Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) ve BeyoğluSevenler'in organizasyonu ile "Beyoğlu'na özgürlük" diyenler 28 Ağustos akşamı Erol Dernek Sokak'ta 19.00-23.00 arasında üçüncü kez konserler ve ikramlar eşliğinde bir araya geliyor.
"Beyoğlu susarsa Türkiye susar! Susma! Yasaksız Beyoğlu için Beyoğlu'nu seven gelsin" sloganıyla çağrı metni yayımlayan BEYDER ve BeyoğluSevenler, Türkiye'de sokaklarda masa sandalyenin yasak olduğu tek ilçenin Beyoğlu olduğuna dikkat çekti.
"Beyoğlu eğlencenin de mücadelenin de özgürlüklerin de merkezi, kalesi" denilen bildiride, Beyoğlu'nun yasaklarla sindirilmesi durumunda yarın Beşiktaş'ın da Bakırköy'ün de Kadıköy'ün de susturulacağı ifade edildi.
"Sokaklarında özgürce yemek, içmek, müzik yapmak, eğlenmek yasak. Galata meydanı neredeyse halka kapatıldı, eğlence yasaklandı. Beyoğlu'nun sembolü Emek Sineması Kentsel (Rantsal) Dönüşüm kurbanı. Alkazar yıllardır kayıp. Asırlık tarihi pasajlar, şirketlere peşkeş çekiliyor, tarihi özelliklerini kaybedip, mağaza oluyor. Yerine Demirören gibi ucubeler, kanunsuz yapılar dikiliyor."
"Koskoca Tarlabaşı, rantsal dönüşüm kurbanı. Yaşayanları göz göre göre Tarlabaşı'ndan sürüldü. Taksim Gezi Parkı'na, 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı'na bile göz diktiler. Kayıpların, baskıların, yasakların sonu gelmiyor."
"Yasaklar kentsel dönüşüm yalanının bir parçası. Beyoğlu'nu soylulaştırma projesinin çıkış noktası. Yasaklarla esnafı yıldırıyorlar, halkın buluşma mekanları birer birer kapanıyor, yerine sadece parası olanın gelebileceği, suni, yapay bir Beyoğlu yaratılıyor."
"Kültürel değerlere, yaşamsal alışkanlıklarımıza, Beyoğlu yaşayanlarına saygı gösteren yok! HES'ler için, termik ve nükleer santraller için yerel halka uygulanan zulmün aynısı, aynı rantsal dönüşüm bahanesiyle, Beyoğlu'nda da uygulanıyor."
"İşte bu yüzden Beyoğlu susmayacak! Biz Beyoğlu'nun esnafıyız, sokak müzisyenleriyiz, Beyoğlu'nda yaşayanlarız! Beyoğlu hepimizin! Beyoğlu'nu yönetenler yokken de biz vardık, bundan sonra da biz olacağız. Beyoğlu bizim yaşam alanımız, ekmek kapımız, buluşma noktamız. Beyoğlu, Beyoğlu'nu yaşayanların."
"Bizler de Beyoğlu'nda yasak istemiyoruz. Rantsal dönüşümü kabullenmiyoruz. Masa sandalyemizi, sokak müzisyenlerini, yaşam alanlarımızı, tarihimizi, kültürümüzü ve özgürlüklerimizi geri istiyoruz. Beyoğlu'nu geri alana kadar da, mücadelemizi sokaklarda, sayımızı artırarak devam ettiriyoruz." (EKN)