Beyoğlu Kent Konseyi seçimli Genel Kurulunu, içerisinde çok sayıda meslek odası, sendika, siyasi parti, dernek ve vakıf olan 120 kurum, delegelerin onaylanması ve Divan Kurulu seçimi sürecinde yapılan usulsüzlükler ve tartışmalar nedeniyle terk etti.
Seçimde Beyoğlu Belediyesi’nin desteklediği Hakkı Güral ile 120 sivil toplum örgütünün ortak adayı Elvan Kıvılcım yarışacaktı.
bianet’e bilgi veren Elvan Kıvılcım, seçimden bir gün önce, 25 Temmuz Çarşamba günü, Beyoğlu Belediye Yardımcısı Kübra Güral’ın YSK'den iki tane sandık aldıklarını, iki kabin kurulacağını, kapalı oy verme işlemi, açık sayım yapılacağını söylediğini ama seçimde açık oylama yapıldığını söyledi.
Yetki belgesi olmasına karşın siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve meslek odası yetkiliklerinin salona alınmadığını ifade eden Kıvılcım, yetkili olmayan çok sayıda kişinin ise salona alındığını ve bir kargaşa yaratıldığını söyledi.
Kendisinin çekilmesiyle tek aday kalan Hakkı Gürel’ın seçimi kazandığını ama Genel Kurul’un iptali için tüm yasal haklarını kullanacaklarını belirten Kıvılcım, yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi:
Kıvılcım: Liste delegelere gösterilmedi
“Beyoğlu Kent Konseyi seçimli Genel Kurulu’nun 28 Haziran’daki birinci toplantısı yine usulsüzlük tartışmaları nedeniyle yapılamamış ve Genel Kurul 26 Temmuz tarihine ertelenmişti.
“Ancak ikinci Genel Kurul hazırlık sürecinde de Beyoğlu Belediyesi tarafından sivil toplum kuruluşlarına yapılması gereken bilgilendirme ve bildirimler yapılmadı.
“Hazirun Listesi tüm ısrarlarımıza rağmen daha önceden bize verilmediği gibi, toplantı salonunda dahi delegelere gösterilmedi. Divan Kurulu seçimi sırasında toplantı salonunda çok sayıda 18 yaş altı çocuk vardı.
“Kent Konseyi yönetmeliği hiçe sayıldı”
“Bu usulsüzlüğe dair itirazlarımız dikkate alınmadığı gibi, aynı şekilde bir oldu bitti ile Başkan ve Yürütme Kurulu seçimine geçilmek istendi.
“Kent Konseyi’nin amacına ve ruhuna tamamen aykırı bir biçimde, siyasi partizanlık ve kutuplaşma üslubuyla tüm demokratik teamüller ve Kent Konseyi yönetmeliği hiçe sayıldı.
“Belediye çalışanları itiraz edenlerin üstüne yürüdü”
“Beyoğlu Kent Konseyinin doğal üyeleri olan meslek odaları bile salona alınmak istenmedi.
“Çok sayıda delege itiraz ettiğinde ise Belediye çalışanları itiraz edenlerin üzerine yürüdü.
“120 kurum olarak salondan ayrıldık”
“Bu nedenle de biz 120 kurum olarak bu oldu bittiyi, bu tarafgirliği ve bu anti-demokratik usulsüzlükleri protesto ederek salondan ayrıldık. Bu Genel Kurulun iptali için de tüm yasal haklarımızı kullanacağız.
“Oysa biz Beyoğlu Kent Konseyi’nin; Beyoğlu Belediye Başkanı, yönetimi ve meclisi ile Beyoğlu’nun 45 mahallesi, sivil toplum kurumları ve yurttaşları arasında bir köprü vazifesi görmesini istiyorduk. Bu amaca ve hedefe sahip çıkarak Genel Kurul sürecine hazırlandık.
“Her kategoriyi dahil etmeye çalıştık”
“Yürütme Kurulu listemiz tamamen bu ihtiyaçları gözeterek oluşturuldu. Sivil alanın her kategorisinden bir kurumu dâhil etmeye çalıştık.
Engellilerden, kadınlara, semt derneklerinden mimar ve şehir plancılarına, esnaflardan, köy derneklerine ve sağlıkçılara kadar birçok farklı alandan katılımı gözettik.
“Bir tek katılımın tarafıyız”
“Çünkü biz sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olarak bir tek şeyin tarafı olmayı kabul ediyoruz. O da katılımın. Sivil toplum ve yurttaşların yerel yönetime katılımının tarafıyız.
“Bu konuda taraf olmaktan da asla imtina etmeyeceğiz. Bunun dışındaki her ayrıma, her kutuplaşmaya karşı çıkmaya ve Beyoğlu için çalışmaya devam edeceğiz.”
Kent konseylerinin önemiElvan Kıvılcım, Kent Konseylerinin önemini şu sözlerle aktardı: "Kent konseyleri 90'larda oluşturulmaya başlanmış, 2000'li yıllarda belediyeler kanununa girerek resmiyet kazanmış bir katılım mekanizması. "Yani yurttaşları ve sivil toplumu yerel yönetimin karar süreçlerine katmayı amaçlayan kurumlar. Bu nedenle oluşturulmuşlar. "Bizim amacımız da kent konseyinin belediye başkanı, belediye meclisiyle Beyoğlu'nun 45 mahallesi, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar arasında köprü oluşturmasıydı. "Yapılması gereken, mahallelerden, sivil toplum kuruluşlarından alınan fikir ve önerilerin projelendirilerek belediye meclisine aktarılmasıdır. "Aramızda her kesimden dernek ve vakıflar ile meslek odaları var. Biz belki Beyoğlu için birlikte çalışabiliriz umuduyla biraraya gelmiştik ama olmadı. "Beyoğlu Kent Konseyi'nin kurulduğu 2004'ten bu yana hiçbir zaman işlevine uygun çalışmaları olmamış. İşlevsiz kılınmış." |
(EKN)