Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği’nin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni Gaziosmanpaşa’ya taşıma kararını Cihangir Semt İnsiyatifi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası protesto etti.
Hastanenin önünden Cihangir ve Çukurcuma’ya yürüyüş yapan protestocular yine hastane önüne gelerek basın açıklaması yaptı. “Cihangir hastanene sahip çık”, “Beyoğlu Hastanesiz Bırakılmaz”, “Sağlık haktır, satılamaz” sloganları atan protestoculara Cihangir esnafı ve yaşanları alkışlarla destek verdi.
Deliceoğlu: İki yıl içinde yeniden kurulmalı
Cihangir Semt İnisiyatifi’nden Necile Deliceoğlu depreme dayanıksız olduğu söylenen binaların seri bir şekilde yıkılarak yeni teknolojiyle derhal yapılıp hizmete açılmasını istediklerini söyledi.
“Önceleri en fazla iki yıl sonra geri döneceğiz denilerek uyutulmaya çalışılan sağlık emekçilerine son günlerde ‘burası ufak bir poliklinik ünitesi olacak, ana binalar bir süre böylece kalacak, depo olarak kullanılacak’ gibi akıl almaz bilgiler verilmekte.
“Bölge insanının sağlık sorunlarıyla baş başa ve çaresiz bırakacak, uzmanlaşmak isteyen yeni mezunların önünü kesecek, yıllardır gece gündüz demeden fedakarca çalışan sağlık emekçilerini mağdur edecek bu uygulamadan vazgeçilmesini ve depreme dayanıksız olduğu söylenen binaların en seri şekilde yıkılarak yeni teknoloji kullanımıyla en kısa sürede yerine yeni hastane binalarının yapılmasını, açılacak yeni hastanenin de ‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ hizmet vermesini istiyoruz.”
Meriç: Acil hastalar için Taksim İlkyardım hayati
Protestocular adına basın açıklaması yapan Nuran Meriç hastanenin acil servisinin günde 500 hastaya, polikliniklerin ise 2000 civarında hastaya hizmet verdiğini, acile başvuranların yüzde onununsa hemen müdahale edilmesi gereken hastalar olduğuna dikkat çekti.
“Hastanemize sıkça rastladığımız bazı vakalar ilk 15-20 dakikada müdahale edilmesi gereken kanamalı ve kalp krizi gibi acil vakalardır. Bu nedenden dolayı bazen hasta yakınları ambulansı dahi beklemeyip kendi araçları ile yola çıkmak zorunda kalmaktadırlar.
“İngiliz Konsolosluğu, Nevaşalom Sinagogu ve Levent HSBC binası patlamalarında hastanemiz acil birimi, travma tecrübesi ve olay yerine yakınlığı sebebiyle birçok insanımızın hayatını kurtarmış, kalıcı olabilecek sakatlıkları ‘erken müdahale şansı’ olması sebebiyle geçici hale getirebilmiştir.
“Taksim Meydanı başta 1 Mayıs kutlamaları olmak üzere protesto ve gösterilerin çok fazla yaşandığı, tarihsel ve kültürel öneme sahip bir meydandır ve bu alanda gerçekleşen olayların tıbbi yansımalarını hastanemiz karşılamaktadır.”
"Yeni hastane kamu hastanesi olmalı"
Meriç bir kamu hastanesinin Beyoğlu’ndan uzaklaştırılmasının halkı özel hastanelere mecbur edip çaresiz bırakacağını belirterek depreme dayanıksızlığı sebebiyle yıkılacak olan hastanenin en fazla iki yıl içinde sağlıklı bir şekilde yapılmasını, hastane personelinin de Gümüşsuyu Asker Hastanesi’nde imzalanacak bir protokolle ya da Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde geçici süreyle istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. (EA)