10 yılını doldurmuş kiracı esnafın tahliye edilmesine olanak sağlayan Yeni Borçlar Kanunu'nun iptal edilmesi için Beyoğlu esnafı CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014'te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu'na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak çıkartılabilecek.
Mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep edecek. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açacak. Beyoğlu’nda tarihi Kelebek Korse, Lebon Pastanesi, Armada Restoran ve birçok dükkan bu yasa nedeniyle davalık durumda.
Yasa iptal edilsin
Meclis’teki basın toplantısına Kelebek Korse’nin sahibi İlya Avramoğlu ve Beyoğlu Beyoğlu Kent Savunmasu Esnaf Komisyonu da katıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel kentsel dönüşüm ve Borçlar Kanunu hükümleri nedeniyle İstanbul'u İstanbul yapan belli başlı yerlerin yok edildiğini belirtti.
Melda Onur, İstiklal Caddesi'nin özünden koparılarak bambaşka bir hale getirilmek istendiğini beliterek "İstanbul'un hatıralarını yok ederseniz kentli esnaf, vatandaş isyan eder" diye konuştu.
HDP'li Tüzel, Beyoğlu esnafının tarihi ve kültürel yapısını korumayı kendilerine görev edindiklerini belirterek, söz konusu yasa hükümlerinin iptal edilmesini istediklerini söyledi.
Beyoğlu esnafı tahliye kıskacında
Tarihi Kelebek Korse'nin tahliyesinin istenmesiyle gündeme gelen kanun şu anda Beyoğlu esnafını kıskaç altına almış durumda.
Birçok dükkana ihtarnameler çekildi, dükkanını boşaltmayanlar için ise davalar açılmaya başladı. Mal sahipleri söz konusu yasayı kullanarak kiraları aşırı şekilde yükseltmenin pazarlığını yapıyor.
Beyoğlu'ndaki kimi esnaf buna boyun eğerek mal sahibi ile anlaşmaya varmak zorunda kaldı. Kirasını 15 binden 40 bine çıkaranlar var. Bunu ödeyemeyecek düzeydeki esnaf için ise tek çare mahkemeler kaldı.
Yasa yeni uygulanmaya başladığı için şu ana kadar mahkemelerde karara bağlanmış bir dava yok.
Avukatlar görülen herhangi bir davada hakimin mutlaka kanunun Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne göndermesi gerektiğinde hemfikir. Hakimlerin nasıl bir tavır alacağı ise merak konusu. CHP milletvekili Mahmut Tanal'ın kanununun değiştirilmesi için verdiği kanun teklifi Adalet Komisyonu'nda bekliyor. (NV)