30 Haziran’da kapanacağını duyuran Beyoğlu Sineması, dün yapılan bir basın açıklamasıyla el değiştirdiğini ve yeni bir sisteme geçtiğini duyurdu.
Dün akşamüstü saatlerinde Beyoğlu Sineması’nda yapılan açıklamaya pek çok oyuncu ve sinemasever katıldı.
“30 yıl evvel başladığımız yolculuk sürsün diye”
Söze ilk başlayan sinemanın kurucularından olan Beyoğlu Sineması Müdürü Baha Serter oldu.
“Bundan 30 yıl önce altı kişi bir yolculuğa çıktık. Geceli gündüzlü çalışarak emek vererek Beyoğlu Sineması’nı bugünlere getirdik. Ama olmadı. En son ‘30 haziranda kapatacağız’ diye uyuyamaz olduk.
“Kapanmamızla ilgili duyurunun en son maddesinde kabul etmediğimiz tek renkliliğe ve gitmemize engel çözümü birilerinin bulacağına inanıyoruz demiştik.
“Bugün gerçekten umutluyum. Çünkü o gün uzun yıllardır tanıdığımız Cem Altınsaray sinemaya olan sevgisiyle bir hareket başlattı. Bu çalışma sizlerin de ilgisiyle devam etmeye başladığında şirketi Utku Ögetürk’e ve Cem Altınsaray’a devredeceğiz. Başarılı olacaklarına da yürekten inanıyorum.”
“Kapısı sokağa açılan sinema”
Baha Serter’den sonra söz alan Cem Altınsaray kendi önerisi olan kart sistemini ve bu sürece nasıl dahil olduğunu anlattı.
Altınsaray, bu durumun sadece Beyoğlu Sineması’na ait bir şey olmadığını benzer bütün sinemaların aynı kaderi paylaştığını belirtti.
“Baha Bey ve diğer ortaklar bu sinemaya 30 yıl emek vermiş insanlar. Gerek sinemadaki tekelleşme gerek Beyoğlu’nun geçirmiş olduğu kültürel ve sosyal dönüşüm Beyoğlu Sineması’na seyircisini kaybettirdi.
“Kapısı sokağa açılan sinema dediğimiz kendi kültürü, kendi tarihi olan eski salonların hepsi kapanma tehdidiyle karşı karşıya.
“Kendimi bu hikayenin içinde bulmam yolda kaza geçirmiş birine ilk müdahaleyi yapmaya benziyor. Ne kadar insan toplansa da yaralıyı ilk müdahale eden kişi hastaneye götürür. Sürece verdiğim refleks kendimi bu durumun ortasında bulmama neden oldu.
“Kart sistemi burayı kurtarmak ve borçlarını kapatmak için bulduğumuz bir yöntem. Bu yöntemle hem sinemada izleyici sürekliliği yaratmayı hem de sinemanın borçlarını kapatabilmeyi öngörüyoruz.”
"Bağımsız sinemayı kurtarmak"
Cem Altınsaray’dan sonra konuşan Utku Ögetürk, Beyoğlu Sineması’nın kaybını sadece sinemayı kaybetmek olarak görmediğini belirtti.
“Beyoğlu Sineması’nı kurtarmak, bağımsız sinemayı, bağımsız sinema yazımını ve bağımsız sinema seyircisini de kurtarmaktır.”
Kart sistemi
Kart sisteminde, limitlerine ve fiyatlarına göre dört farklı kart bulunmakta.
İçerisinde 10 tane film olan ve fiyatı 100 Türk Lirası olarak belirlenen karttan sadece öğrenciler yararlanabilecek.
250 Türk Lirası olan kartın içerisinde 15 filmlik, 500 Türk Lirası olan kartın içinde ise 30 filmlik bir limit bulunmakta.
1000 Türk Lirası olan kart ise sınırsız film izleme imkanı sunuyor.
Ne olmuştu
Beyoğlu Sineması maddi zorluklar yüzünden kapanma aşamasına gelmişti.
2008 ve 2012’de sinemanın kapanabileceği açıklanmıştı.
2012’de sinemanın yaşatılması için bir kampanya başlatılmıştı.
Haziran ayında sinemanın sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 1989’dan bu yana sinemaseverleri ağırlayan sinemanın ekonomik gerekçelerle kapanacağı belirtilmişti.
“Uzun zamandır; tekelleşen dağıtım ve dağıtım zincirleri arasında, bağımsız kalarak ayakta durmaya çalıştık. Sabit giderlerimizi karşılayamaz hale geldiğimiz dönemde, değişen sinema teknolojisini kurmamız mümkün olmadığından Beyoğlu Sineması 2013 yılında kapanıyordu.
"Başka Sinema, destek oldu ve fedakarlık yaptı. Bugünlere geldik. Ama hala sabit giderlerimizi karşılayamıyoruz. Sponsor aradık, bulamadık. Giderleri düşürmeye çalıştık, olmadı.
“Bu koşullarda, 1989’dan beri Beyoğlu Sineması ile bir renk katma çabamızı sürdürmek imkansız hale geldi.”
Açıklamada, "Kabullenmemizin mümkün olmadığı, tek renkliliğe gidişten kurtulmanın yolunu bulanlara da olacaktır, umarız" ifadeleri yer almıştı.
Sinema yazarı Atilla Dorsay ise yaptığı açıklamada Beyoğlu Sineması için sponsor bulmaya çalışacağını söylemişti. (ZY/YY)