*Fotoğraflar: Houssam Shbaro / Anadolu Ajansı
Lübnan'da hükümet tarafından üç yıldır mevduat hesapları dondurulduğu için paralarını çekemeyen yurttaşlar, dün (15 Haziran) başkent Beyrut'ta bazı özel banka şubeleri önünde protesto düzenledi.
Londra merkezli haber sitesi El-Arabi el-Cedid'in haberine göre, "Mevduatçıların Çığlığı Derneği"nin çağrısıyla, Şehitler Meydanı'ndaki Muhammed el-Emin Camii önünde toplanan mudiler, daha sonra Sin el-Fil bölgesindeki iki özel banka şubesinin önüne geçti.
Lastik yakarak yolu araç trafiğine kapatan bazı protestocular, taş ve sopalarla banka camlarını kırdı.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'ye tepki gösteren mudiler, aylar boyunca bütün yargı imkânlarını tükettiklerini, bu süreçte bazı yargıçların adil kararlar vermeye cesaret ettiklerini ancak yargı sisteminde "yolsuzluğun kol gezmesi" sebebiyle sonuç alamadıklarını ifade etti.
Polis ve askerin banka önüne gelmesinin ardından eylem sona erdi.
Ne olmuştu?
Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan eylemler, hükümetin istifası, Beyrut Limanı patlaması ve COVID-19 salgını gibi gelişmeler ülke ekonomisini derinden etkiledi.
Hükümet, yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçebilmek için bankalardaki dolar mevduat hesaplarını dondurma yoluna gitti.
Ülkede 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eşzamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.
Krizin başladığı 2019'dan bu yana Lübnan lirası yüzde 98'den fazla değer kaybetti.
Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken şu an karaborsa ve döviz ofislerinde 94 bin lira seviyesinden işlem görüyor.
(VC)