştı.
Şehir merkezine yakın bir depoda bu kadar çok patlayıcı madde bulundurma kararı, siyasi eliti uzun süredir yolsuzluk, ihmal ve kötü yönetimle suçlayan birçok Lübnanlı tarafından inançsızlık ve öfkeyle karşılandı.
Amonyum nitrat nedir?Lübnanlı yetkililerin yıkıcı Beyrut patlamasına neden olduğunu söyledikleri amonyum nitrat, onlarca yıl boyunca sayısız endüstriyel patlamaya neden olan gübre olarak yaygın olarak kullanılan kokusuz kristal bir madde. Akaryakıtlarla birleştirildiğinde, amonyum nitrat, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan güçlü bir patlayıcı yaratır, aynı zamanda doğaçlama patlayıcılar için Taliban gibi silahlı gruplar tarafından da kullanılır. Normal depolama koşullarında ve çok yüksek ısı olmadan, amonyum nitratın tutuşturulması zordur. Bunun nedeni bir oksitleyici olmasıdır - yanmayı yoğunlaştırır ve diğer maddelerin daha kolay alev almasına izin verir, ancak kendisi çok yanıcı değildir. Bu nedenlerden dolayı, nerede depolanabileceğine dair genellikle çok katı kurallar vardır: örneğin, yakıtlardan ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. |
Patlama öncesi Lübnan
Salı günkü patlamadan önce Lübnanlıların yüzde 75'i yardıma muhtaçtı, halkın yüzde 33'ü işsizdi ve bir milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.
DSÖ'den Christian Lindmeier, patlama sonrası Lübnan'daki hastanelerin hastalardan çok etkilendiği, bazılarının hasar gördüğü ve bazılarının çalışmadığı ve en az 500 yatağın kaybedildiği uyarısı yaptı.
DSÖ, temel ilaçları ve tıbbi malzemeleri içeren acil travma ve cerrahi malzeme setleri teslim etti ve Covid-19 pandemisine karşı acil ihtiyaçları karşılamak ve sürekliliği sağlamak için 15 milyon dolar (11,5 milyon sterlin) talep ediyor.
Lindmeier, Lübnan'da koronavirüs hastalığı vakalarında da bir artış görüyordu, ancak DSÖ tarafından Beyrut'a gönderilen 17 kutu maske, önlük ve eldiven tamamen imha edildi.
Normalde Lübnan'daki 1,5 milyon Suriyeli mülteciye destek veren BM Mülteci Ajansı, ihtiyacı olan herkese acil barınma materyalleri dağıttığını söyledi.
ABD Cuma günü acilen 15 milyon dolarlık gıda ve ilaç göndermeyi planladığını duyururken, birçok ülke Lübnan'a yardım etmek için yardım teklifinde bulundu.
Soruşturma hangi aşamada?
Lübnan'ın başkanı ve başbakanı, yaygın olarak gübre olarak kullanılan ancak aynı zamanda bir patlayıcıya dönüştürülebilen amonyum nitratın, el konulan bir kargodan indirildiği 2014'ten beri herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan limandaki bir depoda saklandığını söyledi.
Çarşamba günü, Bay Aoun, Lübnanlı yetkililer tarafından şeffaf bir soruşturma yapma ve "sorumluları ve ihmalkarları sorumlu tutma ve onlara en ağır cezayı verme" sözü verdi.
(PT)